0

Як укрити виноград на зиму: 9 ефективних способів

Как ухаживать за виноградом

Як і коли потрібно вкривати виноград? На це питання відповісти однозначно дуже важко - багато що залежить від клімату і регіону, в якому він росте. Але утеплювати коріння рослини потрібно, як тільки прийшли перші холодні й морозні ночі. У деяких регіонах - це вересень, в інших - жовтень, ну а в третіх - листопад.

Коренева система винограду дуже чутлива до морозу. Але пам'ятайте: щоб виноградна лоза загартувалася, вона повинна пережити перші заморозки. Тому, як тільки припинилися осінні дощі, і температура усталилася - від п'яти до восьми градусів морозу (але не більше!), Потрібно винограднику дати днів три-п'ять постояти і тільки потім займатися його приховуванням. Досвідчені виноградарі радять починати укривні заходи відразу ж, як тільки з дерев спаде все листя.

Якщо за термінами як би і потрібно утеплювати, а йдуть тільки холодні дощі - прикривати не поспішайте. Ваш поспіх призведе тільки до промокання і вимокання культури, а в подальшому і розтріскування кори на лозі. Все це, природно, позначиться згубно на вашому винограднику.

Як грамотно укрити виноград на зиму?


Тут тільки пару варіантів: перший - сухий, другий - звичайний.

  1. Пагони відокремити від мульчі за допомогою агроволокна, і лише потім накрити матеріалом (відповідно укривним). Застосовується в краях, де зима люта і вітряна.
  2. Мульчуючий матеріал висипається безпосередньо на пагони/лози.

Перший варіант застосовується в регіонах, де зима досить сувора, з сильними і холодними вітрами. Другий - де зими з великою кількістю снігу.

Способи укриття винограду на зиму


  1. Земляне. Матеріал - земля/дерновина. Як тільки прийшли заморозки, потрібно прикрити лозу земляним шаром, висотою не менше десяти сантиметрів. Чекаємо три-чотири тижні і знову додаємо ще такий же шар.
  2. Важливо! Використовуваний ґрунт в мішках, повинен бути добре просушеним.

    Плюс – швидко та економно.

    Мінус – немає естетики, є варіант промерзання, потрібно приміщення, для збереження мішків з ґрунтом.

  3. Сніжне. Цей метод працює, де стабільно багатосніжна зима, тобто сніг, може послужити прекрасним укриттям. Можна заховати лозу в заметі (не менше як п'ятдесят сантиметрів). Правда, не все так просто. Для цього потрібно попередньо скласти пагони на решіточки або дошки і закріпити залізними скобами. І не забувайте систематично підкидати, а також утрамбовувати сніжок, інакше його просто здує вітром.
  4. Плюс - швидко і економно, не потрібно проводити збиральних робіт.

    Мінус – якщо взимку погода не стабільна, може все розтанути.

  5. Соломою. Як тільки вдарили первші заморозки, пагони «укладають» на дощечки і зверху покривають соломою, шар - двадцять сантиметрів. Через два-три тижні наверх докидають ще двадцятисантиметровий шар соломи. Щоб її не знесло вітром, відразу ж закріплюють. Це може бути сніжок, дуга, або ж спанбонд (агроволокно).
  6. Важливо! Як ви пам'ятаєте, солома - це улюблене місце гризунів, рекомендуємо поруч встановлювати приманки.

    Плюс – хороша циркуляція повітря, економно, екологічно чистий продукт.

    Мінус – необхідно купувати або самостійно заготовляти. Без допоміжної фіксації, здує вітром. По весні солому потрібно прибирати, і не забувайте про гризунів.

Укриття винограду на зиму
Укриття винограду на зиму
  1. Шифер. Не найпоширеніший варіант. Але якщо у вас після будівництва залишився цей матеріал, то чому б і ні. Для цього потрібно уздовж чагарників вирити двадцятисантиметрові канавки (в глибину). Потім обгорнути лози мішковиною, і прикрити шифером, зверху все засипати землею.
  2. Плюс– використовується багато сезонів.

    Мінус – ламається, і не в кожного цей матеріал є.

  3. Сланбонд. Для теплих кліматичних зон використовують агроволокно. Якщо місцевість з холодними зимами, то краще використовувати з мульчею. Для приховування винограду санбондом підійдуть три варіанти:
    • безпосередньо на опорі/шпалері;
    • нагнути пагони до ґрунту, попередньо їх обвернув;
    • укрити лозу соломкою, опалим листям, а вже зверху сланбондом.

    Плюс – екологічно, багаторазове використання, хороша провідність повітря, естетично.

    Мінус – в дуже холодних регіонах з суворими зимами вимагає додаткового укриття.

  4. Лапник. Прекрасний матеріал для укривання. Вам потрібно буде тільки покласти шар (тридцять-сорок сантиметрів) ялинових або соснових гілок (лапник) на виноград, і до самої весни можете нічого не робити. Можна використовувати в тандемі з агроволокном для посилення ізоляції від холодного повітря.
  5. Плюс – не вражаєтьс грибковими інфекціями, миші в колючках не живуть, хороша циркуляція повітря.

    Мінус – можлива відсутність лісу поблизу

Укриття винограду на зиму
Укриття винограду на зиму
  1. Опале листя. Для укриття підійдуть листя тільки зі здорових дерев! Зберігатися до зими вони повинні в просушених мішках до самих заморозків.
  2. Плюс – економно, хороша прохідність повітря, дешево.

    Мінус – потрібно подбати про заготівлю листя заздалегідь. Вона без укривного, фіксуючого шару буде зноситися вітром. По приходу весни листя потрібно збирати, їх можна використовувати для перегною. І не забуваємо про гризунів.

  3. Рубероід. Використовують для місцевості з м'якими і малосніжними зимами. У рови укладається обгорнуті в мішковину пагони, а зверху розстеляють руберойд.
  4. Важливо! По краях канавок залишати незакриті ділянки, для того щоб могло циркулювати повітря. Без надходження кисню рослина загине.

    Плюс – використовується кілька сезонів, дуже швидко стелиться і знімається.

    Мінус – не пропускає повітря, без мульчування прийнятно тільки для теплих регіонів.

  5. Тирса. Для укриття тирсу використовувати можна, але тут є свої нюанси. Як будь-який натуральний матеріал, тирса відмінно вбирає вологу з ґрунту, потім замерзають, і підсумку всі бруньки гинуть. Щоб цього не сталося, землю біля кущика покривають параізолом, після зверху присипають тирсою, і потім вже кладуть шифер, дерево або матеріал, який блокує потрапляння вологих опадів.
  6. Плюс – економічно вигідно і екологічно.

    Мінус – є потреба в інших матеріалах, гарне місце для зимівлі гризунів, навесні потрібно все прибрати.

Укриття винограду на зиму
Укриття винограду на зиму

23.11.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.