Всього триста років минуло з того часу, як цей овоч з'явився на нашому столі, а вже встиг стати другим хлібом. Йтиметься, звичайно ж, про картоплю. Складно уявити сучасну кухню без нього. Смажений, відварений, запечений - у кожної господині довгий список картопляних страв. А найсмачніша картопелька - це, звичайно ж, викопана тільки що - молоденька, з власної грядки. Запасіться посадковим матеріалом заздалегідь.
Широкий асортимент. Як правило, фермерські господарства і досвідчені дачники купують картоплю восени, щоб навесні не витрачати час на пошуки потрібного сорту, якого вже може і не бути.
Краща якість. Навесні на ринок потрапляють залишки. «Прийшов першим - забрав краще», - це негласне правило працює з будь-яким посадковим матеріалом.
Прийнятна ціна. Навесні покупець платить не тільки за картоплю, а й за її зберігання.
Репродукція. Віддавайте перевагу картоплі першої репродукції та елітній. Така картопля менш схильна до захворювань.
Термін дозрівання. Якщо хочете отримати урожай вже в червні - обирайте сорти з раннім терміном дозрівання.
Кількість крохмалю і сухих речовин. Картопля з низьким вмістом крохмалю підходить для салатів і смаження - добре тримає форму і не розпадається. На пюре, фрі, для запікання підійде картопля з вмістом крохмалю понад 16%.
Сорт. Він визначає колір шкірки, м'якоті, стійкість до захворювань, смакові якості.
Якість посадкового матеріалу. Вибирайте бульби однакового розміру, здорові, без ознак хвороб і гнилі.
Якщо ретельно підійти до вибору посадкової картоплі, то і врожай буде вище. Для наших покупців ми підібрали четвірку лідерів голландської селекції, які підкорили серця кухарів і фермерів України. Основними критеріями відбору були висока врожайність, стійкість до захворювань і смакові якості. Отже, наші переможці:
Насіннєва картопля сорту ОрлаУльтраранній
Високий вміст крохмалю
Висока стійкість до фітофторозу і парші
Урожайний
Вегетаційний період 35- 50 днів. Один кущ здатний сформувати 10-14 великих однорідних бульб. Незважаючи на ультраранні терміни дозрівання, Орла відмінно зберігається. Великі кругло-овальні бульби кремового кольору, серцевина світло-жовта. Залягання вічок неглибоке, тому картопля легко чиститься. З Орли виходить дуже смачне картопляне пюре.
Ранній
Крупнобульбовий
Урожайний
Високий вміст сухих речовин
Стійкий до парші, фітофторозу, ризоктоніозу
Ідеально підходить для приготування фрі. Високий вміст сухих речовин робить картоплю розсипчастою і одночасно зберігає форму шматочків. До того ж, Христина володіє прекрасними смаковими якостями. Якщо можна сказати про картоплю «красива», то це теж про неї: червона гладка шкірка з дрібними вічками, рівна довгаста форма великих бульб і білосніжна серединка. Просто відмінниця по усім картопляним параметрам.
Насіннєва картопля сорту Торнадо Ранній
Високоврожайний
Багатобульбовий
Стійкий до парші, фітофторозу, ризоктоніозу
Рання суперврожайна картопля. Закладка врожаю відбувається за три тижні після сходів і становить близько двадцяти бульб. Володіє відмінними зовнішніми характеристиками - біла м'якоть під гладкою малиновою шкіркою, бульби акуратної овальної форми, вічка неглибокі. Підходить для смаження, приготування салатів, запікання і відварювання. Відрізняється високими смаковими характеристиками.
Насіннєва картопля Електра Середньоранній
Багатобульбовий
Відмінна лежкість
Універсальний
Стійкий до парші, фітофторозу, раку картоплі
Цей сорт славиться своєю універсальністю: підходить для салатів, відварювання, смаження. Має гладеньку жовту шкірку і кремову м'якоть. Залягання вічок неглибоке - чистити і мити таку картоплю одне задоволення. Кущ формує до двадцяти однорідних бульб середнього розміру.
Купуючи посадковий матеріал картоплі восени, підготуйте його для зберігання.
Проведіть озеленення картоплі - розкладіть її на 10-14 днів під навісом. Важливо, щоб прямі сонячні промені не потрапляли на насінн.
Перед закладанням в льох обов'язково обробіть бульби від хвороб. Для цього приготуйте розчин Максима або Фундазола:
7,5 мл Максима на 80-100 мл води на 10 кг картоплі;
10 г Фундазола на 0,5 л води на 30-50 кг картоплі;
Ретельно обприскайте бульби, просушіть - і закладайте на зберігання.
І пам'ятайте: вибір якісного сортового матеріалу - це запорука майбутнього врожаю.
Відгуків поки що немає
Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті. Авторизація