0

Як виростити екзотичні фрукти на своїй ділянці

Как вырастить экзотические фрукты на своем участке

Неодноразово, купуючи в магазині «заморські» фрукти, привезені з таких далеких і сонячних країн, чи не задавалися Ви завданням виростити це чудо у себе на ділянці?

У сучасному світі кордони стерті не тільки в межах Інтернету і це доводять приклади вирощування тропічних культур на території більш північних країн. Якщо раніше наповнені сонцем фрукти ми могли знайти тільки на пластикових полицях сірих супермаркетів, то зараз ми зможемо самі виростити ці дерева, вклавши в них свою турботу і любов, здивувати зацікавлених сусідів і насолодитися всією насолодою «південного гостинця».

Селекціонери подбали, щоб тропічні сорти рослин могли рости і плодоносити на території України. Нам лише залишається дотримуватися правил агротехніки, щоб ці культури добре прийнялися і давали відмінний урожай. Коротко розповімо про деякі з них:

ківі в Україні
Хурма в Укаїні

Теплолюбний ківі в садах України


Заморський фрукт ківі є джерелом комплексу вітамінів, які впливають на організм людини. При включенні ківі в свій раціон, Ви зміцнюєте імунітет, покращуєте пам'ять і настрій, нормалізіруете апетит. Також, регулярне вживання цього фрукта сприяє нормалізації тиску, що запобігає появі багатьох прихованих хвороб.

Ківі можна сплутати з актинідією, давньою прародичкою ківі. Відмінність між ними полягає в тому, що ківі солодший і має шкірку, вкриту волосками. Актинідія - навпаки: більш кисла, має гладку зелену шкірку, яку можна вживати разом з плодом.

ківі в Україні виростити
Ківі замовити

Посадка

Літо і весна - найкращий час для посадки ківі, при цьому потрібно забезпечити достатній полив рослини. Глибина посадочних ям - приблизно 30 см. На дно ями потрібно насипати подрібнених каменів, цегли або керамзиту, а також для запобігання застою води, до якої рослина відноситься з нелюбов'ю.

Присипаємо посаджену рослину ґрунтом без утрамбовки, забезпечуємо рясний полив, мульчуємо. Рослину захищаємо за допомогою обрізаної пластикової пляшки або агроволокна.

Оскільки ківі - плетиста рослина, по периметру ями потрібно вставити три кілочка для напрямку росту рослин.

Ростимо ківі
Дерево ківі

Догляд

Оскільки посадка неглибока, то прополка і перекопування біля рослини небажані, а ось мульчування - обов'язкове. Добриво краще розсипати під шар мульчі або вносити в рідкому вигляді.

Так як це ліановидна рослина, то її потрібно формувати, але обрізку не варто проводити ранньою весною, оскільки в ранній весняний період спостерігається активний сокорух. Також рослина потребує підпорки, оскільки вже в перший вегетаційний період (весна - осінь) саджанець з 5-20 см виростає до 2,5-3 м.

Добриво і полив

При недостатній кількості вологи, ківі необхідно забезпечити рясний полив. Удобрювати восени можна органічними добривами, наприклад листям, перегноєм, вносити суперфосфат або калійні солі. Навесні можна вносити селітру аміачну.

виростити ківі
Дерево ківі

Зимовий догляд

На зиму кореневу систему утеплюють торфом або перегноєм. Небажані пагони видаляють, а потрібні вкривають ялиновим гіллям або також торфом.

Для українського клімату найбільш підійдуть сорти ківі:

  • Хейворд
  • Бруно
  • Дженні
  • Соло
  • Оригінальна

страви з ківі
користь ківі

Споживаємо свіжий інжир прямо з саду


У більшості випадків інжир відомий в сушеному вигляді. Але тепер сміливі господарі можуть відчути смак свіжого фрукта, щойно зірваного з дерева, і наповнити в цей момент свій організм рядом корисних речовин, які в собі містить цей сонячний плід. Вживання плодів цього дерева поліпшить метаболізм і роботу шлунково-кишкового тракту. Часто інжир рекомендують використовувати при боротьбі з простудою і ГРВІ для профілактики виникнення ракових захворювань, а також ішемічної хвороби серця.

Щоб забезпечити належний догляд інжиру в невластивих кліматичних умовах, потрібно подбати про правильну посадку, регулярний поливав, підгодівлю та укриття на зиму.

виростити інжир вдома
інжир користь

Посадка

Місце посадки інжиру має бути сонячним і захищеним від протягів і вітру. Для кращого укриття від вітру можна використовувати щити або посадити рослини, які будуть охороняти цього теплолюбця. Так як північні райони є більш ризикованими для вирощування екзокультур, то кущ бажано розташувати в ямі, що полегшить його укриття на зиму

Посадочне місце потрібно гарненько удобрити. Яма для посадки повинна бути приблизно 60 см в глибину, в неї також потрібно внести органічне добриво. Яму зсередини оточуємо матеріалом, який обмежує ріст коренів. Потім поміщуємо в яму саджанець і рясно поливаємо, чекаємо вбирання води і засипаємо ґрунтом.

Свіжий інжир
Як виглядає інжир

Добриво і полив

Якщо під час посадки Ви внесли достатню кількість корисних речовин, то перші два роки добрива можна не вносити. З третього року життя нашого південного гостя починаємо підживлювати азотними (в першій половині літа) і калійними (благотворно впливають на розвиток кореневої системи) добривами.

Також не потрібно забувати про регулярні поливи рослини. При недостатній кількості вологи рослина стає млявою і, відповідно, втрачає можливість до плодоношення. Щоб забезпечити комфортні умови для куща, при кожному поливі потрібно вносити приблизно 30-40 літрів води. У період дозрівання плодів поливи потрібно скоротити, або зовсім від них відмовитися - рослині буде вистачати атмосферної вологості.

Як виростити інжир в Україні
Плоди інжиру

Зимовий догляд

Так як рослина потребує укриття на зиму, потрібно сформувати невелику крону. Штамбу досить висоти в 30-40 см. До приходу перших заморозків старі і товсті гілки обрізаємо, а залишаємо кілька добре розвинених пагонів в цьому році, для того щоб вони приносили врожай в наступному.

Восени, після того, як урожай повністю зібраний, потрібно поступово почати пригинати гілки до землі: їх фіксуємо мотузками або кілочками. Для кращого захисту від морозу, зверху потрібно укласти дошки, укрити плівкою і додатково шаром сухої трави, листя або соломи.

Відповідні сорти інжиру для вирощування в Україні

  • Брунсвік
  • Далматський
  • Кримський
  • Адріатичний
  • Муасон

Інжир фото
Фрукт інжир

Як виростити хурму в умовах українського клімату


Як і попередні південні гості, плоди хурми дуже корисні. У них міститься багато бета-каротину, що сприятливо впливає на стан шкіри і також зір. Хурма втамовує голод, при цьому не калорійна, багата на вітамін С і мікроелементами - калієм, кальцієм, магнієм, марганцем, залізом, натрієм.

Крім цих позитивних властивостей, хурма також відома тим, що її використовують в косметології. Кажуть, красуні стародавнього світу домагалися доглянутого і сяючого стану шкіри саме завдяки маскам з хурми.

Свіжа хурма
Користь хурми

Посадка

Для цієї теплолюбної рослини при посадці важливо вибрато місце з правильним мікрокліматом. Найкраще підійде місце сонячне, в той же час - захищене від вітру. Багато хто вибирає південну сторону будинку. До ґрунтів хурма не проявляє вимогливості.

Викопаємо яму глибиною приблизно 50 см. На дно ями насипаємо шар родючої землі. Поливаємо його розчином укорінювача, робимо земляний горбок. Коріння слід акуратно розподілити, щоб воно не загиналося, а все було спрямовано вниз. Засипаємо саджанець землею, ущільнюємо посадку і знову поливаємо водою з укорінювачем.

Коло посадки мульчуємо. Для догляду надалі досить буде прополки.

Виростити хурму вдома
Хурма купити саджанець

Добриво

Перших пару років, так як і при посадці, рослина не потребує добрив. Якщо ж Ви хочете підгодувати свого солодкого сонячного улюбленця, то краще це зробити в кінці літа, використовувати калійні добрива, що поліпшить дозрівання пагонів. Надалі краще використовувати комплексні добрива.

Зимовий догляд

Щоб рослина Вас тішила довгі роки, потрібно забезпечити їй необхідні умови для зростання і розвитку, особливо потрібно звернути увагу на зимовий догляд.

У перші 3-4 роки життя молоді дерева потрібно оберігати від нашої зимової погоди. Щоб саджанці не вимерзли, їх потрібно вкривати. З початком зниження температур, присипаємо саджанець невеликим пагорбом землі, так щоб місце щеплення виявилося вкритим.

Потім, якщо спостерігається зниження температур, укриття слід продовжити. Стовбур дерева можна обв'язати агроволокном або папером, потім робимо укриття з гілок або стебел кукурудзи - кожен знайде свій спосіб.

Як виростити хурму вдома
Хурма купити саджанець в Україні

Для нашого клімату підійдуть такі сорти хурми:

  • Корольок
  • Божий дар
  • Росіянка дворічна

Плоди хурми
Хурма плоди

Вирощуємо древнєкитайську рослину Годжі прямо у себе за вікном


Годжі - це древня китайська рослина, що володіє лікарськими властивостями. Годжі використовують у народній медицині як загальнозміцнюючий і омолоджуючий засіб, також його включають до складу багатьох дієт і рецептів здорового харчування.

Про користь годжі можна розмовляти годинами, в цих ягодах кожен може знайти комплекс вітамінів, що ідеально підходить саме йому. Чоловіки і жінки, при всіх своїх відмінностях можуть відшукати допомогу в цих смачних і корисних ягодах.

Тому виростити цей кущ у себе на ділянці - це зробити внесок в своє здоров'я і здоров'я своїх близьких.

Але це дивовижна рослина вживають в їжу виключно в засушеному вигляді, так як сирі свіжі ягоди - навпаки, можуть нашкодити здоров'ю . І вживання починають поступово, з однієї ягідки, перевіряючи реакцію організму на новий "заморський" делікатес.

Плоди годжі
Користь годжі

Посадка і догляд

Для рослини більш підійдуть кам'янисті лужні ґрунти, але і на чорноземах вона добре розвивається. Посадкова яма завглибшки повинна складати приблизно 50 см. У посадковій ямі разом з землею змішують внесений перегній і деревну золу, потім висаджують рослину. Також відразу слід встановити опору висотою 2-2,5 м.

В цілому, догляд за кущем годжі подібний до догляду за кущем винограду. Можливо, відмінності складуть лише перші роки життя. Основні гілки варто сформувати в перші три роки, вибираємо ті, які наповнені найбільшою силою. Таких гілок на кущі залишаємо від 3 до 5. На цих сильних гілках формують плодові плечі довжиною 20-50 см, а потім залишаємо гілки які будуть плодоносити.

Що стосується подальшого догляду - достатньо забезпечувати нормальний розвиток куща. Для цього необхідно проводити обрізку в потрібний час, підгодовувати і забезпечувати перезимівлю.

Годжі посадка і догляд
Ягоди годжі посадка і догляд фото

Добриво і полив

Годжі - рослина невибаглива, вона здатна рости і давати врожай навіть на бідних ґрунтах. Але, природно, якщо ґрунт буде кращої якості, то це позитивно позначиться на плодах.

Удобрити рослини можна в момент вегетації, в подальшому підгодівлі можна не вносити. Полив можна проводити після посадки, досить буде застосувати частоту 2 рази в тиждень. Кількість поливу залежить від посушливості літа.

Обрізка

За допомогою обрізки, садівники формують кущі, обрізка проводиться в залежності від того результату, який Ви бажаєте досягти. Якщо Ви бажаєте пустити багато відводів, але при цьому і отримати урожай, то слід обрізати верхню частину куща. Якщо ж Ви переслідуєте мету зібрати побільше винограду - тоді потрібно залишити до 5 сильних гілок, які будуть плодоносити, бічні і нижні гілки (до 1 метра) зрізаємо повністю, а верхні укорочуємо до 20-30 см.

Також кущі годжі можна використовувати в декоративному садівництві. При цьому Ви можете проводити обрізку спеціальними механічними пристроями, до яких кущ добре ставиться.

Виростити годжі в Україні
Ягоди годжі

Зимовий догляд

Так як цій рослині не властивий український клімат, то про її перезимівлю краще подбати. Убезпечити культуру від вимерзання можна декількома способами. Можна скористатися досвідом знаючих справу садівників і висадити рослину в глибокий контейнер і зберігати таким чином в підвалі до весни. Якщо ж цей спосіб Вам здасться занадто трудомістким, тоді застосуйте укриття на зиму ялиновим гіллям, агроволокном і снігом і залиште кущ спати до весни.

Для українського клімату найбільш підійдуть сорти Годжі:

  • Нью Біг
  • Біг Беррі
  • Китайський
  • Тибетський

Як виростити годжі в Україні
Посадка ягоди годжі

Час не стоїть на місці, світ вдосконалюється, кордони стираються і зараз цілком реально створити сад, в якому будуть рости найпопулярніші плодові культури з усього світу.

Створити Восьме Чудо світу? Чому б і ні! Відчуйте весь світ в своїх руках, збираючи урожай, подарований гостями з найбільш сонячних країн світу. Але варто не забувати, що тільки забезпечивши необхідні умови для заморських рослин, ми зможемо отримати максимальну кількість смачних і якісних плодів. А вже застосування їм знайдеться в кожній родині!


22.07.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.