0

Як виростити гриби на дачі або прямо у дворі?

Как вырастить грибы из мицелия

Як говорить прислів'я: «Якби та якби, та в роті росли гриби ...» містить в собі одвічне бажання людини мати необмежений доступ до бажаних благ. Ми з дитинства мріємо про скатертину самобранку і чарівну бездонну сумку, в якій зберігався б нескінченний запас улюблених ласощів. І якщо ці міфічні вигадки можуть тішити нас тільки в мріях, то власна грибна галявина з достатком лісових дарів - реальність, яка набагато ближче, ніж здається.

У вас у дворі є затінеа ділянка, на якій через відсутність сонячного світла нічого не хоче рости? Ідеально! На відміну від солнцелюбивих рослин, тінь - улюблене середовище проживання грибів, і це місце може незабаром перетворитися в незвичайний острівець достатку, який буде все літо і осінь радувати Вас лісовими грибами, яких не купиш в магазині, а в лісі знайдеш лише тільки в разі везіння .

Як виростити гриби на своїй ділянці
Виростити гриби самостійно

Які переваги у вирощування грибів на дачній і присадибній ділянці?


  • Це смачно! Лісові гриби з «грядки» у дворі за смаком і ароматностю практично не відрізняються від грибів, зібраних в умовах дикої лісової природи. Скільки страв можна приготувати з ними: супи, рагу, салати, підливи, закуски, і, звичайно ж - зимові заготовки.
  • Це екологічно і безпечно! Куплені на ринку або зібрані в лісі гриби не завжди проходять радіологічний контроль і перевірку на концентрацію накопичених токсинів. Вирощуючи їх у себе в саду, ви можете бути впевненими в чистоті свого «врожаю».
  • Це прибутково! При створенні сприятливих умов, гриби дуже швидко ростуть, не вимагають особливих витрат в догляді і можуть принести Вам відмінний заробіток, якщо Ви будете вирощувати їх на продаж.
  • Це стабільно! Ви можете самостійно впливати на умови зростання грибів і не залежати від примх природи. У посушливі роки знайти в лісі хоча б трошки грибів - рідкісна удача, а за умови регулярного зволоження, прямо у Вас у дворі будуть активно рости свіжі грибочки. До того ж, вони не будуть так пошкоджуватися шкідниками і комахами, як лісові.
  • Це зручно! Для того, щоб зібрати козуб ароматних грибів, Вам не потрібно буде чекати вихідних і збиратися в далеку поїздку. Безумовно, ніщо не може зрівнятися за враженнями з прогулянкою в цьому лісі, але, на жаль, така можливість випадає не часто, а власна грибна галявина - завжди у вашому розпорядженні.
Як виростити гриби на своїй ділянці
Виростити гриби самостійно

Як самостійно виростити гриби у себе у дворі?


Для того, щоб бути впевненим в якнайшвидшій появі грибного врожаю, найкраще використовувати в якості посівного матеріалу спеціально заготовлений міцелій грибів. На відміну від зібраного в диких умовах і заготовленого власноруч, він не буде вражений хворобами і шкідниками, буде відрізнятися відмінною життєздатністю.

Що таке міцелій?


Так іменується вегетативне тіло грибів, яке, при приміщенні в сприятливе середовище, запускає активну життєдіяльність: з міцелію починають проростати і розвиватися гриби.

Як виростити лісові гриби з міцелію на ділянці?


  1. Виберіть підходящу ділянку з найбільшим затінюванням. 1-ї пачки міцелію буде досить для того, щоб задіяти під вирощування грибів ділянку площею від 2,5 до 3 квадратних метрів. Ідеальним середовищем існування для грибів буде містечко в тіні листяних або хвойних дерев.
  2. По всій площі обраної ділянки формуємо «котлованчик», глибина якого повинна досягати 25-30 см.
  3. Наповнюємо його сумішшю, а далі - вистилає дно цього поглиблення на 8-10 см сумішшю з опалого листя, кори дерев і трави.
  4. Далі розподіляємо поверх першого шару торфосуміш або грунтовий субстрат з перегноєм (також на 8-10 см).
  5. Присипаємо невеликим (2-3 см) шаром рослинних залишків (такими, якими ми вистилали дно «котлованчика».
  6. Вирівнюємо ділянку, заповнивши поглиблення грунтосумішшю або звичайною землею з городу.
Як виростити гриби на своїй ділянці
Виростити гриби самостійно

Тепер головне - забезпечити сприятливий мікроклімат


Щоб грибниця правильно розвивалася і добре проростала - рекомендується забезпечити регулярне надходження вологи в міру необхідності, переважно - організувати крапельне зрошення ділянки. Такий полив буде корисний як до появи перших грибів, так і в процесі їх росту.

Залежно від різновиду, гриби з'являються вже через 2-5 місяців, після зрізки повністю відновлюються через кожні 2 тижні. Велика кількість грибного врожаю прямо залежить від температурного режиму і ступеня вологості.

З моменту появи перших грибів, міцелій буде «плодоносити» до самого настання холодів. Грибниця буде радувати урожаєм до 5 років, після чого рекомендується повторити процедуру і оновити посадку міцелію.

Як виростити гриби на своїй ділянці
Виростити гриби самостійно

Як виростити лісові гриби в приміщенні?


Якщо Ви хочете ласувати грибами цілий рік - це легко організувати, якщо у Вас є відповідне для цього приміщення.

«Посів» міцелію здійснюється так само, як і у відкритий ґрунт, тільки суміш грибниці з субстратом поміщають в ємності: дерев'яні ящики. Ідеальним місцем для росту грибів буде напівтемна комора, льох, підвал або гараж з електроосвітленням 2-3 години на добу.

Відповідний температурний режим: від +5 до +28 градусів, але краще, щоб стовпчик термометра вказував на температуру від +15 до +20 градусів.

На відміну від рослин, які живуть по щорічному циклу і залежать від пори року, гриби не мають обмеженого терміну вегетації і при підтримці сприятливих умов будуть рости круглий рік!

Корисні поради:


  • посадку грибів краще всього проводити в нежарким погоду, ближче до вечора, з настанням сутінків;
  • оптимальний період для закладки міцелію - з травня по вересень;
  • висаджуйте гриби ближче до дерев, а якщо такої можливості немає - можете спробувати розмістити їх в тіні дерев'яних споруд;
  • для кращої схожості і розвитку - внесіть навесні спеціальний активатор росту;
  • ідеальне місце для посадки - густа тінь;
  • кращий метод зрошення грибниці - крапельний полив.
10.06.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.