Які рослини бояться весняних заморозків?

Ви вже висадили розсаду і з нетерпінням чекаєте, коли рослина рушить у зростання та зовсім скоро порадує Вас цвітінням і першим урожаєм? Є один маленький нюанс, який може в одну мить усе змінити – зворотні заморозки. Саме наприкінці весни – початку літа вони можуть піднести садівникам неприємний сюрприз. Особливо це стосується теплолюбних рослин: томати, перець, баклажани, садові квіти. І якщо одні рослини просто загальмуються у зростанні, тобто урожай Ви зберете, хоч і на 2 тижні пізніше, то для інших (баштанні, полуниця) зворотні заморозки просто згубні. 

Догляд за рослинами

Для початку давайте поговоримо докладніше, які рослини стійкі до зворотних заморозків? Це пряно-смакові трави (щавель, шпинат, кріп, петрушка), морква, селера, цибуля – вони здатні витримати температуру до -6°С. Що стосується плодово-ягідних кущів, то вельми стійко витримують заморозки малина і ожина, це пов'язано перш за все з тим, що зацвітають вони досить пізно. Саме у цьому і криється вся причина стійкості/нестійкості до зворотних заморозків. Чутливість рослин до знижених температур безпосередньо залежить від фази розвитку рослини. Якщо вже сформувалася зав'язь, то температура -1°С – небезпечна, бутони чутливі до температури -3°С, а ось розкрита квітка може загинути вже при температурі -2°С. 


Які рослини чутливі до знижених температур? 

  • Плодово-ягідні чагарники – лохина, аґрус, смородина, виноград

  • Кісточкові культури плодових

  • Квіти – троянди, цинія, жоржини, настурція, чорнобривці

Як захистити майбутній урожай? 

  1. Димлення. Методом димлення можна трохи підвищити температуру, тому не дивлячись на велику популярність цей метод мало ефективний. Виняток становить, якщо потрібно вберегти велике дерево, яке навряд чи вийде врятувати іншими способами. Матеріал обирайте, який буде не швидко горіти, а скоріше тліти, створюючи при цьому густу димову завісу. 

  2. Дощування. Цей метод більш ефективний, ніж попередній. Суть його полягає в наступному. За пару годин до передбачуваних заморозків добре окропити ділянку, при низькій температурі вода почне випаровуватися, підігріє повітря і мороз не опуститься до землі. 

  3. Підгортання. Молоді паростки рослин, які чутливі до заморозків, можна захистити, просто підгорнувши їх плоскорізом. Висота підгортання не менше 8 см. 

  4. Підживлення. Так-так саме гарне живлення допоможе впоратися рослинам зі зниженими температурами. Обирайте добрива, які в більшій мірі містять фосфор і калій. Рекомендуємо добриво Нітроамофоска

  5. Мульчування. Цей спосіб добре підходить для овочів і квітів. Після поливу, розкладіть на грядках солому або суху траву, робити це потрібно у вечірній час. 

  6. Укриття агроволокном. Найбільш перевірений і надійний спосіб! Ним можна накрити повністю грядку або окремо укутати кожен кущик. Спосіб трудомісткий, однак результат того вартий! 

Якщо все-таки не встигли... 

Якщо рослини все-таки постраждали від заморозків, спочатку потрібно оцінити наскільки. Якщо ураження не дуже великі, обов'язково обробіть рослину препаратом із антистресовим ефектом. Рекомендуємо препарат Епін Екстра

Ще кілька важливих рекомендацій:

  • Перед висадкою розсади у відкритий ґрунт, обов'язково загартовуйте її. Для цього виносьте її на відкрите повітря мінімум на 2 години на день, поступово збільшуючи час. 

  • Місце для посадки кісточкових не обирайте в низинах. 

  • Ретельно обирайте сорти рослин, районовані для Вашого регіону. 


Здорових Вам і міцних рослин!

13.05.2017

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.