0

Калина Бульдонеж - як правильно посадити та доглядати.

Калина Бульдонеж - как правильно посадить и ухаживать.

Калина Бульдонеж - це декоративний чагарник, який відповідає всім вимогам сучасного квітникаря. Невибагливість і малоуходність - основні риси цієї рослини. Цвітіння
 бульдонеж приголомшує уяву: білосніжний чагарник, обліплений великими пухнастими кулями суцвіть. Та й назва «Boul de Neige» перекладається як «снігова куля». На початку квіточки відливають зеленим, в кінці цвітіння - з'являється рожева імла. Здалеку кущ нагадує квітучу гортензію, тільки виглядає на порядок феєрічніше. Восени бульдонеж стає кармінно-червоною і створює яскраві акценти в ландшафті. 
   Відома декоративна калина понад 400 років. Приїхала бульдонеж до нас з Франції і спочатку прикрашала сади знаті і імператорські алеї. Лише в ХХ столітті вона стала з'являтися в садах звичайних квітникарів, але до сих пір є дивиною і зустрічається не часто. 
Калина невибаглива. Вона буде рости в півтіні і на відкритому сонці. До ґрунту вона також не вимоглива. Тільки пам'ятайте, що основне наше завдання - це отримання якісного і тривалого цвітіння. Виконання декількох нескладних правил догляду забезпечать білосніжним водоспадом квітів до кінця червня. 

Посадка калини Бульдонеж


    бульдонеж_калина.jpg    boule_neige.jpg   viorne-boule-de-neige.jpg

   Правильний старт - запорука швидкої приживлюваності і гарного приросту. Приготуйте посадкову лунку заздалегідь: викопайте яму, діаметром близько 60 см. Внесіть добрива - мінеральні або органічні, нехай корисні мікроелементи почнуть працювати, а ґрунт всядеться. Якщо на ділянці суглинок - додайте дренаж - керамзит або биту червону цегла, якщо супесчаник - внесіть компост, перегній. Перший час, поки саджанець приживеться, регулярно поливайте його, щоб земля не пересихала. 


бульдонеж_штамб.jpgДогляд та формування куща калини

Обрізку чагарнику краще проводити ранньою весною, залишивши на осінь лише санітарну чистку сухих і хворих гілок. Якщо хочете отримати білосніжну кулю, формуйте кущ у вигляді кола, вирізуйте пагони, які йдуть всередину і загущують крону. 
Бульдонеж формують і у вигляді невеликого деревця - штамба. Для цього залишають найсильніший пагон, а решту порослі вирізують. Перший час знадобиться опора для фіксації молоденького штамба. Якщо залишити три гілочки, то при зростанні їх можна заплітати косою. Виглядає таке деревце витончено і благородно. 

Порада:     

  • Формуйте штамб з бульдонеж на другий-третій рік після посадки. Нехай спочатку калина як слід закріпитися і піде в зростання. При досягненні потрібної висоти зовнішні гілочки калини можна відігнути і на час зафіксувати - тоді вона набуде більш розкидисту форму. Якщо хочете чітку кулю - робити так необов'язково. 

  •  Підгодовуйте калину мінімум два рази на рік - навесні і восени. Хоч бульдонеж і невибаглива, але при належному догляді віддячить більш пишним і тривалим цвітінням. Зручно користуватися добривом тривалої дії для квітучих рослин

  •  У спекотні дні пам'ятайте про полив. Калина перенесе посуху, але без вологи перестане рости, а цвітіння в наступному році буде менш пишним

    .  

Можливі хвороби та шкідники

калиновий листоїд.jpg


  • Як і будь-яку калину, бульдонеж просто обожнює тля. Тому, не чекайте, коли шкідник з'явиться, проводите обробку профілактично.

  • Калиновий листоїд пошкоджує листя чагарника. Це послаблює рослину і псує декоративність. Жучок і його потомство ненажерливі. Розвиваються на початку літа і здатні шкодити протягом усього сезону. 

  • Щитівка. Всеїдний шкідник, який ховається під плівкою-панцирем, рятуючись від обробок. Кращий спосіб боротьби - профілактичні обприскування системними препаратами - Прованто-Вернал, Актара, Енжіо. 

  • Хрущ підгризає коріння калини і здатний за один сезон знищити навіть дорослий чагарник. Проливайте бульдонеж Антихрущем навесні і восени або раз на рік розміщуйте кульку Ініціатора в прикореневій зоні.

  • Борошниста роса. Якщо на листочках калини з'явився білий наліт, негайно обробіть її Топазом або Фундазолом. Борошниста роса сильно послаблює кущ, рослини гірше зимують, їх імунітет помітно падає. 


Профілактичні обробки калини Бульдонеж.

1. Коли температура підніметься до 5 С °, обробіть калину препаратами міді. Таку ж обробку проведіть восени. 

2. Коли ґрунт прогріється, а хрущ почне літ, пролийте кущ Антихрущем.

3. На початку травня обробіть калину від щитівки і попелиці. Додайте в бакову суміш препарати від хвороб і амінокислоти. Наприклад: Хорус + Енжіо + Ізабіон

4. При жаркій і сухій погоді обробіть калину від борошнистої роси, додавши препарат від попелиці. Наприклад: Топаз + Прованто Вернал. 


Розмноження калини Бульдонеж

3.jpg

Квіти Бульдонеж стерильні – вони не образують ягоди і насіння. Тому, розмноження такої калини можливо тільки живцями
 або відводками.  

  • Розмноження живцями. Виберіть напівздеревілу гілочку поточного року. Зріжте її під кутом 45 °. Залиште 3 - 4 бруньки, зріжте верхівку. Видаліть нижнє листя, верхнє - обріжте на половину. Замочіть на пару годин в розчині укрінювача і помістіть на 4-5 см в зволожений торф або інший пухкий вологоємкий ґрунт. З пластикової пляшки або пакета спорудіть тепличку. 

  • Розмноження відводками. Приколіть до землі бічну гілочку. Присипте її землею, кокосовим ґрунтом або торфосумішю. Слідкуйте, щоб земля під відводком не пересихала. Восени або наступної весни відокремте дочірню рослину і пересадіть її.

З бульдонеж формують живоплоти, алеї. Красива рослина у вигляді солітерної посадки на газоні. Інтелігентно і благородно виглядає на штамбі, а восени грає провінційними фарбами. Бульдонеж знайде своє місце в саду, виконаному в будь-якому стилі.


10.07.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.