0

Хлороз в саду та на городі: як розпізнати та лікувати

Хлороз в саду и на огороде: как распознать и лечить

Хлороз — це патологічний стан рослини, пов’язаний з недостатнім виробленням хлорофілу та порушенням процесу фотосинтезу. Уражені екземпляри відстають у рості та урожайності, їх листки мають нездоровий блідо-жовтий відтінок, а в крайніх випадках можлива загибель.

Функціональний (неінфекційний) хлороз: причини, симптоми, лікування

yak_vglyadae_hloroz.jpg

Функціональний хлороз пов’язаний із тим, що рослина росте в невідповідних умовах. Їй не вистачає сонця чи вологи, не подобається ґрунт, кореням тісно і т. д. Через це порушується обмін речовин, пригнічується синтез хлорофілу й розвиваються симптоми хлорозу.

Сприяють цьому наступні фактори:

  • прохолодна сира погода або, навпаки, надмірна спека;

  • ущільнена та перезволожена земля, в якій недостатньо кисню;

  • не оптимальна для культури кислотність ґрунту (через що поживні речовини не завоюються повною мірою);

  • неправильне внесення добрив (наприклад, при надлишку азоту розвивається нестача міді).

Неінфекційний хлороз є ознакою того, що з рослиною не все в порядку. Вона не хвора, але в нинішніх умовах у неї немає можливості нормально рости, цвісти, родити. Ключовою проблемою стає нестача поживних речовин.

Як лікувати хлороз

Основні причини функціонального хлорозу:

hloroz_lystya.jpg
  • Дефіцит заліза — верхівка рослини блідне, нижні листки залишаються зеленими, типово для карбонатних, лужних або дуже закислених ґрунтів. Серед рослин, що часто вражаються, слід відмітити троянди, яблуні, рідше – хвойні дерева та чагарники.

  • Дефіцит азоту — листя світліє, цвітіння слабшає, плоди виростають кислими та малими (або опадають), рослина сповільнює ріст. Нестача азоту зазвичай характерна для овочевих культур або газонних трав, що активно ростуть.

  • Дефіцит магнію — листки нижніх гілок бліднуть між жилками. Поступово уражені ділянки буріють і відмирають, жилка залишається зеленою. Найчастіше зустрічається у культур, що розвиваються на ґрунтах з високою кислотністю. Магнієвим хлорозом страждають томати, яблуні, груші. Часто хворіють петунії.

  • Дефіцит цинку — простір між жилками світліє, зменшуються розміри міжвузлів та кількість зав’язей. Листя дрібніє, витягуються у довжину, має жовтувато-зелений колір, виглядають недорозвиненими, завʼязь опадає. На нестачу цинку найчастіше страждають сорти кукурудзи, льону, плодові дерева та виноград. Захворювання також може проявлятися на картоплі, капусті та цибулі

    • Застосовують Brexil Zn.

Симптоми хлорозу у різних культур

Хлороз гортензій

yak_likuvaty_hloroz.jpg

Листя жовтіє, стає світлішим. Прожилки залишаються темними й непошкодженими. Найчастіше хлороз гортензій спричинений дефіцитом заліза й зачіпає лише верхні листки.

Хлороз огірків

Листя жовтіє між прожилками і по краях пластини. Поступово ураження посилюється, може сформуватися некроз. Недорозвинені суцвіття іноді опадають.

Хлороз винограду

Листки вкриваються мозаїчними плямами або просто світліє. Зміни починаються від краю й розповсюджуються до центру. Ягоди дрібніють, тріскаються. Листова пластина може деформуватися, «зморщуватись».

Хлороз малини

Листя бліднішає або стає світло-жовтим. Поступово пляма розповсюджується на пагони, які сповільнюють свій ріст. Ягоди виростають дрібними та сухуватими, ніби здерев’янілими.

Хлороз полуниці

Листки між прожилками світліють й поступово жовтіють. По краях формуються темні некротичні зони. Плоди не страждають — лише чашолистки при сильному хлорозі змінюють колір.

Хлороз троянд

Листя рівномірно жовтіє, жилки залишаються насичено-зеленими. В основному хлороз троянд спричинений нестачею заліза й уражає верхню частину куща. Якщо рослині не вистачає сірки, то листова пластина та прожилки біліють. При дефіциті міді стебла стають ламкими.

Інфекційний хлороз: як розпізнати та вилікувати

Інфекційний хлороз спричиняється активністю мікроорганізмів. Виділяють:

virusnyi_hloroz.jpg
  • вірусний хлороз (вірус заноситься сисними комахами — кліщами, попелицями, щитівками, листоблішками тощо);

  • хлороз грибкової природи (наприклад, хлороз супроводжує фузаріоз);

  • хлороз бактеріальної природи (наприклад, хлороз є симптомом бактеріального раку).

При вірусному хлорозі листки вкриваються мозаїчними або суцільними жовтими плямами. Окремі пагони в’януть, плоди загнивають, розвиток призупиняється.

При фузаріозі на зрізі гілки буде коричневе кільце; бактеріальний рак супрводжується новоутвореннями та чорними некротичними плямами. Також вірогідне гниття, зміна кольору листя, вади розвитку.

У випадку інфекційного хлорозу потрібно не просто компенсувати нестачу поживних речовин, а зупинити патологію. Для цього:

Інфекційний хлороз вражає чимало культур, серед яких — виноград, огірки, сливи, абрикоси, персики, ячмінь, полуниця та ін.

Профілактика хлорозу у рослин

Профілактика хлорозу передбачає створення комфортних умов росту (ґрунт, підживлення тощо) та недопущення хвороб. Для цього слід:

  • використовувати препарати Brexil Multi або Brexil Combi;

  • садити рослини на відповідних ґрунтах, за необхідності зменшувати кислотність вапнуванням або вносити в лужні ґрунти кислий торф чи підкислювач;

  • розпушувати землю для покращення аерації;

  • нормалізувати режим поливу, не перезволожувати ґрунт;

  • очищати садові інструменти (через засохлий сік може передаватись вірус хлорозу);

  • боротися із сисними шкідниками, застосовуючи інсектициди.

Хлороз завжди вказує на те, що рослина потребує уваги. Іноді достатньо просто підживити її добривом, іноді — доводиться повністю змінювати догляд та лікувати уражені екземпляри. Але ігнорувати цей симптом — значить потенційно занапастити урожай.


21.05.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.