0

Коли і як краще садити моркву у 2022 році

Когда и как лучше сажать морковь в 2022 году

Морква — цінний та корисний овоч, який містить велику кількість клітковини, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Культура невибаглива у вирощуванні, але як посадити насіння так, щоб воно дало багатий і смачний урожай? У нашій статті Ви можете ознайомитися з усіма особливостями вирощування, а саме: термінами посіву, способами обробки насіння, вибором місця, підготовкою грядок та доглядом за рослинами.

Як вибрати насіння моркви

Морква

З кожним сезоном у магазинах з'являються все нові сорти та гібриди моркви, тому вибрати насіння стає складно навіть досвідченим садівникам. При покупці посівного матеріалу слід звернути увагу на природно-кліматичну зону та тип ґрунту на ділянці, для яких було виведено сорт моркви, що допоможе досягти найкращої врожайності. Ці характеристики можна уточнити на етикетці, на сайті виробника або у консультантів магазину.

Залежно від термінів дозрівання розрізняють такі сорти:

  • Ранньостигла. Плоди відрізняються раннім зростанням, меншим вмістом цукру та малими термінами зберігання, тому в основному використовується для вживання у свіжому вигляді. Швидкість дозрівання становить 65-80 днів.

  • Середньостигла. Морква використовується як для поїдання у сирому вигляді, так і для зберігання. Середньостиглі сорти відрізняються високою врожайністю, невибагливістю у догляді та стійкістю до несприятливих кліматичних умов. Вегетаційний період триває до 95-110 днів із моменту посіву насіння.

  • Пізньостигла. Рослини добре переносять низькі температури. Коренеплоди містять велику кількість цукрів та каротину, вони чудово підходять для переробки та зберігання на зиму. Морква дозріває на 130-150-й день.

Коли краще сіяти моркву

Морква відноситься до холодостійких культур, тому посів можна проводити вже наприкінці квітня. До цього часу ґрунт уже відтає і міститиме достатню кількість вологи для проростання насіння. Сходи з'являються вже при температурі +3-4оС і витримують заморозки до -5оС .

Другий посів можна провести з другої половини травня до червня. У цей час висаджують середньо- та пізньостиглі сорти, що надалі використовуватимуться для зберігання.

Коли сіяти моркву на зиму

Підзимовий посів дуже зручний, адже восени робіт небагато, а навесні вдасться заощадити трохи часу та зусиль. Посадку проводять наприкінці жовтня – початку листопада, після перших легких заморозків, за цей час насіння пройде природне загартування, а навесні дадуть ранні та дружні сходи. Якщо посіяти насіння раніше, воно встигне набрати вологи і промерзнути або прорости і теж загинуть. Такий спосіб вирощування підходить для ранніх сортів. Адже якщо на зиму посадити культури пізнього терміну дозрівання, вони дозріють дуже рано і зберігатимуться менше, ніж при весняній посадці.

Якщо ви хочете вибрати точну дату посіву, можна звернутися до місячного календаря. Вибирають сприятливі посадкові дні з урахуванням фаз активності місяця.

Місяць

Сприятливі

Нейтральні

Несприятливі

Березень 

13-15, 20-22

30

1-4, 28

Квітень

1, 3, 5, 8-9, 28

22-23

8, 21

Травень

2, 5-6, 28

19-20

5-8

Червень

10-12, 20-21

15-16

25-26

 Вересень 

1-3, 24-25, 29-30

6, 14, 28

1-5, 7-13, 29, 30

Жовтень

2-3, 21-24, 28, 30

5, 14, 21, 28

1-4, 6-13, 29-31

Листопад

1-3, 24-25, 29-30

4, 12, 26

1-3, 5-11, 27-30

Вибір місця під посадку

Для вирощування моркви рекомендується вибирати рівні ділянки з легким, дренованим ґрунтом. Реакція має бути нейтральною або слабокислою. Можна саджати насіння в суглинистий, супіщаний або торф'янистий ґрунт. Щоб виростити хороший урожай, місце має бути добре освітлене сонцем більшу частину дня, що дозволить культурі сформувати великі та соковиті плоди.

Після яких культур можна садити моркву

Хорошими попередниками для вирощування моркви стануть білокачанна та цвітна капуста, часник, гарбуз, картопля, кабачок, перець, огірок. Можна вирощувати і після цибулі, яка допомагає боротися з морквяною мухою завдяки її різкому запаху та знезаражувальним властивостям. Морква добре росте після томатів через різні вимоги до поживних елементів. Тому після томатів ґрунт зберігає всі необхідні речовини для зростання коренеплодів. Також можливе вирощування після бобових культур, крім квасолі, які збагачують ґрунт азотом.

Після яких культур сіяти моркву не можна

Моркву не висівають після культур із загальними вимогами до поживних речовин, шкідниками та захворюваннями. Невідповідними попередниками є пастернак, селера, квасоля, морква. Не слід вирощувати моркву після петрушки, тоді коренеплоди виростають дрібними, кривими, не соковитими. Також після петрушки у ґрунті можуть накопичуватися хвороботворні бактерії, що згодом вражають плоди.

Підготовка насіння до посадки

Сухе насіння садити не рекомендується, адже термін появи сходів розтягується до трьох тижнів. Це обумовлюється наявністю ефірних олій на оболонці. Тому перед посівом слід підготувати насіння, що допоможе вимити ефірні олії та підвищити схожість.

У чому замочити насіння перед посадкою

Найкращим способом підготовки насіння до посадки стане їхнє замочування в розчині стимулятора росту, наприклад, Циркон, Епін . Якщо немає стимулятора, замочити насіння можна просто в гарячій воді. Для цього посівний матеріал кладуть у марлевий або бавовняний мішечок у нагріту до 50-55 градусів воду на 15 хвилин. Після цього мішечок перекладають у холодну воду на такий самий час. Термічна обробка допоможе пробудити насіння і покращить їх схожість. Після замочування насіння рекомендується просушити для полегшення посіву.

На замітку! Під час замочування в холодній воді вийміть насіння, що сплило, воно порожнє і для посадки не годиться.

Як правильно посадити моркву

Перш ніж приступати до сівби, важливо добре підготувати грядки. Для цього ділянку з осені перекопують, очищають від коренів, бур'янів та іншого сміття. Після цього можна внести добрива. Використовується перегній або компост, що перепрів, з розрахунку 1 відро на 1 кв.м. Рекомендується змішати з деревною золою, використовуючи 1 склянку золи на 1 відро добрива.
Якщо на ділянці важкий, глинистий ґрунт слід полегшити його торфом, змішаним із піском у рівній пропорції. По закінченню ділянку знову перекопують на штик лопати і розрівнюють поверхню граблями, розбиваючи великі грудки.

Як посадити моркву, щоб не полоти

Прополка бур'янів забирає чимало часу та сил, тому кожному садівникові хочеться знайти безпрополочний спосіб вирощування врожаю. Найбільш простим варіантом стане мульчування тирсою. Під час посіву в міжряддя укладається товстий шар тирси, через який жодна травинка не зможе прорости. Мульча також запобігає появі кірки у верхньому шарі ґрунту та допоможе довше зберігати вологу у кореневої системи.
Укрити грядки можна також за допомогою чорної плівки або агроволокна . Для цього на ділянці розстилають покривний матеріал, в якому виробляються прорізи для рядків і куди висівається насіння моркви. Надалі в прорізах з'являться сходи, а ось бур'яни під укривним матеріалом не проростуть.

Відстань між насінням

Посів моркви

У заготовлених борозенах насіння слід розміщувати з відривом від 1 до 3 сантиметрів. Глибина посадки має перевищувати 2–3 сантиметри. При більш глибокій посадці підвищується ймовірність, що насіння не зійшло. Відстань між рядами має становити від 16–21 сантиметрів, а між грядками слід залишити 45–55 сантиметрів. Щоб заощадити час на розкладанні насіння, можна скористатися швидкими способами посадки моркви:

  1. Вирощування моркви із насіння на стрічці, яку можна виготовити самостійно своїми руками або придбати готові стрічки із насінням моркви.

  2. Використання ручних сівалок, які допоможуть рівномірно розподілити посівний матеріал по грунту в рівні рядки і прискорити процес засівання в 5-10 разів.

  3. Змішування насіння моркви з крупнозернистим піском у відсотковому співвідношенні 2:5 чи 1:5.

  4. Посадка насіння у гранулах, які розкладаються у борозенці на відстані 5-7 сантиметрів один від одного.

Такі способи посадки дозволять отримати дружні рівномірні сходи і надалі упустити процедуру проріджування грядок.

Як виростити хороший урожай моркви

Отримати багатий урожай помаранчевих коренеплодів не складно, важливо дотримуватися основних правил посадки та догляду за культурою та звернути увагу на наступні моменти:

  1. Важливо не поспішати з посівом і почекати, поки грунт прогріється до необхідної температури.

  2. Не сійте сухе насіння моркви. Перед посадкою їх слід замочити, а також зволожити і самий ґрунт.

  3. Грядку рекомендується накрити для покращення схожості.

  4. Не відкладайте проріджування сходів.

  5. Захистіть культуру від морквяної мухи: розмістіть поряд грядки цибулі, не залишайте залишки моркви біля грядки.

  6. Мульча та розпушування допоможуть спростити догляд та забезпечити відповідні навколишні умови.

Особливості догляду

Прополка

З появою перших росточків моркви з'являються і бур'яни, які конкурують із культурою за поживні речовини та місце під сонцем. Поки насіння моркви проклюнеться, бур'яни встигають прорости і зміцніти, що ускладнює першу прополювання. Тому найкращим варіантом стане запобігання росту трави вищеописаними методами.

Якщо бур'яни все ж таки проросли, то прополку краще провести після невеликого дощу або поливу. Вологий ґрунт стає більш м'яким і податливим для розпушування. Грядки прополюють маленькими металевими граблями або вручну, щоб не зашкодити коренеплід.

Як швидко прорідити моркву

Проріджування моркви

Проріджування допомагає позбутися зайвої загущеності , щоб кожна рослина змогла отримати необхідну кількість поживних речовин для зростання та формування коренеплоду. Якщо залишити грядку густою, можна отримати недорозвинені, деформовані плоди. Перше проріджування рослин проводиться через 3-4 тижні після появи паростків, залишаючи відстань 4 сантиметри між рослинами . Вдруге грядки проріджують через місяць після першого разу, збільшуючи відстань до 8 сантиметрів. Якщо вирощується великоплідний сорт, між сусідніми морквинами залишають 15 сантиметрів.

Зверніть увагу! У процесі другого проріджування може виникнути запах, яких привабить морквяних мух. Тому процедуру рекомендується проводити пізно ввечері або рано-вранці. А витягнуті рослини слід викинути у компост і засипати землею подалі від грядки.

Підживлення

Морква до підживлення не вимоглива і основну частину добрив вносять навесні, за кілька тижнів до посіву. Можна використовувати такі мінеральні суміші, як с уперфосфат або сульфат калію з розрахунку 30-40 грам на 1 кв.м. У процесі вирощування можна внести добрива для поліпшення смакових і розмірних характеристик коренеплодів.

Перше підживлення моркви проводять після появи 2-3 листів, як правило, його вносять після проріджування грядок. У цей час розводять 25 г аміачної селітри, 30 г суперфосфату, 30 г калійної солі в 10 літрах води. Такий самий склад використовується і при другому внесенні, яке проводять через 20 днів після першого підживлення. Для пізньостиглих сортів можна провести і третє підживлення через 20 днів після другого, але в цьому випадку слід виключити азотовмісні добрива.

Полив

При вирощуванні моркви важливо забезпечити рослини достатньою кількістю вологи. При нестачі води коренеплоди формуються кривими, деформованими, з гіркуватим присмаком. Молоді паростки в середньому поливають кожні 4-5 днів. Після поливу рекомендується розпушувати ґрунт, щоб запобігти появі кірки на поверхні землі. Розпушування покращує надходження кисню до кореневої системи, що добре позначається на формуванні коренеплоду.

Виростити моркву на домашніх грядках може будь-хто. При дотриманні всіх рекомендацій щодо посадки та догляду, можна отримати багатий урожай коренеплодів, які цілий рік збагачуватимуть організм вітамінами та корисними сполуками. Купити насіння моркви можна в інтернет-магазині «Світ рослин», ознайомившись у каталозі з широким асортиментом сортів, їх фото та описом. На сайті можна оформити замовлення з доставкою до зручного відділення Нової пошти або Укрпошти. Залишити відгук та задати питання Ви можете нижче в розділі коментарів.

09.02.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.