0

Малинове дерево і його переваги

Малиновое дерево

Сьогодні ми не будемо розповідати про унікальність і корисні властивості малини - це загальновідомі і незаперечні факти. В цій статті ми хочемо приділити більше уваги досить новому «винаходу» селекціонерів - малиновому дереву. У деяких людей ця назва асоціюється з якоюсь великою та екзотичною рослиною. Це не так! Це не дерево, це всього лише кущ малини (високорослий), у якого здеревілі пагони. Є і інша назва чагарника - штамбова малина. Так що ж це таке?

Малинові дерева – цей термін придуманий не для позначення якогось конкретного сорту, а для визначення способу і методів вирощування ягід.

По факту - це кущ, який зовні дуже схожий з деревом. Такий вид створюється штучно - гілки, які відплодоносили, обрізають, а у молоденьких пагонів відщипують верхівки. Після такої процедури починають посилено рости і розвиватися бічні відростки (приблизно десять штук). І вже до першого осіннього сезону малиновий кущ буде зовні нагадувати мініатюрний саджанець.

Які переваги при виборі штамбової малини?


  • Гілки штамбової малини дуже міцні, і добре утримують вагу багатого врожаю.
  • Завдяки чималій кількості бічних (плодоносних) пагонів, урожай ягід збільшується в кілька разів (в порівнянні зі звичайними малинниками).
  • Ягідки великі, не водянисті, солодкі. Тому добре зберігаються і безболісно переносять транспортування.
  • Культура невибаглива, холодостійка, дає урожай до первинних заморозків.
  • Висота малинового дерева може бути під два метри. І саме завдяки такому «зростанню» культури ягоди комфортно збирати, вони відмінно визрівають.
  • Малинове дерево може служити і прекрасним декором в ландшафтному дизайні. Подумайте, може це відмінна ідея для створення смачного, ароматного і яскравого живоплоту?

Особливих відмінностей по вирощуванню звичайної малини і штамбової немає. Різниця тільки в формуванні та обрізці кущів. Розглянемо детальніше.

Малинове дерево
Малинове дерево

Посадка малинового дерева


Треба обрати сонячну ділянку на височині, де ґрунт не сильно перезволожений. Якщо ж знайти таке місце проблематично - то без дренажу не обійтися. Також неприпустимо, щоб на місці висадки кущів раніше висаджувалися такі культури як огірок, картопля, капуста, томати, не бажано і близьке сусідство чагарнику з ними.

Ґрунт повинен бути родючим, тому перед посадкою його потрібно удобрити гноєм/перегноєм. Якщо немає можливості внести органіку, то як альтернатива - мінеральні добрива. Але «підгодувати» землю потрібно обов'язково, в іншому випадку врожайність буде невисокою.

Час, відведений для життя малинового дерева на одному місці - десять років. Потім ґрунт виснажується, і рослина потребує пересадки. На місці, де викопали дерево (малинове), фахівці рекомендують висаджувати сидерати (злакові), і тоді через п'ять років ґрунт знову відновиться, і буде готовий для розведення нового малиннику.

Якщо на вашій ділянці земля з підвищеною кислотністю, то в обов'язковому порядку потрібно провести вапнування (від трьохсот до п'ятисот грам вапна на один квадратний метр).

Молоду малину (штамбову) висаджують в заздалегідь підготовлені ями , розмір п'ятдесят на п'ятдесят сантиметрів, глибина - тридцять сантиметрів. При груповій висадці культури, відстані між кущами - приблизно один метр.

При посадці, коріння в підготовлені ями потрібно добре розправити, саджанець тримати чітко вертикально, і вже потім засипати кореневу частину землею (коренева шийка закопується тільки на два-три сантиметри вглиб). Далі проводиться ретельний полив.

Висаджують малинове дерево навесні, в період, коли температура вже усталилася, і на позначці градусника - п'ятнадцять градусів тепла.

Восени висаджувати культуру проблематично - є ймовірність, що вона не встигне прижитися і зміцніти, а перші заморозки, швидше за все, приведуть до її загибелі.

Як доглядати. У першу чергу потрібно прополоти і видалити всі бур'яни. Не менш важливо і розпушування ґрунту - кисень повинен безперешкодно надходити до коріння рослини. Далі мульчування - з його допомогою ґрунт стає більш родючим і краще затримує вологу.

На зиму, гілки малини пригинають до ґрунту, і прикривають агроволокном (важливо щоб воно «дихало»). Інакше гілочки після сильних морозів будуть ламкими, або ж зовсім загинуть.

Як проводити прищипування. Якщо ви плануєте знімати урожай ягід двічі за сезон, то прищипувати потрібно восени. А по весні тільки необхідно прибрати висохлі і підмерзлі гілочки.

Якщо ж прищипування проводити двічі: навесні і восени - то урожай знімається тільки один раз за сезон, але його буде в рази більше (після двох процедур прищипування, кількість гілок збільшується).

Після того, як верхні гілки видалили, обов'язково рослину потрібно обробити хімічними препаратами, або трипроцентним йодним розчином. Таким чином, ви захистите малинове дерево від всіляких захворювань.

Щоб правильно сформувати крону обрізку потрібно проводити двічі. Перший раз в травні, коли висота чагарнику (висаджуваного) не менше від шістдесяти сантиметрів. Коротшають пагони на п'ять-десять сантиметрів - ця процедура дозволить утворитися новим розгалуженням в місцях зрізання. Другий раз - тільки на наступний рік, навесні. Коли з прищипаних гілочок першого зрізу виросли нові, вже другого порядку. Після заморозків їх обрізають в довжину на п'ятнадцять сантиметрів. І вже з цих зрізів з'являться нові гілочки третього порядку, які до осені дадуть вам ароматний урожай.

Малиновое дерево
Малиновое дерево

Розмноження малинового дерева


Нова поросль. Потрібно викопати дочірню рослину і висадити на раніше підготовлене місце.

Кореневі жівці. Вибираються кореневі відрізкі з однією або двома бруньками. Потім пересаджують в пухкий і легкий субстрат на грядку. Щоб сонце їх не "спалило» їх необхідно притінити і забезпечити рясним поливом. Взимку молоді паростки прикривають агороволокном. І вже навесні, саджанці можна висаджувати в ґрунт на «постійне» місце проживання.

Зелені живці. Необхідно вирізати зелені пагони (довжина сім-вісім сантиметрів). Зрізи відразу ж обробляються Корневином і висаджуються в субстрат (50% ґрунту і 50% піску). Через один місяць живці укорінятимуться.

Щоб створити ідеальні умови для зростання, краще спорудити невелику тепличку, і накрити її плівкою (не забувайте про регулярне провітрювання і поливи). Теплиця повинна знаходиться на притемненій ділянці саду, інакше сонце може знищити живці. Як тільки паростки вкорінюються - плівка знімається.

На зиму саджанці традиційно ховаються агроволокном, ну а навесні вони вже готові до висадки.

На сучасному ринку досить велика кількість сортів малинового дерева - це Тарус , Галактика , Богатир і ін. Купуючи ці культури і виконуючи наші рекомендації, ви гарантовано зможете зібрати високий урожай і побалувати себе і своїх близьких смачною, корисною і ароматною ягодою.

Малинове дерево
Малинове дерево

28.01.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.