0

Малинове дерево або Штамбова малина? Як виростити у себе на ділянці

Малиновое дерево или Штамбовая малина? Как вырастить у себя на участке

Малиною люблять ласувати як дорослі, так і діти. Солодкі ягоди активно вживаються в свіжому і замороженому вигляді, використовуються для приготування компотів, джемів, варення і різних десертів. Одним з останніх досягнень селекції є штамбова малина, або, як її називають в побуті, малинове дерево, яка зручна у вирощуванні і відрізняється високою врожайністю.

Малинове дерево росте у вигляді куща з потовщеними стовбурами та відгалуженими гілками, яке нагадує деревоподібну форму, хоча з точки зору біології культура належить до чагарників. Міцні дерев'янисті пагони відрізняються значним діаметром до 2-3 сантиметрів, які здатні протистояти сильним поривам вітру під час негоди і утримувати кілька кілограм врожаю. Доросла рослина може досягати 2 метрів у висоту і не потребує підв'язки. З одного чагарничка можна зібрати до 5-6 кілограм ягід за сезон.

Особливості малинового дерева:

  • Міцний дерев'янистий стовбур, з такими ж міцними бічними гілками, які утримують урожай.

  • Штамбова малина на 1 кв. м. дає ягід більше, ніж кущова.

  • Культура не вимагає особливого догляду і зимує без укриття.

  • Підходить для вирощування на невеликих ділянках.

Вирощування малинового дерева

Малинове дерево

Вибір ділянки. Для вирощування підбирають добре освітлене, безвітряне місце на височинах, адже в низині волога застоюється біля основи куща, що призводить до гниття кореневої системи. Небажаними сусідами є огірки, картопля петрушка, полуниця і хрестоцвіті культури, які уповільнюють її зростання, знижують плодючість, приманюють шкідників. Хороших результатів можна досягти вирощуючи поруч з бобовими та злаковими рослинами, ожиною, яблунею, грушею, сливою і іншими плодовими деревами

Ґрунт повинен бути пухким, легким, родючим добре дренованим. Якщо на ділянці важкий глинистий ґрунт, його слід полегшити піском. У кислі ґрунти перед посадкою необхідно внести вапно або деревну золу.

Технологія посадки. У відкритий ґрунт саджанці можна висаджувати як навесні, так і восени. Заготовлюється посадкова яма глибиною до 30 сантиметрів, розмірами 50х50 сантиметрів. Між сусідніми штамбовими рослинами слід дотримуватися відстані від 80 сантиметрів. На дно викладається дренажний шар з крупнозернистого річкового піску або гальки, адже корінці малини чутливі до надлишку вологи. Яму заповнюють заздалегідь підготовленим субстратом, який складається з торфу, перегною і садового ґрунту.

Під час висадки коріння слід розправляти, утримуючи саджанець у вертикальному положенні, і засипаючи яму субстратом. Кореневу шийку слід заглибити на 2-3 сантиметри. Утрамбовувати ґрунт ногами не слід, оскільки так корені можуть травмуватися.

Як сформувати штамб малини

Щоб отримати малинове дерево, необхідно застосовувати подвійну обрізку. У перший рік під кінець весни підрізають молодий пагін до 50-70 сантиметрів, що сприяє нарощуванню бічних пагонів. На наступний рік бічні пагони коротшають на 10 сантиметрів, з'являються гілки третього порядку, які встигнуть зав'язати ягоди. Так з рослини формується «дерево» з 14-16 плодоносними гілками. Протягом літа також слід зрізати зайві молоді гілки, які відтягують на себе частину корисних сполук.

Переваги обрізки:

  • кущ росте в вигляді штамба;

  • завдяки нарощуванню бічних пагонів підвищується врожайність;

  • догляд і збір ягід стає простіше і зручніше;

  • можна не встановлювати шпалери;

  • малина менше піддається хворобам і шкідникам.

Як доглядати за малиновим деревом

Штамбова малина

У посушливу весну поливи проводяться по разу в тиждень, використовуючи до 10 літрів води під кожен кущ. Поливають в ранковий або вечірній час, коли немає палючого сонця. Під час формування зав'язі і плодоношення кількість поливів збільшується до 2 разів на тиждень. При нестачі вологи кущ скидає зав'язі, що призводить до зменшення врожаю.

Необхідно регулярно проводити прополку від бур'янів і розпушувати ґрунт, що не дозволяє йому перегріватися, покращує доступ вологи та повітря до кореневої системи. Для економії часу і зусиль можна використовувати шар мульчі товщиною 5-7 сантиметрів, який сприяє утриманню вологи і перешкоджає росту бур'яну.

Саджанці малинового дерева дають хороші результати після внесення добрив. Як підгодівлі можна використовувати добрива з вмістом фосфору в період цвітіння, а під час формування зав'язі рослини можна підгодувати калієм.

Штамбова малина стійка до холоду, але при вирощуванні в північних регіонах, коли очікуються сильні заморозки або безсніжна зима, рекомендується використовувати укриття. Можна використовувати агроволокно, шар сухого листя, соломи або гілок, які захистять молоді саджанці від вимерзання.


22.03.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.