0

На що звертати увагу при виборі сортів винограду

Практично кожен початківець садівник має труднощі при виборі сорту винограду. Дискусій про підбір правильного сорту безліч. Ідеальна рослина підбирається з урахуванням потреб і смаків виноградаря, а також характеристик сорту: стійкості до захворювань і холодів, смакового асортименту, солодкуватістю, терміном дозрівання, розміром і забарвленням плодів, величиною грона. Вибір залежить від побажань садівника - хтось віддасть перевагу неповторному мускатному смаку ягід, а хтось помітить для себе цікаве забарвлення або форму.

 Морозостійкість

Морозостійкість винограду

Виноградна культура, як і будь-яка інша, сприйнятлива до навколишнього світу. Особливу увагу слід звернути на температурний режим, адже не всі рослини добре переносять низькі температури. Кожному з сортів властива власна характеристика стійкості до холоду. Якщо не врахувати цей фактор і знехтувати укриттям винограду на зимовий період, то культура може серйозно постраждати. Виноградний сортовий асортимент зазвичай ділиться на кілька груп:

1 група. Високостійкі рослини, що витримують спад температурного режиму до -30 градусів за Цельсієм.

2 група. Культури з посиленою морозостійкістю, сприймають зниження до -23 градусів за Цельсієм.

3 група. Рослини із середньою стійкістю, витримують температуру до -20 градусів за Цельсієм.

4 група. Культури зі слабкою витривалістю, нормально функціонують при температурі навколишнього середовища до -17 градусів за Цельсієм.

Вище вказані значення є відносними, тому рекомендується індивідуальний підхід до кожного окремого виноградного куща. Не варто забувати про вологість повітря і згубний вплив вітрів.

Термін дозрівання

Терміни дозрівання винограду

Подібна величина зазвичай вимірюється в днях, початок бере при розпусканні бруньок, а кінець - під час абсолютної стиглості плодів. Кожен сорт культури слід розділити на:

Ультраранній. Термін варіюється від 90 до 100 днів, дозріває в кінці липня.

Надранній. Дозрівання займе від 105 до 115 днів, період дозрівання - перші серпневі дні.

Ранній. Термін варіюється від 115 до 120 днів, дозрівання помічається в першій серпневої декаді.

Середньоранній. Культура зріє приблизно за 123 дні в другій серпневій декаді.

Середній. Термін варіюється від 125 до 135 днів, достигає культура на початку вересня.

Пізній. Дозрівання займе близько 150 днів, повне дозрівання досягається у вересні.

Багато факторів впливають на дозрівання ягід, тому вище вказана інформація трохи усереднена. Найголовнішим показником є ​​середня температура навколишнього середовища. Певний сорт може вести себе по-різному в північному і південному регіоні.

 Якість і розмір ягід

Розмір ягід винограду

Кожному з сортів культури притаманні унікальні смакові якості. Ягоди прийнято ділити на 2 категорії: мускатні і звичайні. Мускатні сорти прийнято вважати особливими, адже вони підходять не кожному. Вони мають яскраво виражену солодкуватість і мускатний присмак. Відмінну виноградну м'якіть можна відрізнити завдяки тонкій, хрусткій шкірці. Виноград зможе порадувати будь-якого естета величезною палітрою відтінків: від зеленої гами до темно-синьої.

Розміром ягід не варто приділяти особливу увагу, адже відмінність великих грон від маленьких складається лише в їх масивності. Смакові якості від цього не зміняться.

Призначення сорту

Виноградна культура має власні підвиди:

  1. Винний. Призначений виключно для виробництва неповторного напою - вина. Відрізняється більш дрібними виноградинами і оптимальним співвідношенням солодкуватості і кислоти, необхідних для створення хороших вин, які будуть не тільки ідеальними за смаком, але і за якістю і тривалості зберігання, в них не буде утворюватися непотрібний осад. 

  2. Столовий. Такий різновид вживають в їжу без додаткової обробки. Столовий виноград відрізняється чудовим зовнішнім виглядом і наявністю чудового смаку. 

  3. Універсальний. Поєднує в собі переваги столового і винного підвидів. Славиться хорошим смаком і багатим ароматом для виноробства. 

  4. Безкісткові. Бездоганна група сортів для вживання в свіжому вигляді, приготування десертів, і засушування на родзинки. У безнасінного винограду кісточки або повністю відсутні, або присутній незначний рудиментарний їх залишок.

Слід з особливою відповідальністю підійти до вибору правильного сорту винограду. Для початку потрібно визначитися, для чого саме потрібно вирощувати культуру і який сорт ідеально для цього підійде. Винна справа або виноград на продаж - вирішувати виключно садівникові.

26.04.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.