0

Не встигли посадити? Що робити із саджанцями, якщо раптово вдарили морози

Не успели посадить? Что делать с саженцами, если внезапно ударили морозы

Як правильно зберігати саджанці до весни


Як зберігати саджанці до весни
Саджанці дерев

Багато хто з дитинства пам'ятає рядки з вірша: «Зима приходить ненароком....». І це правда! Дуже часто так буває, що засинаємо ми ще восени, а прокидаємося вже засніженою зимою. І добре, коли ми просто, по-дитячому безтурботно радіємо першому снігу. Гірше, коли ми згадуємо про незавершені важливі садові роботи.

Що ж робити із саджанцями, які були куплені напередодні, і ви не встигли їх висадити в ґрунт? Як їх захистити і зберегти до весни? Перш за все, потрібно враховувати що «заморозки» - це не завжди страшно:

  • коріння рослини в глибині, при «м'якій» зимі, прекрасно можуть розвиватися при температурі три градуси тепла;

  • рослина ніби «засинає» і легше витримує пересадки/ділення, якщо перенести ситуацію в «людський» світ, то це стан людини під час операції під наркозом;

  • заморозки стимулюють рослину до більшої виживаності, зміцнюють імунітет, корені - стають сильнішими і здатні видобувати вологу з глибших шарів ґрунту.

Важливо враховувати, що при транспортуванні з магазину саджанці вже знаходяться у своєму роді в «стресовому» стані. Відразу ж після покупки рослину потрібно висаджувати в ґрунт. Якщо цього вчасно не зробити, воно може раніше терміну вийти зі «сплячки» і бруньки почнуть оживати. Висаджувати рослину в землю взимку вже пізно - вона навряд чи вкорениться і, швидше за все, загине. Тому нам потрібно просто на якийсь час зупинити пробудження рослини і зберегти її в такому стані до весни.

Саджанці плодово-ягідних
Купити саджанці в Україні

Якщо температура ґрунту нижче п'яти градусів морозу – рослина поміщається на збереження в прохолодне приміщення: льох/балкон (не утеплений) тощо. Попередньо нижня частина рослини упаковується в поліетиленовий пакет/мішок, наповнений просоченою вологою тирсою. Температурний режим повинен суворо дотримуватися - не підніматися вище п'яти градусів тепла!

саджанці дерев ціна
саджанці плодово-ягідних купити

Де зберігати хвойники


Варіант зберігання саджанців у погребі тут не підходить. Тому хвойні рослини бажано прикопати в землі. Для цього потрібно обрати спокійне захищене від вітрів і сонячних променів місце. Прикопувати бажано в контейнерних ємностях. Земля в них повинна бути зволоженою, без цього коренева система загине. Ще один важливий аспект - утеплення. Тому кореневу систему потрібно засипати торфом/землею (сухою). Саджанець слід обв'язати будь-яким матеріалом (відповідно укривним).

саджанці купити
саджанці хвойних рослин

Якщо ж склалася така ситуація, що ґрунт дуже замерз, і рослину прикопати неможливо, то необхідно заносити в гаражне приміщення. Рослини ховають в наповнені торфом/тирсою ємності, які непогано було б чимось утеплити. Земля в контейнерах не повинна бути сухою або перезволоженою.

Саджанці: плодові рослини і кущі


Ідеальний варіант для зберігання - льох/прикопати. Листочки на саджанцях потрібно обірвати і потім вже перемістити в коробки, відра або інші ємності зі зволоженим піском.


Перед тим як відправити саджанці на зберігання, їх розпаковують і ретельно перевіряють коріння. На них не повинно бути ніяких пошкоджень. Якщо ж ви виявили, що вони пересохли, то необхідно на деякий час занурити в воду. І важливо! Пісок не повинен бути мокрим, в іншому випадку корені можуть загнити.


Розгляньте ще один варіант - зберігання під товстим шаром снігового покриву. До випадання снігових опадів рослини зберігаються в холодних приміщеннях, попередньо загорнуті вологим матеріалом (мішковина) або плівкою. Як тільки випало достатньо снігу, не менше 15 сантиметрів, саджанці можна викладати.

Кореневу частину рослини поміщають у мішок, який наповнений знову ж торфом або зволоженою тирсою. Потім обв'язують мішком стовбур - нижню частину. Гілочки дбайливо стягують, і всю рослину закутують в агроволокно (або поліетилен).

саджанці як зберегти
як зберігати саджанці

Як зберігати цибулинні квіти взимку

Цибулини варто помістити в пакет (паперовий або поліетиленовий - має бути перфорація) і залишити в прохолодному темному місці. Температура має бути на рівні +1+2 °С. Періодично треба перевіряти стан посадкового матеріалу.

Якщо ж серед посадкового матеріалу є цибулина із білими пагонами, то її краще одразу посадити в горщик та помістити в прохолодне місце, щоб уповільнити зростання.

Де зберігати цибулини квітів взимку:

  • полиця для овочів в холодильнику - тут зберігається оптимальна температура і вологість;

  • погріб - можна зберігати в ящиках, дно попередньо вистилають перфорованим поліетиленом, засипають шаром торфу, поміщають цибулини і присипають торфом. Важливо перідично оглядати посадковий матеріал;

  • утеплений балкон.

Як зберегти саджанці троянд

  • для зберігання прикопують у канавах/траншеях, глибина - десь на штик лопати, кладуть на дно і засипають землею, зверху потрібно вкрити лапником або іншим покривним матеріалом;

  • у підвальному приміщенні, у зволоженому пісочку, температурний режим: від нуля до чотирьох градусів тепла, стебло на дві третини прикопують у піску.

саджанці троянд
саджанці троянд купити

Навіть якщо зима прийшла раптово, а саджанці ще не в ґрунті - це зовсім не привід засмучуватися. При правильному зберіганні посадковий матеріал може зберігатися живим і свіжим до самої весни.


13.11.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.