0

Неординарні і рідкісні гриби, які можна виростити з міцелію

Гриби - самі по собі - незвичне творіння природи. Вони є дивовижними живими організмами, які одночасно поєднують в собі якості, властиві і рослинам, і тваринам. Але навіть серед представників неймовірного за своїм обсягом грибного царства є безліч екзотичних екземплярів, які здатні здивувати навіть найвибагливішого грибника.

Рідкісні гриби


Це неймовірно, але поняття «гриби», яке для багатьох асоціюється тільки з «опеньками-лисичками-маслюками», насправді, містить в собі величезну кількість дивовижних різновидів, які змінять Ваше уявлення про гриби в цілому. Одні з них можуть істотно урізноманітнити меню, інші стають сировиною для харчових добавок і медичних препаратів, а треті - несуть в собі інші цілі: використовуються для природної переробки деревини, «перетравлення» органіки, участі в циркуляції поживних речовин в екосистемі і ін. В нинішній момент вченими вивчено понад сто тисяч різновидів грибів, але є теорія про те, ця цифра не досягає і третьої частини їх реальної кількості, існуючого в природі.

Придбати гриби 

Гриби ростуть тільки в лісі? Це стереотип, який лише частково є правдивим. В умовах лісової вологості і затіненості грибам дійсно дуже комфортно. Але ці організми настільки «живучі», що знайти їх можна в найнесподіваніших місцях: на стінах, деревах, мішках з тирсою або злаками і т.д. Це обумовлено тим, що гриб наділений приголомшливою здатністю виживати і пристосовуватися практично до будь-яких умов. Головне, що потрібно грибам - це вологість, тінь і джерело поживних речовин, будь то грунт, деревні залишки і ін.

 

У 2002 році спеціальний робот виявив гриби навіть всередині атомного реактора.

Це може свідчити лише про те, що в куди більш комфортних умовах - на Вашій ділянці - ймовірність вдалого «приживання» грибів - просто космічна.

А Ви знали, що гриби для гастрономічних цілей штучно вирощують не тільки люди, а й деякі представники комах. Наприклад, мурахи-листорізи культивують гриби для того, щоб харчуватися ними.

 

Перша відома історії спроба умовного поділу грибів на їстівні і неїстівні була здійснена давньоримським письменником-ерудитом Плинієм в І столітті н.е. А письмові описи смарчків, трюфелів і шампіньйонів датується ще ІV століттям до н.е. і належить перу Теофраста. 

Навіть сучасна класифікація їстівних грибів варіюється і багато в чому залежить від ступеня розвитку гриба. Деякі гриби умовно їстівні в молодому віці, а доростаючи до певної стадії, стають непридатними для вживання в їжу.

Давайте розглянемо уважніше найбільш яскраві і цікаві гриби, які можна виростити з міцелію самостійно.

Трюфелі - найдорогоцінніший «чорний алмаз» в грибному царстві


Одне лише звучання їх найменування викликає найвишуканіші асоціації, які переносять нас в елітний ресторан де-небудь у Французькій провінції. Але вирощування трюфелів здійснюється не тільки у Франції: за допомогою порошкового міцелію і створення відповідних умов їх можна виростити навіть у себе вдома. І, повірте, це коштує витрачених зусиль. Адже вартість кілограма натуральних трюфелів варіюється в межах 400-700 євро, а іноді і набагато вище. За що так цінується цей популярний у всьому світі делікатес? Переваг у цього люксового гриба чимало: ні з чим не порівнянний смак і непередаваний аромат перетворює трюфель в найбажаніший продукт для безлічі гурманів. Трюфель - синонім розкоші і шику, який має можливість спробувати і оцінити далеко не кожен. І навіть відчувши смак цього елітарного ласоща, його намагаються запам'ятати і зафіксувати в пам'яті на довгі роки.

Чорний трюфель

Зовні трюфель навіть віддалено не нагадує ті гриби, які ми малюємо разом з дітьми. У «анатомії» трюфеля відсутній стійкий дует «ніжка + капелюшок». За своєю формою вони більш схожі на невеликі чорнимі картоплини або однойменними шоколадними цукерками. За шкірястим шаром оболонки ховається ніжна, пронизана контрастними «прожилками» серцевина, по своєму забарвленню нагадує текстуру мармуру.

Смакова цінність цих грибів настільки велика, що навіть маленький шматочок сирого трюфеля може вважатися вишуканим ресторанною стравою, а пластівці або стружка з цих грибів тоненьким, майже прозорим шаром покривають фірмові творіння кращих шеф-кухарів.

Середньостатистична концентрація трюфеля в ресторанній страві, як правило, не перевищує 3-5 грамів, але навіть така мікроскопічна доза істотно збільшує вартість кулінарного шедевра. 

Трюфель в їжі

Трюфель - дуже цінний (можна навіть сказати «дорогоцінний») гриб, проте, ви, напевно, чули про нього. А чи знайомі Ви з наступним нашим «героєм»?

Практично ювелірне витвір природи - зачаровує своєю красою Їжовик Коралоподібний або Геріцій Коралоподібний. Його плодове тіло має дуже незвичайну форму: білосніжні ажурні гілки з'єднуються в єдиний «корал» або кущ неправильної форми. Кожна «гілочка» усипана дрібними і дуже крихкими шипиками. Це виглядає неймовірно ефектно. Внутрішня частина гілочок - порожниста. Максимальна ширина гриба може досягати до 40 см, а довжина - до 30. У молодого гриба забарвлення сніжно-біле, з часом набуває молочно-кремовий окрас, і далі продовжує темніти аж до бурого. Цей різновид Їжовика - дуже рідкісний і цінний. Він занесений до Червоної книги і практично не зустрічається в дикій природі. Гриб має дуже ніжний смак і характерний грибний аромат.

 Купити Геріцій

Дощовик Гігантський може досягати значних розмірів. Це незвичайне «диво природи» має дуже незвичайне за формою плодове тіло з обрисами кулі, часто - місцями сплюсненої або неправильної форми. Габарити цього гриба дозволяють винести його в розряд справжніх гігантів, одного з найбільших у всьому царстві. Діаметр гриба може досягати до півметра, а вага - до 22 кг! Незвичайне видовище, чи не так? Побачивши такий на галявині, можна прийняти його за яйце динозавра, що збереглося дивним чином. Дощовики гігантські можна вживати в їжу, але тільки в молодому віці, поки м'якіть сніжно-біла і пружна.

 Дощовик Гігантський

Сморчок звичайний, незважаючи на свою назву, виглядає цілком незвично. Його капелюшок схожий на щось зморщене і зїдене, весь покритий витіюватими борознами, складками і вибоїнами. Однак, цей гриб є умовно-їстівним і при правильному дотриманні технології приготування, може порадувати гурманів-грибників. Щоб уникнути отруєнь або будь-яких неприємностей для організму, додавайте їх в раціон в невеликій кількості і не вживайте в їжу старі гриби.

 Сморчок звичайний

Японський суперник печериць - шиїтаке

Цей гриб настільки популярний в Японії, що за обсягом попиту на нього він може конкурувати з популярними в Європі печерицями. Завдяки його високій харчовій цінності, щорічно в світі вирощується до 450 000 тон шиітаке, що зводить його в ранг найбільш культивованих грибів в світі. Шиітаке - не король столу, його основне призначення - зовсім не застосування в їжу, а виготовлення різноманітних косметичних засобів, які мають приголомшливий успіх на Сході.

 Придбати шиїтаке

Лаковиця аметистова не може залишитися непоміченою, її фантастичне яскраво-фіолетове забарвлення наділяє гриб особливими містичними рисами: він виглядає, немов вийшов з кадру тривимірного мультфільму. Чим молодший гриб, тим більш насичений його окрас. Вирощені з міцелію Лаковиці аметистові можна вживати в їжу після попередньої термічної обробки.

 Лаковиця аметистова

Панус уховидний

Ще один представник незвичайних грибів. Він не дуже відомий в широких колах, але, тим не менше - не отруйний. За смаком наближений до вовнянки, хороший в маринованому вигляді. У наших краях про це мало хто знає, але молоді гриби пануса використовується грузинськими сироварами для додання сирів особливого смаку.

 

Веселка звичайна

Цей гриб відрізняється рядом незвичайних особливостей. Його цикл розвитку не схожий на типовий цикл звичних для нас грибів. Спочатку утворюється «яйце» гриба, яке потім трансформується, набуваючи обриси стріли. Швидкість зростання веселки може досягати 5 мм в хвилину, що більш, ніж в 2 рази перевищує швидкість росту бамбука. Молодий гриб часто використовується в так званій «народній медицині». Дорослий гриб може налякати своїм різким неприємним запахом.

Веселка звичайна

10.05.2018

Повернення до списку


 
Текст повідомлення*
Завантажити файл або картинкуПеретягнути за допомогою Drag'n'drop
Перетягніть файли
Нічого не знайдено
Захист від автоматичних повідомлень
Завантажити зображення