0

Обробка саду в період цвітіння: препарати, безпечні для бджіл

Обработка сада в период цветения: препараты, безопасные для пчел

Необхідно регулярно обробляти сад та город від шкідників і захворювань. Але відповідальний господар ставить на меті турботу не лише про власну ділянку, а й про екологію в цілому. І тут виникає «конфлікт інтересів». Чимало хвороб та шкідників проявляють себе у період цвітіння, коли активно літають бджоли, — а для них фунгіциди й інсектициди смертельно небезпечні.

Доводиться шукати баланс між знищенням патогенів та збереженням комах-медоносів.

Для чого обробляти дерева під час цвітіння

obrobka_derev_vid_kvitkoidnyh_shkidnykiv.jpg

Патогени та шкідники активні до самої зими. Так, яблуні, абрикоси, груші й інші культури саме в період цвітіння вперше заражаються грибковими та бактеріальними гнилями:

  • моніліозом (моніліальним опіком);

  • альтернаріозом;

  • фомозною гниллю;

  • сірою гниллю тощо.

А явні симптоми парші, моніліозу та борошнистої роси стають очевидними тільки після настання цвітіння.

До того ж, в цей час своє краще життя проживає чимало шкідників — в квітучих садах спостерігається вихід та літ яблуневого пильщика (трача), яблуневої плодожерки, деяких видів листокруток та молей. Ще й попелиці починають масово розмножуватися.

А кожен шкідник — це загроза для всієї ділянки, адже комахи:

  • висмоктують нектар та пилок;

  • виїдають квітку зсередини;

  • роблять рослину вразливою і заносять в неї збудників хвороб.

Якщо не втрутитись, є ризик втратити як цьогорічний урожай, так і весь свій сад.


Чому важливо піклуватися про бджіл

insektytsydy_bezpechni_dlia_bdzhil.jpg

Бджола грає ключову роль в житті і рослин, і тварин, і людей. Вона:

  • дає мед, яким харчуються птахи, єноти, деякі комахи;

  • сама є їжею-здобиччю для шпаків, колібрі, чорних дроздів;

  • продукує віск, маточне молочко, прополіс і пергу, що використовуються в медицині (і не тільки);

  • запилює мільярди рослин, серед яких і сільськогосподарські культури (яблуні, броколі, огірки, дині, гарбузи, полуницю, бавовну і т. д.).

Головним фактором небезпеки для корисних комах є діяльність людини.

У основному бджоли гинуть через неконтрольоване застосування хімічних засобів захисту рослин у сільськогосподарському виробництві.

Використовуючи всі доступні та можливі методи для захисту врожаю часто нехтують безпекою корисних комах. І при цьому досить часто намагаються використовувати найдешевші препарати, які загрожують бджолам.

Якщо ви збережете цьогорічний урожай ціною загибелі бджіл, то через кілька років ваші улюблені культури можуть просто виродитися. Немає бджіл — немає життя на планеті (як мінімум в звичному форматі).


Чим безпечно обробити сад від шкідників-переносників захворювань

chym_obrobyty_sad_pid_chas_tsvitinnia.jpg

Основна тактика обробки саду під час цвітіння передбачає використання інсектицидів, безпечних для бджіл.

Чим менше шкідливих комах, тим менше пошкоджуються рослини — а значить, вони залишаються більш витривалими. До того ж шкідники не будуть переносити збудників захворювань, що також позитивно вплине на стан культур на ділянці.

Які інсектициди безпечні для бджіл:

  • Прованто Вернал — контактно-кишковий хімічний препарат. Це один з небагатьох засобів, дієвих проти оленки волохатої (а вона пошкоджує майже всі культури та особливо небезпечна в посушливі роки). Також Прованто Вернал допомагає позбутися колорадського жука, білянки, попелиці, трипсів, листовійки, совки, плодожерки, молі, довгоносика;

  • Кораген — інноваційний інсектицид, дієвий проти лускокрилих (совок, стеблового метелика, мінуючої молі, лучного метелика), а також вогнівок і колорадського жука. Кораген можна застосовувати для обробки яблунь, винограду, соняшнику, кукурудзи, сої, картоплі та томатів. Інсектицид безпечний для бджіл, єдиний ризик — якщо під час обприскування ділянки через неї йде міграція бджіл, то препарат може потрапити на комаху і забити її дихальце.

  • Бітоксибацилін — біологічний інсектицид, що містить у складі бактерії Bacillus thuringiensis var thuringiensis. Природним шляхом знищує попелиць, павутинного кліща, совок, п’ядунів, колорадського жука, плодожерок, біланів, листовійок, міль.

  • Лепідоцид — біоінсектицид на основі бактерії Bacillus thuringiensis var. kurstaki. Завдяки білковому токсину рятує ділянку від пильщиків, біланів, молей, совок, листовійок, лучного метелика, вогнівок.

Оскільки зараження більшістю захворювань відбувається саме у час цвітіння, то до інсектицидів ефективно додавати фунгіциди:

  1. Світч — дві активні речовини в ньому пригнічують збудника гнилей на всіх чотирьох фазах його розвитку — за рахунок цього гарантується і профілактична, і лікувальна дія.

  2. Фітоцид_р — біологічний фунгіцид тривалої дії, що здатний захистити рослини від багатьох збудників хвороб як грибкового, так і бактеріального походження. Препарат пригнічує ріст і розвиток великої кількості видів збудників захворювань рослин: парші, фітофторозу, чорної ніжки, кореневих гнилей, борошнистої роси, іржі, фузаріозу, септоріозу.

  3. Мікохелп — багатокомпонентний біопрепарати на основі грибів і бактерій. Має потужну лікувальну та тривалу захисну дія проти збудників хвороб: кореневих гнилей, чорної ніжки, альтернаріозу, фітофторозу, ризоктоніозу, септоріозу, фузаріозу, бактеріозів та ін;


Як зробити обробки під час цвітіння максимально безпечними

Оскільки навіть м’які препарати теоретично можуть ослаблювати імунітет бджіл, обробку необхідно проводити:

  1. ввечері або вранці;

  2. в хмарну прохолодну погоду.

Тобто це час, коли літ бджіл мінімальний і нашкодити їм практично неможливо.

Достатньо дотримуватися цих простих рекомендацій та використовувати безпечні інсектициди, щоб знищити шкідників й зберегти на ділянці здорову екосистему.


29.03.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.