Чарівні багаторічники для красивих клумб

Очаровательные многолетники для красивых клумб

Сьогодні ми хочемо познайомити з багаторічниками, які є лідерами в ландшафтному дизайні. Завдяки своїм унікальним якостям і красі цвітіння, вони здатні прикрасити і задекорувати будь-яку садову ділянку.

Бегония

Бегонія - королева клумби


Батьківщиною культури вважаються Південна і Центральна Америка, а також Азія (південно-східна). Основне місце проживання бегонии - це вологі тропічні ліси, де вона «селиться» на старих дерев'яних культурах і кореневій системі.

Бегонія в ландшафті
Бегонія в ландшафті

Вперше цю рослину виявив в Вест-Індії французький ботанік і монах Шарль Плюмьер. А організатором цієї науково-дослідної експедиції став Мішель Бегон, в честь якого, власне кажучи, і була названа ця квітка.

Культура виглядає дуже презентабельно протягом усього вегетативного періоду. У неї дуже солідний список сортів і гібридів. Без «участі» бегонії не обходиться практично жодна дизайнерська квіткова композиція. Цвіте рослина ціле літо і до самої осені.

Листя бегонії можуть бути оливкового, зеленого, бордового і навіть рожевого відтінку. Колірна гамма суцвіть також багатолика. Залежно від сорту, квітки можуть виглядати як елегантні троянди, витончені камелії або пишні півонії.

Посадка бегонії


Листя бегонії можуть бути оливкового, зеленого, бордового і навіть рожевого відтінку. Колірна гамма суцвіть також багатолика. Залежно від сорту, квітки можуть виглядати як елегантні троянди, витончені камелії або пишні півонії.

Висаджувати бегонію потрібно в пухкий, слабокислий ґрунт, який добре вбирає вологу. Готувати ґрунт до висадки рослини вже потрібно починати з осені: ґрунт необхідно добре перекопати, видалити всі бур'яни, і в кінці внести перегній.

Бегонія в ландшафті
Бегонія в ландшафті

Як доглядати за бегонією


На одному місці, культура може культивуватися п'ять-шість років. Вона практично не виснажує землю і вельми стійко переносить хвороби і навали шкідників. Готувати бегонію до висадки в ґрунт потрібно починати вже в перших числах травня. Для загартовування, ємності з пророщеною культурою, виносять на вулицю. Термін перебування на відкритій місцевості, поступово збільшується.

Клумбу, перед висадкою бегонії, повторно перекопують. Глибина копання приблизно двадцять-двадцять п'ять сантиметрів, після - потрібно внести мінеральну підгодівлю.

Як тільки мине загроза повернення заморозків, бегонію можна висаджувати в ґрунт. Глибина висадки - два сантиметри, відстань між рослинами - п'ятнадцять-двадцять сантиметрів.

З якими рослинами поєднується бегонія


Дуже красиво виглядає клумба, де висаджені різні види бегонії. Не менш ефектно поєднання і з білою Лобулярією, сріблястою цинерарією і т.д. Цікаві сорти - Фімбріата червона і біла і т.д.

Глоксинія

Вишукана прикраса балкону та клумб


Ця красуня отримала свою назву на честь ботаніка і лікаря Ельзасу Глоксинію. Цвітіння рослини - це неймовірне видовище. Одна глоксинія може викинути більше десятка квіток і виглядати як мініатюрний букетик. Забарвлення культури досить різноманітне і багате на відтінки - від білого і до тигрового. Є також в сортовій колекції суцвіття з яскравим крапом, з контрастною окантовкою, з «перетіканням» яскравих тонів в більш спокійні і т.д. Квітки бувають махрові або напівмахрові, їх форма може нагадувати дзвіночок або грамофон.

Глоксинія в ландшафті
Глоксинія в ландшафті

Глоксинія не любить попадання прямих сонячних променів (особливо коли цвіте). Для неї це смертельний вирок. Тому краще помістити квітку в просторе приміщення з розсіяним світлом.

Як посадити глоксинію


Висаджується культура двома способами - бульбами і насінням. Бульби висаджуються в ґрунт восени, насіння висіваються - в лютому, або березні.

Рослина висаджується в пухкий і повітропроникний ґрунт. Горщик не повинен бути глибоким і занадто вузьким.

Як доглядати за глоксинією


Дуже важлива для культури підгодівля, і своєчасний полив. Зволожувати кореневу систему потрібно тільки через піддон. Важливо. Не можна допустити застою води в ємності, інакше коренева система може згнити. Не менш важлива і регулярна підгодівля глоксинії комплексними мінеральними добривами (один раз в тиждень).

У літній період глоксинію можна висадити на клумбу. Для цього потрібно вибрати найбільші і здорові бульби (в діаметрі не менше восьми сантиметрів). Як тільки вулична температура встановилася на позначці не нижче вісімнадцяти градусів, то бульби можна висаджувати у відкритий ґрунт. Місця для висадки потрібно підбирати прітемненние, і безвітряні. Не потрібно забувати і про регулярного поливу і підгодівлі.

Глоксинія в ландшафті
Глоксинія в ландшафті

Де красиво виглядає глоксинія


Глоксинії ефектно зможуть прикрасити лоджію або балкон. Досить в декоративну ємність висадити парочку сортів культури з різними відтінками, і ваше житло відразу стає затишним і набуває презентабельний вигляд.

Якщо висадити рослину в підвісні кашпо, то це стане просто знахідкою для прикраси вашої садової альтанки. У поєднанні з ліанами або з іншими кучерявими культурами, глоксинії напевно зможуть прикрасити не тільки вашу зону відпочинку, а й подарують багато приємних емоційних моментів.

Ірис

З чим поєднується ірис на клумбі


Це улюбленець багатьох ландшафтних дизайнерів. Він чудовий як в одиночній групі, так і в змішаній. Ірис (або «півник») ідеально поєднується з багатьма рослинами, особливо підкреслять унікальність ірисів злакові. Не менш стильно виглядає поєднання ірисів з лілійниками, люпином, яскравими маками, хостами і т.д.

Також ефектно виглядатиме клумба, задекорована натуральним камінням або гравієм.

Ірис в ландшафті
Ірис в ландшафті

Як доглядати за ірисом


Культура розрізняється розмірами і забарвленням (в залежності від сорту). Іриси можуть бути однотонними, двоколірними, і навіть переливистими. Після того, як культура відцвіте, рослина не втрачає своєї декоративності. Листя ірисів теж по-своєму красиві. Висаджувати культуру (кореневищну) потрібно на сонячних ділянках, але перезволожувати і «перегодовувати» ґрунт не рекомендується.

Іриси безпроблемно можуть культивуватися на одному місці кілька років. Надалі відбувається розростання рослини, що може привести до здрібніння суцвіть і втрати декоративності.

Ірис в ландшафті
Ірис в ландшафті

Цибулинні представники цього сімейства також люблять сонце, але люблять вологу і добре прогріту грунт.



Важливо! Коріння ірисів знаходяться близько до поверхні ґрунту. І тому, «оточувати» іриси повинні рослини, у яких коренева система знаходиться значно глибше. Тільки в цьому випадку їх сусідство не приведе ні до пригнічення, ні до витіснення однієї культури іншою.


Ґрунт під ірисами не повинен бути важким і кислим. Відомі представники - Tigereye, Red Ember, Fuzzy та ін.

Фрезії

Фрезії в ландшафті
Фрезії в ландшафті

Батьківщиною культури є Південна Африка. Свою назву вона отримала на честь Фрідріха Фріза - найвідомішого ботаніка. Рослина дуже ніжна і з тонким ароматом (чимось нагадує конвалію). Саме тому фрезію так люблять парфумери. Рослина дуже декоративна. На метрових квітконосах «вискакує» від трьох до десяти дзвіночків. Забарвлення у них дуже різноманітне - біле, червоне, рожеве, малинове, помаранчеве, фіолетове і т.д. Цвісти фрезія на садових ділянках починає з серпня, приблизно чотири-шість тижнів.


Валиво! Щоб стеблинки фрезії не обламалися, рекомендується підв'язування. Рослина дуже любить світло, але прямий контакт з сонцем, дуже згубний для неї. Фрезія краще себе буде почувати в півтіні, і подалі від протягів. Висаджується культура в ґрунт, як тільки підуть поворотні заморозки. Температура ґрунту повинна прогрітися до десяти-дванадцяти градусів тепла. За часом - це десь кінець квітня або початок травня. Глибина висадки цибулин три-шість сантиметрів, відстань - п'ять сантиметрів. Ґрунт повинен бути пухким, слабкокислим, і добре дренажованим.

Для того, щоб продовжити цвітіння, і захистити рослину від непотрібної втрати життєво важливих сил - суцвіття, які зів'яли обов'язково видаляються.

З чим поєднується фрезія на клумбі


Фрезія добре поєднується з чебрецем, розмарином, лавандою. Не менш вишукано виглядає в декоративних вазонах і патіо. Дуже часто культуру можна зустріти в альпінаріях або кам'янистих садах.

Популярні представники - махровий мікс, проста Blue, Yellow Проста і ін.

Нагадуємо, що при створенні клумб не забувайте про терміни цвітіння рослин. Намагайтеся висаджувати культури, у яких вони будуть різними. В іншому випадку, на вашій ділянці може з'явиться квіткове «споруда» з лисинами і прогалинами.

Фрезії в ландшафті
Фрезії в ландшафті

02.04.2020

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.