Осінні добрива: в чому особливості, чим відрізняються від весняних і чому вони так важливі

Удобрение осеннее купить

Добрива важливі на кожному етапі розвитку рослин. Кожен елемент живлення, який потрапляє в рослинний організм, впливає на важливі процеси, чи то формування зав'язі, чи дозрівання плодів. Але важливо розуміти: на якому етапі рослина вимагає підживлення мікроелементами, а на якому етапі вони будуть абсолютно марні.

Існує як мінімум три елементи, з якими знайомі всі садівники-городники. Це азот, фосфор і калій.

Нагадаємо, за що в організмі рослини відповідає кожен з елементів.

Добриво осіннє купити
Купити осіннє добриво

Азот


Азот - так званий елемент зростання, входить до складу білків. Саме він впливає на ріст і розвиток рослини. Азот вважають весняним елементом, його внесення корисно з весни до першої половини літа. При нестачі цього елемента листя бліднуть, відмирають, плоди не наливаються, а пагони не ростуть. У другій половині літа дуже важливо не "захоплюватися" азотними підживленнями, інакше пагони почнуть рости і не зможуть витримати зимові морози.

Фосфор


Фосфор потрібен рослинам практично завжди, оскільки елемент входить до складу безлічі білків, а також ланцюжків РНК і ДНК. При його нестачі сповільнюється зростання рослин, помітно знижується зимостійкість.

Калій


Калій впливає на нормальний перебіг процесів фотосинтезу, на лежкість плодів. Калійні добрива підвищують зимостійкість рослин.

Добриво осіннє
Осіннє добриво

Внесення добрив перед зимою - один із неймовірно важливих етапів для городника і рослин. В інформаційних джерелах підживлення перед зимовим періодом називається осіннім, хоча по терміну внесення добрив, потрібно починати з другої половини літа.

Саме правильно внесені добрива допоможуть рослинам перезимувати, а навесні радувати цвітінням і рясним плодоношенням.

Ягідники (смородину, малину), суницю, готуємо до зимівлі ще з середини літа, зібравши врожай - обов'язково удобрюємо. Підживлення вносимо в першому місяці осені, це майже крайній термін внесення добрив, оскільки у рослин закінчується період вегетації, вони просто не встигнуть засвоїти те, що ви їм запропонували.

Мінеральні добрива для осіннього внесення


На даному етапі важливо правильно підібрати добрива. Вибір досить широкий, можна скористатися готовими складами спеціалізованих підживлень - для дерев, малини, хвойних і т.д. В основному, на упаковці йде позначення для осіннього внесення або ж вони називаються "Осінні". У таких комплексах майже немає азоту (або він знаходиться в мінімальній кількості), багато фосфору, калію і кальцію: саме вони допоможуть підготуватися до зимівлі і перенести зниження температури якнайкраще. Норма внесення у всіх добрив різна - виберете ви конкретику або універсал, зверніть увагу на інструкцію, і краще не перегодовуйте рослину.

Часто рекомендують до використання так зване рожеве добриво, або нітроамофоску. Якщо вам хочеться скористатися саме цим добривом, не забудьте звернути увагу на формулу. Виберіть склад, де азоту менше у співвідношенні з фосфором і калієм.

Осінні добрива в Україні
Осінні добрива поштою

Органічні добрива


Усе частіше перевага в виборі підживлення надається натуральним добривам. Подивимося на деякі варіанти.

  • Гній – вносимо у ґрунт раз на два-три роки, в середньому норма 300-500 кг на сотку землі. Дуже цінне за складом підживлення, добре впливає на родючість ґрунту.

  • Зола – багата на калій, фосфор і мікроелементи. Добре підходить для підготовки ваших садово-городніх рослинних організмів до зимівлі. Вносять у ґрунт, закладаючи з розрахунку на 1 м² 1 кг золи. Добре впливає на кислотність ґрунту, сприяє розкисленню.

  • Сидерати – на даний час одне з найпопулярніших видів добрив. Сидерати не тільки збагачують ґрунт потрібними поживними елементами, але і покращують її механічну структуру.

Осіннє добриво в інтернет-магазині
Осінні добрива ціна

Найчастіше за допомогою саме цих добрив можна навіть позбутися від ґрунтових шкідників, таких як дротяники, личинка хруща, капустянка. Крім того, відбувається згубний вплив на гнильні грибки.

Ділянки засівають наприкінці літа, а восени перекопують, зазвичай по досягненню рослинами висоти 10 см, зарихлюючи зелену масу в ґрунт, де за осінньо-зимовий період вона буде віддавати ґрунту всі потрібні речовини. Популярні бобові: люпин, вика, люцерна, конюшина. Злакові рослини — жито, овес.

Важливо уточнити, що іноді елементи погано засвоюються або ваші рослини погано ростуть не від нестачі харчування, іноді причиною цього може бути підвищена кислотність ґрунту. Зверніть увагу і на цей момент, тому що як раз по осені можна провести вапнування ґрунту. Вапнують зазвичай не частіше ніж один раз на 3-5 років.

Осіннє підживлення відрізняється від весняного, оскільки завдання у підживлення рослини абсолютно різні: навесні – зростання і розвиток, зав'язування, плодоношення; восени - максимальне укорінення, потовщення клітин, підвищення імунітету.

А наші завдання - допомогти рослинам, на якому б вони етапі розвитку не знаходились. Ходімо удобрювати!


26.10.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.