Особливості догляду за газоном восени

Особенности ухода за газоном осенью

Який прекрасний газон восени! На красивому смарагдовому килимі – золоті листочки, опалі з дерев, ніжно переливаються на ласкавому осінньому сонечку! Погодьтеся, чудова картина для спокійного відпочинку, і дивлячись на неї, хочеться просто про щось подумати, щось переосмислити...

Незважаючи на те, що роботи в саду майже закінчені, газон ще вимагає вашої уваги. Отже, в чому полягає догляд за газоном в осінній період? 

№ 1. Підживлення

догляд за газоном восени.jpg

З кінця серпня потрібно підживити добривами для газону з низьким вмістом азоту або взагалі безазотними. Азот стимулює відростання зеленої маси, а в цей період (серпень-вересень) газонні трави потрібно готувати до зими. Тому, підживлюємо добривами з високим вмістом калію та фосфору, для того, щоб підготувати кореневу систему до морозів. Ідеально підійдуть добрива Fertis NPK 5-15-30 для газонів та Agrecol для газону осіннє

Як правильно вносити добрива?

Запорука правильного підживлення – це коли ґрунт мокрий, а трава суха. Ні в якому разі не кидайте добриво «під дощик», ви можете попалити траву. Якщо рясні дощі ідуть постійністю – розкидайте добриво перед дощем. 

№ 2. Боротьба з бур'янами

Якщо ви помітили на газоні бур'яни, не залишайте їх до весни, адже вони пригнічують ріст трави. Обробіть газон препаратом Дикамба. Він працює проти широкого спектру широколистих бур'янів, при цьому абсолютно безпечний для газону.

Важливо! Не можна обробляти газони віком до 6 міс.

№ 3. Аерація (провітрювання) 

аерація газону восени.jpgДуже важливий захід для осіннього догляду за газоном, особливо якщо його вік більше 2 років. Річ у тому, що більшість газонів ростуть на ущільненому ґрунті, особливо якщо ділянка в межах міста. Коріння при цьому не може добре розвиватися, а це обмежує доступ кисню і поживних речовин. Щільна земля також накопичує вуглеводень, який в свою чергу гальмує зростання трави, газон стає рідким. В ідеалі, коріння повинно йти у ґрунт мінімум на 10-15 см. Ви можете перевірити, наскільки ущільнена земля на вашій ділянці. Просто виріжте шматок дернини, струсіть землю. Якщо коріння ідуть у землю на 2-5 см – ґрунт ущільнений. Аерація вашому газону потрібна обов'язково! Як її робити? Все дуже просто! Якщо ділянка невелика, це зручно робити за допомогою сандалей для аерації або садових вил і «погуляти» ними по газону. А якщо площа газону значна, для аерації використовують спеціальну садову техніку – бензинові або електричні аератори.

№ 4. Мульчування 

Виявляється, мульчування потребують не тільки дерева і чагарники. Газонам це також дуже необхідно. Згодом верхній родючий шар землі вимивається і частина коренів газонної трави оголюється. Ось тут і приходить на допомогу мульчування. Воно дозволяє наростити верхній родючий шар землі. Нам знадобляться віялові граблі (для вичісування) і березовий віник (для рівномірного розподілу суміші по газону). Суміш для мульчування робимо з дернової землі, торфу та піску (4:2:1). Рівномірно посипаємо нею газон з розрахунку 1,5-2 кг на 1 м² і вирівнюємо. Тепер коренева система вашого газону стане потужнішою, а трава густішою. 

№ 5. Стрижка газону 

Головне правило – під сніг газон повинен піти зі «стрижкою», інакше існує велика ймовірність вимерзання надземної частини, а за нею і кореневої системи. Останню стрижку потрібно зробити за 2 тижні до настання заморозків. Залиште висоту трав'яного покриву 4-5 см. 

№ 6. Консервація газону

Після останнього скошування трави, а це приблизно кінець жовтня - листопад, газон необхідно обробити фунгіцидом Хорус. Він захистить від снігової плісняви, кореневої гнилі. Цей процес і називається консервація газону. 

Дотримуйтесь наших рекомендацій! І навесні ваш газон знову потішить густою смарагдовою зеленню!

Купити осіннє добриво для газону, якісне насіння газонної трави ми запрошуємо вас в інтернет-магазині Свiт Рослин!

05.10.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.