0

Павутинні гнізда на деревах – як боротись з американським білим метеликом

Паутинные гнезда на деревьях – как бороться с американской белой бабочкой

Американський білий метелик - карантинний вид, один із найнебезпечніших, оскільки велика колонія може знищити доросле дерево. Боротьба з метеликом ускладнюється, оскільки він літає вночі, тому має мало природних ворогів. Шкідники переміщуються надзвичайно швидко та можуть долати величезні відстані.

Опис американського білого метелика

amerykanskyi_bilyi_metelyk_photo.jpg

Родом шкідник із Північної Америки, в Європу він потрапив в 40-х, а вже у 60-х з’явився в Україні. Американський метелик відкладає яйця на листі, а молоді личинки живляться ним. Вісім гнізд таких «квартирантів» цілком здатні знищити дерево у вашому саду. Втрата листя призводить до ослаблення рослини, втрати урожаю та декоративних якостей, при значних пошкодженнях рослина може загинути.

Американський метелик може пошкоджувати до 300 видів різних рослин, але віддає перевагу саме плодовим.

Найсмачнішими для них є:

  • яблуні;

  • груші;

  • сливи;

  • айва;

  • шовковиця;

  • черешня;

  • волоський горіх.

Американський білий метелик розвивається у двох, інколи можна спостерігати появу третього покоління. Метелик білого кольору, з розмахом крил 40-50 мм, крила білі, тільце вкрите ворсинками, можуть траплятись поодинокі коричневі цятки. Вусики чорні з білим, у самця – перисті, у самки тоненькі.

Молода гусінь білого американського метелика має світло-жовте забарвлення, з чорною головою та чорними цятками по всьому тільці. Доросла гусінь, яка вже не харчується - оксамитово-коричнева, з жовтими смугами по боках та тонкими світлими ворсинками.

Життєвий цикл американського білого метелика

amerykanskyi_bilyi_metelyk_yak_borotys.jpg

З хороших новин – гусінь зникне разом з листям восени, зі зниженням температури до +5°С вони припиняють харчуватись, без їжі вони можуть існувати до двох тижнів.

З поганих – зими лялечкам американського метелика не страшні, вони затишно влаштовуються в корі дерев, сухих стеблах рослин та інколи в будівлях. Лялечки можуть витримувати зниження температури до -23 градусів.

Перших метеликів вже можна спостерігати наприкінці квітня - початок травня, коли температура повітря сягає +18°С. Тривалість їхнього життя незначна - всього 6-14 діб, але вони проживають його «на повну» - самки активно відкладають яйця з обох боків листя групами по 300-500 яєць, покриваючи кладку прозорим пушком. Кожна самка здатна відкласти 1200-1500 яєць. А вже через кілька тижнів їхня гусінь зжирає все листя, лишаючи самі жилки.

Гусінь американського білого метелика виділяє павутину, яка охоплює спочатку 1-3, а потім велику кількість листя. За великої кількості шкідників павутинне гніздо може досягати 1-1,5 м.

Майже 2 місяці гусінь американського метелика знищує все на своєму шляху, а потім заляльковується, щоб з липня наступне покоління, не таке перебірливе в їжі, ще плодовитіше, здатне відкладати 2500 яєць кожна особина, доїдало все, що ще лишилось від попередників до самої осені.

Як боротись з американським білим метеликом

amerykanskyi_bilyi_metelyk_yak_pozbutys.jpg

За прохолодної дощової погоди гусінь масово гине від хвороб, лялечки гинуть при температурі -30°С.

До знищення метеликів можна застосувати два способи : старий та добрий механічний та хімічний. Краще підійти до проблеми комплексно і використати ці методи комбіновано.

Механічний метод

  • видалення та спалювання гілок з колоніями шкідників першого покоління;

  • на вражених деревах видалити кору, яка відшаровується – це потенційний сховок для лялечок;

  • прибирання на зиму всіх рослинних решток під деревами, які можуть стати прихистком для лялечок;

  • липку стрічку ддя захисту дерев – гусінь для лялькування спускається по кроні та, шукаючи укриття, заповзає під пояс, який після заляльковування гусені знімають і потім спалюють;

  • можна привабити на ділянку комахоїдних птахів, наприклад, облаштувати шпаківні – при вигодовуванні потомства вони знищують велику кількість шкідників.

Великі агрохолдинги та маленькі фермерські господарства для боротьби з американським метеликом використовують комах-етномофагів, зокрема трихограму – вона поїдає кладки комах, зокрема лускокрилих.

Хімічний (біологічний) метод:

  • якщо вражено 20% листя – проводять обробку біопрепаратами, вони діють повільніше, ніж хімічні, можна використати – Бітоксибацилін, Лепідоцид;

  • при масовому враженні використовують хімічні препарати – ефективно працюють Ампліго, Проклейм, Антигусінь. Обробки проводять з інтервалом 7-10 днів.

Важливо чергувати препарати, щоб уникнути резистентності.

Починати боротьбу потрібно на початку відродження гусені та після їх виходу з павутинних гнізд. Важливо провести – 2-3 обробки для гусені 1-2 поколінь.

Своєчасне проведення обробок допоможе позбутись шкідників на вашій ділянці, але важливою умовою є проведення обробок кожним господарем, щоб наступного року не мати «небажаних гостей» із сусіднього саду.

23.08.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.