0

Павутинний, галовий, плодовий кліщі: схема захисту від шкідників

Паутинный, галловый, плодовый клещи: схема защиты от вредителей

Кліщі наносять чимало шкоди урожаю, при цьому вони швидко розвивають резистентність до хімічних препаратів — тож боротись із ними важко. Проте мудрий садівник знайде спосіб захистити рослини від різних видів кліщів.

Павутинний кліщ

pavutynnyi_klisch_yak_borotys.jpg

Павутинний кліщ виглядає як крихітний павучок до 1–2 мм. Він червоно-оранжевого, жовтого або сіро-зеленого кольору. Шкідник активізується в кінці травня-перші дві декади липня та вражає практично всі овочеві, ягідні, квітучі культури, в тому числі кімнатні рослини.

Шкідник оселяється на зворотному боці листка, проколює його та харчується соком. Ознаки наявності павутинного кліща:

  • рухомі «крапочки» та павутиння на рослині;

  • жовтуваті або світло-мармурові плями на листі;

  • засихання та обпадання листків.

Як позбутись павутинного кліща

Обробку починають при першій появі кліща. Готують розчин: інсектицид Вертімек (10 мл) + прилипач Глюстен.

Через 10–12 днів виконують повторне обприскування аналогічним розчином, але ОБОВ’ЯЗКОВО замінюють Вертімек на Актеллік, Прованто Майт чи Цезар. Це потрібно, щоб не дати можливість павутинному кліщу виробити резистентність.

Виноградний зудень (повстяний кліщ винограду)

vynogradnyi_zuden_klisch.jpg

Виноградний зудень — мініатюрна істота, довжиною до 0,3 мм, що активізується весною за температури +15–16°С та вражає виноград. «Пробудження» шкідника відбувається одночасно з розпусканням перших листків. З них виноградний зудень висмоктує сік, натомість вприскуючи ферменти, — і ближче до середини травня на листках формуються характерні нарости-гали.

Ознаки наявності виноградного зудня::

  • зморщення та зміна кольору листя;

  • червонуваті або буро-жовті нарости на листі;

  • густий біло-бурий «повстяний» наліт з нижньої сторони листків.

Зараження виноградним зуднем нагадує симптоми мілдью (несправжньої борошнистої роси). Перевірити просто. Якщо наліт зішкрібається нігтем, то це грибок. Якщо ні — кліщ

Як позбутись виноградного зудня

Використовують сірковмісні препарати (Тіовіт Джет). Пари сірки навіть без проникнення вглиб рослини порушують життєдіяльність шкідників. Обробку Тіовіт Джетом проводять:

  • профілактично до цвітіння — двічі з інтервалом 8–10 днів (розчин 0,5 %);

  • при ознаках ураження в лікувальних цілях — двічі з інтервалом 8 днів (розчин 0,5 %).

У випадку глобальної окупації варто використовувати Вертімек та Актеллік.

Червоний плодовий кліщ

plodovi_klischi_chervonyi.jpg

Червоний плодовий кліщ у довжину складає до 0,4 мм. Найбільше він уражує яблуню, грушу, персик, сливу, абрикос, мигдаль, ліщину, глід. Активним плодовий кліщ стає навесні (одночасно з порожевінням бутонів яблуні), а у великій кількості спостерігається у липні. Личинки та дорослі особини висмоктують сік із бруньок та листків.

Ознаки ураження червоним плодовим кліщем:

  • червоні «крапочки» на внутрішній стороні листка;

  • світло-жовті плями вздовж жилок, поступове посірішання листка;

  • здрібніння плодів, погіршення смакових якостей (знижується кількість цукру).

Як позбутись червоного плодового кліща

Першу обробку проводять до цвітіння. Готують розчин на 10 л води: акарицид Вертімек, Прованто Майт чи Цезар + прилипач Глюстен.

Потім обприскують рослини після цвітіння. Розводять в 10 л води фунгіцид-акарицид Тіовіт Джет + прилипач Глюстен.

Галовий кліщ

galovyi_klisch_na_grushi.jpg

Галові кліщі сягають у довжину не більше 0,2–0,25 мм. Для них типове блідо-жовте або біле забарвлення. Активізується шкідник при прогріванні повітря до +10°С. Тоді кліщі починають смоктати сік із бруньок та перших листків — особливо вони уражують грушу, проте зустрічаються і на сливі, яблуні, смородині, горіху, айві, горобині.

Ознаки наявності галових кліщів:

  • нарости-гали на листі (в цих здуттях знаходиться величезна кількість шкідників);

  • зміна кольору листків на світло-зелений або червонуватий, подальше почорніння;

  • засихання та опадання зав’язей, ослаблення пагонів та рослини в цілому;

  • погіршення смакових якостей плодів (наприклад, груші стають «кам’яними»).

Як позбутись галового кліща

Ризик зараження зберігається протягом сезону, а починати обробку треба в момент виходу зимуючих шкідників. Навіть для профілактики слід провести обприскування тричі: до розкриття бруньок, під час формування зав’язей, в середині осені.

Використовують препарати на основі сірки, а також акарициди: «Ортус КС», «Мовенто 100 SC», «Енвідор 240 SC», «Омайт 57%» тощо. Якщо кліщів мало або рослина молода, можна приготувати розчин «Актелліку» — 2 мл на 2 л води. При сильному зараженні розчин роблять концентрованішим: 2 мл Актелліку на 1 л води. Через 5–7 днів обробку повторюють.

Добре себе зарекомендував інсектицид Вертімек. Але обов’язково додають прилипач, наприклад, Глюстен. Загалом вистачає 2–3 обробок, щоб позбутись галового кліща.

Смородиновий бруньковий кліщ

smorodynovyi_brunkovyi_klisch.jpg

Смородиновий бруньковий кліщ має біле тіло. Перше покоління з’являється в кінці цвітіння смородини, на якій шкідник паразитує. Також він може вражати аґрус. Основний інтерес для нього представляють бруньки (в них набиваються тисячі кліщів). З настанням теплих весняних днів кліщ вибирається назовні та починає додатково харчуватись соком молодих пагонів.

Ознаки наявності смородинового брунькового кліща:

  • роздуті та деформовані бруньки, що іноді схожі на головки капусти;

  • зниження урожайності, виродження та загибель куща;

  • «махровість» смородини (це захворювання переноситься бруньковим кліщем).

Як позбутись смородинового брунькового кліща

Ранньою весною, ще до початку сокоруху, можна пролити зв’язані чагарники гарячою водою (80°С). А вже під час розпускання бруньок механічно видаляють роздуті «горошини». Також проводять обприскування розчином: на 10 л води — інсектицид Вертімек + прилипач Глюстен. Через 10–12 днів обробку повторюють.

Після завершення цвітіння, коли кліщ активізується, виконують обробку сірковмісним препаратом Тіовіт Джет у поєднанні з інсектицидом (Актеллік).

Пізньою весною можна повторити пролив чагарників гарячою водою (особливо якщо весною ця обробка була пропущена).

Полуничний кліщ

sunychnyi_polunychnyi_klisch.jpg

Полуничний кліщ сягає в довжину до 0,25 мм, він біло-прозорий і лише з віком набуває жовтуватого відтінку. Шкідник активізується весною, коли температура повітря прогрівається до +13 °С. Кліщ уражує полуничні насадження, харчуючись соком.

Ознаки наявності кліща:

  • затримка розвитку листків, їх здрібніння та «кучерявість»;

  • жовтувато-маслянистий наліт на верхній частині листка, сріблястий — на нижній;

  • засихання листів та ягід (останні не встигають дозріти).

Як позбутись полуничного кліща

Коли розетка почне відростати, обприскують насадження сумішшю препаратів: на 10 л води — інсектицид Вертімек + прилипач Глюстен. До настання цвітіння повторюють обробку аналогічним розчином.

Після збирання врожаю застосовують або все той же розчин (Вертімек + прилипач), або інший дозволений препарат («Енвідор 240SC» тощо). При сильному ураженні розчин роблять концентрованішим, а також виконують ще одне обприскування через 10–12 днів.

Кліщі настільки поширені в садах, на городах та в теплицях, що їх можна вважати майже «рідними». Проте боротьба має бути постійною та входити в комплекс регулярних обробок рослин. При цьому треба обов’язково видаляти уражені листки/пагони і не допускати загущеності. Там де погано циркулює повітря, будуть розвиватись кліщі.

16.07.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.