0

Півонії - все про посадку, розмноження і догляді

Пионы - все о посадке, размножении и уходе
.hr{ border: none; background-color: #8B2252; color: #8B2252; height: 3px; }

Висаджуючи у себе на ділянці півонії, ви стаєте володарем розкішних рослин з найтоншим ароматом.

Півонія - культура трав'яниста, напівчагарникова (якщо півонія деревоподібна) або ж чагарникова. Рослина може досягати у висоту до одного метра. Коренева система у неї дуже потужна, шишкообразна. Стеблин у півонії кілька, листові пластини можуть бути різних відтінків - від зеленого і до насичено фіолетового.

Квітки у культури поодинокі, можуть досягати в діаметрі від п'ятнадцяти до двадцяти сантиметрів. Забарвлення суцвіть різноманітне - біле, бордове, рожеве, жовте і т.д. Великим плюсом при виборі півоній вважається їх декоративність. Навіть тоді, коли рослина вже відцвіте, її пишна і «соковита» зелень ще довго буде прикрашати і освіжати будь-яку присадибну ділянку.

Півонії
Гарні півонії
Півонії купити

Кількість сортів цієї садової рослини налічує в собі більше п'яти тисяч. Вони відрізняються один від одного забарвленнями, періодами цвітіння, формами і т.д. Ранні сорти півоній починають цвісти вже в останніх числах травня, пізні - в кінці липня.

Трав'янисті культури, відрізняються від деревовидних і гібридних представників невибагливістю і простотою в догляді. На одному місці півонії можуть рости до п'ятдесяти років,, але все-таки іноді їх потрібно пересаджувати.

Посадка півонії:


Рослина дуже любить сонце, дуже погано переносить сильні вітри. У півтіні вона буде розвиватися гірше, стане чахлою і хворобливою. Не рекомендується культуру висаджувати вздовж стін приміщень або ж біля дерев.

Коренева система півоній, в процесі росту, дуже сильно розростається, тому висаджувати їх один від одного потрібно на відстані не менше одного метра. Найбільш поширений спосіб розмноження культури - це поділ чагарнику.

Тому для подальшого культивування потрібно брати рослини трирічного, або чотирьох річного віку. Але найідеальніший варіант - це рослини, яким налічується п'ять або шість років.

Оптимальний період висадки культур - в кінці літнього сезону. Приблизно з двадцятого по двадцять п'яте серпня розпочинається вторинне зростання (осіннє) кореневої системи. Інтенсивне укорінення відбувається завдяки прохолодній і «вологій» погоді. Тобто до моменту приходу холодів посадковий матеріал прекрасно приживається на новому місці і готова безболісно зустріти зимову холоднечу.

Півонії купити
Півонії купити

Важливо. Іноді різні сорти півоній можна придбати тільки ранньою весною. І недосвідчені дачники переміщують контейнери з півоніями на теплі підвіконня. Це велика помилка. Спочатку рослина дає нові бруньки, активно розростається, але після висадки у відкритий грунт - гине. Причина в тому, що при «великому» теплі, всмоктувальні корінці не розростаються, активно розвиваються тільки листя. І виросли пагони швидко «з'їдають» всі запаси з кореневої бульби. І в підсумку зневоднена і позбавлена всіх живильний речовин, бульба відмирає.

Тому, якщо ви вже придбали відразу після зими кореневища, зберігайте їх в холодному місці. Тільки перед закладкою на зберігання бульби спочатку потрібно обгорнути папером, а після - перфорованим поліетиленом. І вже потім покласти в льох, або в холодильник.

Пам'ятайте, що бульби починають посилено йти в ріст тільки при невисоких температурах грунту (від нуля і до п'яти-десяти градусів тепла).

Є ще одні варіант зберігання - це глибоке прикопування їх в снігу. Як тільки сніг зійде, і ґрунт трішечки прогріється, саджанці потрібно висаджувати на спеціально підготовлену грядку (для розведення) і зверху замульчувати торфом. Восени півонії, які встигли добре вкоренитися можна висаджувати в заздалегідь відведене місце.

Півонії
Гарні півонії
Півонії купити

Посадкова яму потрібно викопувати заздалегідь. Було б добре, якби яма була вже підготовлена за півроку до висадки півонії. За цей період шар (живильний) землі дасть усадку. Тоді бруньки на кореневищі не будуть затягуватися вглиб на дуже велику відстань (в ідеалі три-п'ять сантиметрів від поверхні землі). Завдяки цьому, рослина буде добре і без проблем розвиватися.

Якщо в запасі у вас немає стільки часу, то досить викопати ямку за три-чотири тижні до висадки.

Розміри стандартної ями - сорок на сорок сантиметрів (не менше), глибина - п'ятдесят сантиметрів. Якщо саджанець, з великою кількістю бруньок і досить великого розміру, то і розмір посадкової ями відповідно збільшується до шістдесяти сантиметрів.

Півонії купити
Півонії купити

Якщо дачну ділянка знаходиться в низині, то щоб уникнути накопичення вологи потрібно закласти на дно дренаж - наприклад шар щебеню, керамзиту, або ін. Викопана ямка повинна заповнитися родючим шаром на три чверті. У рівних частинах торф, перегній, річковий пісок, і садова земля Далі обов'язково потрібно додати півлітра золи (березової), двісті грам суперфосфату подвійного(восени) або «Агролайфу» - (навесні) і столову ложку мідного купоросу (або 1 таблетку «Ініціатора»). І далі висаджується вже безпосередньо сам саджанець. Прикопувати його потрібно тільки ґрунтом, без домішок хімічних добавок і добрив.

Потім кореневище потрібно трішечки поворушити, щоб земля «вляглася» і в ній не було пустот. Сильно ущільнювати ґрунт не можна, так як можна пошкодити бруньки. Щоб земля під півоніями не пересихала, її можна замульчувати органічним матеріалом. І важливо проводити своєчасний полив.

Півонії добрива
Півонії

Розмноження. Існує кілька способів:


Ділення та посадка готових кореневищ. Застосовується найчастіше. Акуратно витягнуті з землі і попередньо вимиті кореневища (без листочків) роз'єднують на декілька частин. Необхідно, щоб вийшли кореневища з двома-чотирма бруньками і з двома-трьома кореневими бульбами. Після, їх потрібно обов'язково обеззаразити спеціальними засобами «Фундазолом» та «Актарою», або ж розчином марганцівки. Після їх підсушують, а зрізи притрушують вугіллям. Кореневища до висадки в ґрунт повинні зберігається в зволоженою мішковині, в тіні.

Живцями кореневими. При такому способі розмноження півонії можна навіть не викопувати. Потрібно обережно відгребти ґрунт і у кореневої шийки вирізати фрагмент кореневища з декількома бруньками відновлення. І знову ж, місця зрізів щоб уникнути гниття обробляються роздрібнений вугіллям. Далі живці висаджуються на грядці (для розведення) неглибоко і дорощують один-два роки до моменту висадки на клумбу.

Півонії розмноження
Півонії розмноження

Живцями стебловими. У перших числах червня, з центру куща потрібно вирізати потрібну кількість стебел і ножем (обов'язково гострим) розділити їх на черешки. Кожен відросток повинен бути в довжину приблизно вісім сантиметрів і з парою листочків. Потім нижній листочок видаляється, і живці висаджуються в парники. Грунт повинен бути добре удобрених і регулярно зволоженим. Через три місяці, молода поросль вже буде підростати на своєму корінні. Після цього плівку з парника можна знімати. Повторно накривати теплицю покривним матеріалом потрібно тільки в листопаді. Висадку у відкритий ґрунт можна робити через один рік, а зацвітають півонії тільки через кілька років.

Насінням. При такому способі, сортові гідності культури в основному не зберігаються. Тому цим методом, в більшій мірі, користуються виключно селекціонери.

Півонії
Гарні півонії
Півонії купити

Догляд за півоніями.


Вони потребують нечастого, але рясного поливу (два-три відра під кущ). Особливо він важливий в період закладання бутонів. Після зволоження землю біля куща потрібно в обов'язковому порядку розпушити і видалити бур'яни. Бажано, щоб під час поливу вода на листя не потрапляла.

Як тільки зійде сніг, кущі потрібно злити розчином марганцівки - два-три грами на десять літрів води.

Підживлення. Можна проводити через два роки після висадки півоній у відкритий грунт. Як ми пам'ятаємо, при посадці було застосовано достатню кількість добрив. Після можна вносити азотовмісні підгодівлі. Після появи перших молодих бутонів проводиться підгодівля півоній селітрою (аміачною), розрахунок п'ятнадцять грам селітри на десять літрів води. Молоді кущі, щоб уникнути появи грибкових захворювань, обробляються розчином Фітоспоріну.

Обрізка. Проводиться з жовтня і до листопада. Залишаються на зимівлю тільки паростки, які в висоту чотири-п'ять сантиметрів (над грунтом).

Півонії купити
Півонії купити

30.04.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.