0

Правила поливу овочів

Правила полива овощей

Принципи поливу овочевих культур досить різні. Багато що залежить від здатності коренів поглинати вологу, від того, на якій глибині вони залягають і т.д.

    Але для початку, є загальноприйняті правила поливу:
  • Коли на вулиці спостерігається похмура погода, норми зволоження культур зменшуються;
  • Якщо температура повітря підвищується, і при цьому з'являється вітер, норма споживання води рослинами, природно, збільшується;
  • Полив городу, в основному, проводиться ввечері. Але якщо ночі ще досить холодні, то він переноситься на ранній ранок;
  • Якщо культури висаджені в ґрунт насіннєвим шляхом, то зволоження має бути постійним;
  • Норма поливу рослини в вегетаційні періоди різні. Коли культура тільки набирає зростання - частіше, коли з'явилися плоди - рідше. В іншому випадку, плоди будуть водянистими;
  • Якщо ґрунт піщаний, то волога на ньому швидко випаровується. Тому поливи овочевих культур частішають;
  • Для того, щоб коренева система овочів отримувала кисень, ґрунт після поливу розрихлюють;
Полив овочів
Як поливати овочі

  • Не рекомендується поливати грядки водою (холодною) зі шланга. Особливо чутливі культури в цей момент переживають шок. Краще запастися великими ємностями, які будуть попередньо наповнені водою. Протягом дня, вода в контейнерах нагріється, і вже до вечора буде готова для поливу;
  • Поливати овочі зі шланга під великим напором теж не можна - може розмити ґрунт і оголити кореневу систему культури. Надалі, не присипана ґрунтом, вона засохне;
  • Дощування проводити рекомендується рано вранці. В цьому випадку волога з листя випарується досить швидко. Гірше коли зрошення проводиться ввечері. Вночі рослина буде мокрою, що може обернутися появою грибкових захворювань;
  • Щоб запобігти нерівномірному проникненню вологи в ґрунт, перед поливом землю потрібно розпушити;
  • Коренева система овочів, в основному, знаходиться на глибині десяти-п'ятнадцяти сантиметрів. Тому розраховуйте норму поливу так, щоб вода промочила ґрунт саме на такій відстані;
  • Зволоження грядок має бути регулярним. Рідкісний, але рясний полив негативно позначається на зростанні культур. Особливо це небезпечно робити, коли овочі вже плодоносять. При великій кількості вологи, плоди будуть розтріскуватися;
  • Щоб волога з землі швидко не «йшла», після поливу ґрунт потрібно розпушити, або ж притрусити не зволоженою землею;
  • При внесенні сухих підгодівель, також - земля поливається, і зверху присипається сухим ґрунтом.

Важливо. Щоб рослина не отримало термічний опік – її поливати в жарку і сонячну погоду категорично не можна. Може спрацювати ефект «лупи».

Норма поливу для конкретних овочевих культур.

Капуста:


Рання. Коренева система у неї середньої потужності. Поливи проводяться - з травня місяця і до липня. Після висадки розсади поливати - після закінчення трьох днів. Далі культура зволожується з інтервалом в сім днів. Норма проведеного поливу - тридцять-тридцять два літри води на один кв. метр земельної ділянки. Всього проводиться п'ять поливів, ґрунт повинен зволожитися вглиб, як мінімум на сорок сантиметрів. Якщо капусту вчасно не полити, і вона буде страждати від спраги, то є ймовірність нападу мух - капустяної або хрестоцвіті. Як сигнал - листя культури покриваються рожево-сизим нальотом.

Полив капусти
Як поливати капусту

Пізня. Коренева система такої ж потужності, як і у ранній. Весь період поливу збільшується на один місяць. Пізню культуру рекомендується поливати десять разів:

  • перший раз - при висаджуванні в ґрунт;
  • другий - через сім днів;
  • третій, четвертий і п'ятий полив - коли на капусті формуються розетки листя;
  • шостий, сьомий, восьмий - коли формується качан;
  • дев'ятий і десятий - проводиться в період досягнення стиглості культури.

Норма проведеного поливу - тридцять п'ять-сорок п'ять літрів на один кв. метр. Загальне правило поливу капусти свідчить, що якщо погода суха і спекотна, то застосовується дощування. Якщо на дворі стоїть погода прохолодна - полив під кореневу систему.

Огірки:


Ранні. Володарі потужної розгалуженої кореневої системи. Потребують поливу з травня і до серпня.

    Загальна кількість всіх поливів - сім разів:
  • починається зволоження з появи перших справжніх листків;
  • другий, третій (з тижневим інтервалом) - під час утворення бутонів квіток;
  • четвертий, п'ятий (п'ятиденний інтервал) - коли вже безпосередньо культура цвіте;
  • далі, огірки потрібно поливати кожні шість днів. Якщо погода стоїть жарка, то природно число поливів збільшується. Норма - двадцять п'ять - літрів на один кв. метр.

Пізні. Все те саме, що і у ранніх огірків. Тільки полив продовжується до вересня місяця.

Як поливати огірки
Полив огірків

Цибуля (чорнушка)


Коренева система поверхнева і слабка. Полив - травень-серпень. Кількість поливів - дев'ять разів. Перший полив проводиться після первинного проріджування. Потім з інтервалом в п'ять днів. Норма - двадцять п'ять-тридцять п'ять літрів води на один кв. метр.

Томати


Коренева система у них досить потужна. Рекомендується проводити поливи, починаючи з червня і до серпня. Норма - тридцять п'ять-сорок літрів на кв. метр. Кількість зволожень - вісім разів. Нагадуємо, що зайва волога може спровокувати появу грибкових інфекцій. Так само як і недостатній полив, може привести до того, що листя у рослини почнуть скручуватися, а суцвіття - відпадати. Після появи перших квіток, полив проводиться з інтервалом в сім днів. Далі періодичність - десять-дванадцять днів. В основному томати поливаються під корінь. Проводити дощування рекомендується тільки в жаркі і сухі дні.

Як поливати цибулю
Как поливати томати

Перець


Коренева система у культури по потужності - середня. Вимагає зрошення від травня і до вересня. Кількість поливів - близько десяти разів. Інтервал між ними - три дні. Необхідна норма води - тридцять-тридцять п'ять літрів на кв. метр.

Баклажани


Коріння розгалужені і потужні. Необхідна норма води для поливу - тридцять п'ять-сорок літрів. За весь сезон (травень-вересень) зрошення проводиться десять разів. Інтервал між ними - чотири-п'ять днів.

Важливо. Якщо перці і баклажани своєчасно не полити, вони зупиняться в рості і перестануть цвісти.

Тому: поливати культури рекомендується під коріння, або ж в борозенки. Якщо на вулиці жарко - застосовується ранкове зрошення, або вечірнє. У разі зниження температури до п'ятнадцяти градусів (природно тепла), полив припиняється. Інакше виникнуть всі умови для появи сірої гнилі.

Як поливати перці
Як поливати баклажани

Моркова


До того моменту, як насіння не «проклюнеться», воно повинно знаходиться у вологому ґрунті. Тому дачники часто застосовують плівку. Після появи сходів - плівка знімається і починається рясний полив з інтервалом десять днів. Щоб насіння з ґрунту, не вимивалося - потрібно користуватися лійкою. Важливо, що б ситечко у неї було дрібним. За двадцять один день до збиральних робіт - полив припиняється. Норма - тридцять літрів на один кв. метр. У разі нестачі вологи, можуть сформуватися коренеплоди потворної форми, смак овочу - теж буде бажати кращого.

Буряк


Цей овоч не потребує частого поливу. Протягом всього сезону - рази чотири-п'ять. Норма витрати води - така ж як і у моркви. Рекомендується поливати в бороздочки рано вранці або ввечері.

Полив Моркови
Полив Буряка

Кабачок, гарбуз


    Для цих культур як раз, рекомендується нечастий, але рясний полив;
  • кабачок - на одну культуру - двадцять літрів води. Поливати один раз на місяць;
  • гарбуз - до моменту підгортання, сім-вісім літрів води на одну рослину (разово).
  • Потім практично, цілий місяць полив не проводиться. Далі поливи поновлюються з інтервалом в десять днів. Витрата рідини - десять літрів під кожну гарбузу. За місяць до збиральних робіт, полив потрібно припинити.

Як поливати  кабачок
Полив гарбузи


24.05.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.