0

Переваги посадки цибулі під зиму

Лук севок под зиму
Цибуля - один з найбільш незамінних продуктів, без якого наш раціон був би нудним і менш корисним. Вона не тільки надає кулінарним творінням апетитний аромат і пікантну гостроту, але і є джерелом корисних мікро- і макроелементів.

Завдяки гармонійному поєднанню користі і насиченості смаку, цибулю в нашій країні вирощує величезну кількість господарів.

Але коли ж ідеальний час для посадки цибулі? Весна або осінь - постійна дилема дачників. І, на щастя, цибуля - саме та культура, яка дозволяє вибирати «і те, і інше». У весняного і осіннього періоду посадки є свої переваги, але зараз ми докладніше зупинимося на посадці цибулі «під зиму», тобто - осінньому.

Коли садять цибулю «під зиму»?

Зазвичай, цибулю-сіянку висаджують в кінці жовтня і в перших числах листопада. Цей період вважається найбільш сприятливим. Коли температура стабільно коливається від двох градусів тепла до мінус одного морозу, цибулини повинні вже вкоренитися, але не прорости.

Яку сіянку купувати?

Найкраще дрібні: великі по весні часто дають стрілки. Звичайно ж, можна посадити невелику кількість і великих цибулин для ранніх повноцінних пір'я (зелені), але як тільки з'являться квітконоси, цибульку можна висмикувати.

На сьогоднішній день існують прекрасні голландські сорти цибулі, яка не стрілкується. 

Цибуля-сіянка

У чому плюси посадки цибулі під зиму?

  • Урожай дозріває рано - це десь липень місяць.

  • Така цибулька практично не уражується цибулевою мухою. Перезимувавша рослина вже в достатній мірі зміцніла і не боїться шкідника.

  • Звільняється місце для посадки скоростиглих овочів або зелені.

  • Оскільки цибуля «вискакує» досить рано, забити її бур'янам буде складно. До цього часу цибулька вже зміцніє, стає помітною, разом з бур'яном її вже не вирвеш.

  • Добре зберігається. Він спочатку вже міцний і здоровий. Його потрібно тільки добряче підсушити на сонці, потім на горищі, і можна відправляти на зберігання.

 Сорти цибулі

Які сорти обрати?

Звичайно ж сорт, які найбільше підходять до вашої кліматичній зоні. Наприклад, такі сорти як Альфа, Штутгартен Різен, Сноубол, Корадо та інші.

Нагадуємо, що найкраще купувати насіння в спеціалізованих магазинах, де вам гарантовано продадуть якісний матеріал, і ви отримаєте професійну консультацію.

 Посадка цибулі

Підготовка до посадки

Висаджуються в грунт тільки здоровий, не пошкоджений матеріал. Далі проводиться колібровка: дрібну цибулю до дрібної, середню до середньої і т.д. Для чого це робиться? Щоб на грядках не було лисин, а цибуля проростала рівномірно.

Для захисту від шкідників і захворювань, цибулю попередньо замочують в Епіні. Потім просушують, і таке насіння, звичайно ж, швидше проростає.

 Місце посадки цибулі

Де краще посадити цибулю-сіянку?

У добре освітлених і провітрюваних місцях. Грунт повинен бути пухким, так як глинистий грунт - не найкращий варіант для схожості. Для посадки вибирайте місця, де навесні не буде накопичуватися і стояти вода, в іншому випадку, цибулинки загинуть. 

Перед посадкою землю потрібно добре перекопати і удобрити (компост + зола; фосфорно-калійні добрива), далі потрібно зробити невеликі бороздочки (глибина - три-чотири сантиметри). Якщо сіянку висадити на меншу глибину, по весні вона може просто «вискочити» з грунту. 

Відстань між насінням - п'ять-шість сантиметрів; між рядками - сантиметрів п'ятнадцять, але є сорти, де відстань збільшується і до двадцяти п'яти сантиметрів. Тому уважно вивчайте інструкцію на упаковці.

 Догляд за цибулею

Догляд та підживлення

Взимку, коли накидало багато снігу, можна грядки утеплити. Але не забудьте по весні простежити, щоб на них не застоювалася волога. Далі, після того як сніг зійшов, необхідно акуратно граблями зняти мульчу. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити рослину.

Якщо зима була холодною і безсніжною, і деякі цибулинки вимерзли, то в квітні можна підсадити нові. Але висаджувати вже потрібно велику сіянку, яка залишився після осінньої висадки.

У цьому ж місяці (квітні) можна провести підкормку гноєм або пташиним послідом (Курник). Далі грядку накрити плівкою, яка натягнута на дуги, тобто спорудити міні-парник. Повторне підживлення потрібно провести і в травні.

Як тільки цибулина почне формуватися, проводимо ще одну важливу підкормку - це сульфат калію і суперфосфат. Якщо грунт кислий - зола.

Полив цибулі

Полив

Проводиться постійно, поки цибуля не дозріє. По термінах - до червня місяця.

Гарного врожаю!

31.10.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.