0

Роботи в саду в листопаді

Уборка дачи осенью

Отже, настав листопад. Осінь, наостанок змахнувши своєю золотою гривою, готова знову попрощатися з нами до наступного року. І знову нас чекають холодні, «мерзлякуваті» дощі, вечірні туманні альбіони, перший сніжок - усе це провісники найсуворішої пори року - зими.

Саме тому, листопад завжди вважався завершальним акордом у важкій і, найчастіше, виснажливій дачній епопеї. Саме у цьому місяці ми повинні ще трішечки попрацювати, зробити останній ривок, щоб в наступному році сад обдарував нас здоровими плодами і багатим урожаєм.

Що ж потрібно встигнути зробити в саду в листопаді?

Захист від парші

Потрібно встигнути при плюсовій (денній) температурі обробити крону дерева і землю спеціальними препаратами - вапном, бордоською сумішшю. З народних засобів - сечовина (один кілограм на десять літрів води).

Обробку дерева слід проводити тільки тоді, коли з крони дерева злетить останній листок. Ні в якому разі не раніше!

купити засоби захисту рослин
Побілка для дерев

   
Зачистка стовбурів дерев

У гарну «суху» погоду, необхідно зачистити стовбур дерева від старої кори, що розтріскалася. Для чого це робиться?

  • Глибокі тріщини і пори - чудове місце для розвитку і мешкання шкідників. А якщо на вулиці тепло і волого - це ще ідеальні умови і для розвитку грибка.
  • Зчищаючи стару «шкіру» з дерева, ви запускаєте і вегетаційні процеси. Дерево позбавляється від непотрібного вантажу, і автоматично відкривається доступ для додаткового надходження кисню - рослина починає «дихати».
Інсектициди купити
Добрива осінні

Побілка


Допоможе захистити стовбури плодових дерев взимку від морозу, а навесні - від сонячних опіків.

Побілку потрібно здійснювати в ясну, суху і відносно теплу погоду. Інакше дощ її змиє, і ваша праця виявиться марною. Можна використовувати спеціальну садову фарбу, до складу якої входить спеціальний «клей», який фіксує побілку на стовбурі дерева.

Фарбування проводять на стовбуровій частині дерева і на скелетних гілках довжиною до півтора метрів у висоту.

Молоденькі саджанці (до 3-х років) білити не рекомендується, їх стовбури тільки обв'язують агроволокном, підперізують ялиновим гіллям і обвивають сіткою для захисту від гризунів і зайців.

купити побілку
фарба садова купити

Заготівля, нарізка живців


Саме в листопаді проводиться заготівля живців для щеплень (весняних). Всю роботу із заготівлі потрібно провести до настання заморозків.

Найбільш придатні живці для щеплень – ті, що визріли з пагонів цього року, і на південній стороні дерева. Зберігаються вони в холодильнику, льосі, або під снігом.

Купити секатор
Секатор купити в Україні

Позбавляємося від сміття


Після зачистки і обрізки стовбурів і гілок дерев залишається багато сміття. Його категорично не можна залишати на садовій ділянці до настання весни. Незібране сміття - джерело розвитку хвороб і благодатне середовище для розмноження шкідників.

садовий інвентар купити
граблі купити

Добрива


У цьому місяці можна вносити в ґрунт золу, гній, кісткове борошно. Якщо у вас є свіжий гній, то його теж запросто можна використовувати. За зимові місяці він добре пропріє і до весни наситить ґрунт корисними мікроелементами.

Купити граблі в Україні
Купити добриво

Укриваємо рослини


Виноград. На початку листопада вже потрібно вкривати кущі. Щоб пагони винограду не стикалися із землею, спочатку готується свого роду «ліжко» із плівки або гілочок. Потім зі шпалери акуратно знімають пліті і укладають на приготоване місце. Зверху вкривають і загортають непотрібним одягом, соломою тощо. Ну а коли випаде сніг, то зверху накривають, відповідно, ще і снігом.

Суниця. Якщо ви не хочете, щоб ягідна культура вимерзла - присипте торфом, ґрунтом, змішаним з компостом (перепрілим), соломою тощо.

Квіти. Завершується підготовка багаторічників до зимівлі - обрізаються кущі, залишається тільки по п'ятнадцять сантиметрів у висоту.

В обов'язковому порядку потрібно вкрити троянди на зиму, клематиси. Перенести в підвальне приміщення жоржини (бульби).

Місця посадки півоній, ірисів, цибулинних також необхідно добре утеплити. Для цих цілей підійдуть тирса, солома, торф, листя тощо.

Не забуваємо і про хризантеми. Після зрізання останнього, фінального букета, коріння необхідно накрити покривним матеріалом або ялиновим гіллям.

Агроволокно купити
Парник купити в Україні


01.11.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.