0

Різновиди хост

Разновидности хост

Хоста - «азіатська красуня», «королева тіні», «лілія-подорожник» (за схожість із подорожником). Саме так ще називають цю дивовижну багаторічну рослину. З'явилася ця красуня в Європі, наприкінці вісімнадцятого століття. Завезена була з азійських країн (Японія, Китай, Корея). Японці полюбили хосту за «нерозпещеність», багатоликість і компактність. Саме тому вони прикрашають цією рослиною свої священні місця - храми.

Іноді зустрічається і інша, більш рання назва рослини - функія.

Хоста замовити

До сімдесятих років минулого століття, рослина, в основному, жила тільки в ботанічних садах. Потім її помітили і полюбили ландшафтні дизайнери, саме вони і дали хості «путівку в життя». Дуже часто цю рослину можна побачити при оформленні альпійських гірок, квіткових композицій, хоча і одна хоста, без «партнерів», виглядає чудово. Головною прикрасою хости, звичайно ж, є листя. Залежно від сорту рослини - змінюється їх колір, структура, висота, форма. Крім того, що хоста сама по собі дуже декоративна, вона прекрасно переносить спеку, холод, і спокійно може рости в тіні. Час цвітіння хости - липень-серпень.

Представляємо найбільш популярні види хост:

Хоста білооблямована (Hosta albomarginata). Любить напівтінь (якщо висадити на сонці, біла смуга втратить яскравість) і легкий ґрунт, терпимо ставиться до морозів. Листова пластина ланцетна, темно-зелена, обрамлена білою смужкою, що само по собі вже робить лист ефектним і помітним. Хоста білооблямована формує невеликі кущики, від двадцяти сантиметрів до тридцяти. Квітконоси досягають до тридцяти п'яти сантиметрів у висоту, кольорова гамма від темно-фіолетового до бузкового (можуть бути білі).

Хоста білооблямована

Хоста роздута (Нosta ventricosa). Листя велике, нагадує форму сердечок, поверхня роздута, хвиляста. Колір листових пластин може бути від темно-зеленого до жовто-білого (можуть бути двоколірними). Хоста формує кущі заввишки до 120 см. За структурою лист вгорі матовий, знизу - глянсовий. Квітки ніжно фіолетові, світло-бузкові, пониклі. Хоста роздута любить зволожений ґрунт і сонячні місця.

Хоста роздута

Ауреум Макулата (Aureum Maculata). Висота рослини від тридцяти до п'ятдесяти сантиметрів. Листочки хвилясті, особливу чарівність надає і їх форма - серцеподібна. Листова пластина двоколірна. Середина листа може бути з різними світлими смужками (кремовими, жовтими, жовтувато-зеленими), окантовка - темно-зелена. На жаль, наприкінці літа, кущ зеленіє повністю. Суцвіття - ніжно-бузкове.

Ауреум Макулата хоста жовта

Хоста гібридна (Hosta hybride). Сортовий різновид. Добре зростає у півтіні, саме в цих умовах хоста буде розвиватися не так швидко. Завдяки цьому листя будуть побільше, а кущ вище. Різновидів гібридної хости досить багато - можуть відрізнятися за кольором, формою, висотою і текстурою

Хоста гібридна купити

Хоста висока (Нosta elata). Легко розпізнається по витягнутих (подовжених) темно-зелених листочках, які по краях трошки хвилясті. Форма листя, як у багатьох представників цього виду - сердечком. Квітки фіолетових відтінків. Рослина досягає у висоту більше одного метра. Любить півтінь, і вологу землю.

Хоста висока

Хоста подорожникова (Нosta plantaginea). Володарка потужного світло-зеленого округлого листя, яке зовні нагадує подорожник. Висота куща від тридцяти до сорока п'яти сантиметрів. Квітконіс - до сімдесяти сантиметрів, з білим ароматним кольором. Цей вид хости належить до нічних сортів, оскільки квіти розкриваються саме в цей період часу. Невибаглива, стійко зносить холоди.

Хоста подорожникова

Хоста декоративна (Hosta decorata). Володарка матового зеленого листя, з білою окантовкою (облямівкою). Винятком лише є сорт Normalis - у нього листя повністю зелені. Квітконіс виростає до п'ятдесяти сантиметрів, колір - світло-ліловий. Сам же кущ порівняно невисокий, від тридцяти до сорока сантиметрів. 

Декоративна хоста

Хоста мала (Hosta minor). Невибаглива, досягає у висоту п'ятнадцять сантиметрів. Прекрасно виглядає на альпійських гірках і кам'янистих садах. Листя темно-зелене, квіти - насиченого фіолетового кольору.

Хоста мала

16.08.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.