0

Секрети ефективного поливу винограду

Секреты эффективного полива виноградника

Виноград досить стійко переносить посуху, але нестача води може привести до того, що у рослини в рази знижуються всі вегетаційні процеси

    Які наслідки нестачі води у винограду

  • Коренева система погано засвоює всі необхідні мікроелементи;
  • Виноградні грона досить слабо запилюються, що призводить до зменшення їх кількості;
  • Знижується приріст пагонів (в стані вегетації), а це означає, що не буде можливості отримати нові повноцінні саджанці;
  • Ягоди втрачають свої смакові якості і стають набагато дрібнішими. Тобто зі зрозумілих причин, кількість і якість зібраного врожаю знижується.

Тому, щоб захистити виноград від всіх цих негативних факторів, необхідно проводити своєчасний і грамотний полив.

Зрошення чагарнику проводиться декількома способами: це підземний и поверхневий.

Варіантів таких поливів безліч, багато що залежить від ділянки, на якій висаджено виноград, від сортових переваг, від економічних чинників і т.д.

Розглянемо більш докладно ці способи.

Полив винограда
Полив винограда

Підземний полив виноградника


Він передбачає подачу води вглиб грунту (в глибші шари). Вода може подаватися через підземні горизонтальні труби, або ж вертикальні (шурфи). Шурфи встановлюються в землю, по колу від штамба чагарнику. Відстань від нього - від півметра до метра, глибина установки - п'ятдесят-сімдесят сантиметрів. На тих ділянках труб, які будуть перебувати в грунті, просверливаются отвори. Щоб уникнути засмічення, труба з усіх боків засипається щебенем. Вода в неї надходить з відра, або ж з крапельної (тимчасової) труби.

Подземный полив винограда
Подземный полив винограда
    Які переваги підземного поливу

  • Велика економія води - вона надходить безпосередньо до коренів винограду;
  • Зменшується ризик грибних захворювань. Завдяки такому способу поливу, нижній ярус листя залишатиметься сухим. І під ним через випарів не будуть розвиватися всілякі інфекції;
  • В рази зменшується поява бур'янів;
  • Виноград добре переносить морози. Через те, що коріння розвиваються в нижніх шарах землі і охоплюють великі площі - вони легше переносять зимовий зниження температури. Тобто втрата основних коренів скорочується.
  • Оскільки нижні шари грунту прогріваються набагато повільніше, ніж верхні, то, відповідно, і рослина довше перебуває в стані «сну». Саме тому, брунькам, які щойно утворилися, не страшні весняні заморозки;
  • У момент дозрівання зменшується розтріскування культури.
Подземный полив винограда
Подземный полив винограда
    Недоліки:

  • При використанні горизонтальних труб, складно виявити засмічення, і в цьому випадку якісь кущі, можливо, недоотримають вологу;
  • Можуть виникнути складнощі при щорічній обрізці поверхневих коренів винограду - катаровку. Цей процес необхідний для подальшого розвитку коренів культури. Для початку потрібно підібратися до кореневої системи рослини, потім секатором видалити верхні корінці і обробити місця зрізів купоросом (мідним). Така обрізка проводиться двічі. Перша перед тим як дозріє виноград: в останніх числах липня або початку серпня; друга (якщо є необхідність) в останніх числах вересня або початку жовтня.

Поверхневий полив


В цьому випадку поливаються тільки поверхневі шари грунту (глибина тридцять-п'ятдесят сантиметрів). Це може бути як крапельний полив, так і полив під чагарник (в ямку, канавку і т.д.).

Капельный полив винограда
Капельный полив винограда

Крапельный полив винограду


При краплинному поливі уздовж виноградника по землі або по шпалері прокладаються труби. Для подачі води встановлюються крани і крапельниці, насоси, ємності для підігріву води і для розведення різноманітних добрив. Система виходить дуже складною і громіздкою, але досить ефективною.

Менш трудомісткий варіант при поверхневому поливі - це коли в заздалегідь викопані ямки навколо пристовбурних кіл вносяться або вода або добрива.

    Які переваги крапельного поливу?
  • Регульована подача води і добрив;
  • Верхні і більш родючі шари землі, поливаються рівномірно. Завдяки цьому, створюються всі умови для гарного розвитку коренів винограду (це волога і тепло);
  • Молоді кущі швидше розвиваються і плодоносять.
  • Економна витрата води - вона не розбризкується, а акуратно просочується в безпосередній близькості до кореневої системи.
  • Можна здійснювати полив в денний час, так як краплі води не потрапляють на листя і стебла, і, відповідно, зникає загроза сонячних опіків листя.
Полив винограда
Полив винограда

Який полив краще вибрати?


В основному, все залежить від регіону, в якому ви проживаєте. Якщо зими теплі - то для південних регіонів більше підходить крапельний полив. Якщо ж зими суворі (до тридцяти чотирьох градусів морозу), то відповідно рекомендується застосовувати полив підземний. В цьому випадку, настали холоди не зможуть завдати великої шкоди кореневій системі рослини.

Полив винограда
Полив винограда
26.04.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.