Секрети вирощування смородини

Выращивание смородины

Джерело вітаміну С, улюблениця бабусиних пирогів для онуків, і навіть основа багатьох вишуканих кулінарних шедеврів. У цій культурі зібрано безліч корисних мікроелементів, які застосовуються і в народній медицині.

Ягоди нормалізують тиск, саліцилова кислота, яка знаходиться в кісточках, допомагає побороти вірусні інфекції та простуду. Ну а сік смородини чудово зміцнює серцевий м'яз. Тобто про користь і переваги цієї рослини коротко ми розповіли.

Тепер приділимо увагу правилам посадки, обрізки та іншим процесам, які допоможуть виростити на вашій ділянці здорові плодоносні рослини.

 Чагарник

Кращий час для посадки культури - з вересня по листопад (в залежності від погоди і температурного режиму), а навесні - з березня по квітень. Потрібно заздалегідь визначитися з місцем висадки різних видів смородини. Чорна - не така сонцелюбива, як червона і біла, але любить більш частий полив.

Для початку потрібно викопати посадкову яму 0,5х0,5м. Дно має бути добре розпушеним, туди ж додають відро перегною / компосту і півкілограма суперфосфату. Всі добавки потім ретельно перемішують і зверху засипають шаром землі (10см). Після - потрібно почекати, поки все осяде. Обов'язково, при висадці чагарників необхідно дотримуватися правильної відстані, проміжки між рослинами повинні бути не менше 1,5-1,8м.

Якщо перед посадкою коріння рослини трохи пересохли, бажано на цілу добу залишити їх у воді, і вже потім висаджувати.

Після того, як саджанці посадили, землю навколо добре утрамбовують і роблять невеликий валик із землі, щоб вода при поливі не витікала (досить одного відра). Потім саджанці потрібно підрізати (обов'язково), щоб від землі залишалося сантиметрів десять-п'ятнадцять, і на них було дві-три бруньки.

Далі проводитися мульчування в середині земляного валу. Навесні полив потрібно повторити. Якщо травень буде спекотним і посушливим, потрібно збільшити до 2-3-х разів.

 Обрізка

Обрізка

Обрізка - дуже важливий агротехнічний момент, який не тільки дозволяє правильно сформувати крону культури, а й запобігає появі хвороби. І що особливо приємно - збільшує урожай і плодоношення. Процедуру обрізки потрібно проводити навесні, до цвітіння.

Чорна смородина. Процедура обрізання починається відразу після висаджування (слабкі і хворі гілки видаляються під самий пеньок). На пагоні має залишатися не більше двох-чотирьох бруньок (розвинених). Наступні два-три роки, якщо на кущі з'явилися старі, занедбані і хворі гілки також видаляються. На чагарнику залишають тільки три-чотири добре сформованих однорічних побігів.

Якщо ви помітили, що зростання смородини призупинилося, сміливо обрізайте кілька двох-трирічних пагонів з плодами. Ця процедура простимулює зростання і розвиток нових - прикореневих.

 

Обрізання завершується на четвертому чи п'ятому році життя чагарнику. Ідеально, щоб залишалося на рослині десять-п'ятнадцять гілок різного віку. Але і тут необхідно дотримуватися певних правил: однорічних гілок на кущі повинне на одну-дві більше, ну а стареньких - на одну-дві менші.

П'яти-шестирічні гілки, які вже дуже погано дають плоди, видаляють повністю.

 Чорна смородина

Червона і біла смородина. У цієї культури значно менше пагонів, які виростають з бруньок, що розміщуються на стеблах під землею (на відміну від чорної). Відповідно, кущ менше розростається і плодоносить значно довше. Гілочки (букетнні) теж живуть в кілька разів довше. Ягоди на кущах розподіляються більш рівномірно, і з часом урожай не переміщається ближче до крони. Саме через це обрізка червоної і білої смородини проводиться рідше.

Отже:

  • за сім років на червоній смородині утворюється близько двадцяти п'яти гілок. З цієї причини на сьомому році зростання видаляються три-чотири старі гілки, зберігаються замість них тільки молоді пагони (три-чотири);

  • плодоносні бруньки, формуються рівнями / ярусами вгорі. Саме через це, коли рослині виповнилося два роки, кінці гілочок не обрізають;

  • гілки, старше восьми років (поламані, погано дають урожай і т.д.) видаляють.

 Біла смородина

Підживлення

Підживлення проводяться в п'ять етапів:

1.    Вносяться навесні, коли набухають бруньки.

2.    Навесні, після закінчення цвітіння.

3.    У літній період, коли з'являються ягідки.

4.    В самому кінці літа.

5.    Восени (листопад), перед настанням холодів.

Перша і друга підкормка вноситься з вмістом азоту. Вона стимулює появу молоденьких бруньок і впливає на число / кількість нових квіток.

Третя - виключаються азотні, в пріоритеті добрива каліє- і фосфоровмісні.

Четверта - знову включається азот. Але тільки до вересня. Інакше добриво дасть поштовх новому зростанню пагонів, які загинуть в холодну зиму.

П'ята - повторюється внесення добрив з вмістом фосфору і калію. Потрібно провести процедуру обов'язково, так як вони відповідають за імунітет і здорові коріння смородини.

 Підкормка для рослин

Який сорт обрати?

Якщо Ви ще не вирішили, який сорт смородини обрати для себе, пропонуємо ознайомитися з деякими з них разом з нами. Кожен сорт по-своєму цікавий, крім того, пристосований до кліматичних умов нашого регіону, а значить - неодмінно порадує своїми щедрими дарами!

 Тема: Придбати смородину Додаткові параметри

Титания. Перші ягідки чорної смородини вже можна спробувати в липні, десь на самому початку місяця. Сорт дає дуже великий урожай. Досить посадити кілька кущиків на вашій ділянці, і ви забезпечите себе і своїх домашніх смачними і корисними ягодами на весь сезон, не кажучи вже про консервацію.

Софіївська. Смородина добре переносить холодні зими й посушливе літо. Славиться високою врожайністю. Ягоди великі, солодкі з кислинкою. І що найприємніше - стійка до різних захворювань.

Копаня Ювілейна. Один кущ може дати до п'яти кілограм ягід. Перші ягідки дозрівають з середини липня. Добре переносить зими.

Ровада. Термін дозрівання червоної смородини середньо-пізній. Дуже висока приживлюваність. При належному догляді, з одного куща можна «взяти» до десяти кілограм ягід!

25.10.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.