0

Створення газону

Создание газона

Все рідше приватні або дачні ділянки використовуються для вирощування овочевих або ягідних культур. Натомість зростає інтерес до зеленого трав'янистому килиму, який володіє не тільки декоративними, але й практичними властивостями. Не обов'язково йти в парк або виїжджати на природу, щоб влаштувати пікнік або активно провести час на зеленій травичці.

Вирощування газону
Газон

Підготовка ділянки. Для вирощування газонної трави підійде сонячне місце або злегка затінене деревами. Обрану ділянку слід почати готувати за кілька місяців, особливо якщо вирощування планується на цілині. Для боротьби з бур'янами рекомендується використовувати гербіциди суцільної дії: Ураган, Чистопол, Раундап, Напалм, Антибур'ян. Наступним етапом йде перекопування верхнього шару ґрунту на глибину 20-30 см, позбавляючись від каменів, корінців рослин і іншого сміття. На стан майбутнього газону будуть впливати водопроникні властивості ґрунту. На важких ґрунтах вода буде застоюватися, тому в такі ґрунти слід додати дренаж. Якщо на обраній ділянці піщані ґрунти - вода буде йти, і газон не отримає необхідну кількість вологи. У такому випадку під рослинним шаром формується глиняна подушка товщиною в 10см. За місяць до посіву в місцях комунікацій, а так само в разі завезеного ґрунту, його слід ущільнити шляхом поетапного утрамбовиванія і проливу кожного шару. В іншому випадку ґрунт осяде після сильних дощів або сніжної зими, і виправити таку проблему по готовому газоні важко.

Добрива. Під час активного росту трав'янистий покрив потребує макро- і мікроелементи, що призводить до виснаження ґрунту. До того ж на піщаних ґрунтах поживні речовини вимиваються при поливах. Тому перед посівом важливо підживити ґрунт добривами. Рекомендується використовувати органічні або органо-мінеральні, які також розпушують ґрунт, що покращує обмін поживних речовин. Для цих цілей підходить верховий торф 7-10 л / м. кв. і вермикуліт 4-5 л / м.кв, які вносяться перед культивацією. Після культивації можна використовувати Агролайф 80-120г на м. Кв. з подальшим поливом і закладенням в ґрунт граблями.

Вирівнюємо ділянку. Перед посівом важливо вирівняти ділянку, що забезпечить рівномірний розподіл води при поливах. Вирівнювання проводять за допомогою граблів або спеціальних «правил», схожих на швабру або граблі без зубів. Після чого потрібно накатати ґрунт спеціальним катком, який можна придбати в спеціалізованому магазині або зробити самому.

Скільки і коли сіяти? Для створення рівного газону важливо щоб сходи були рівномірними. На 1 кв.м висівається 30-40 гр. насіння, але купувати рекомендується з запасом для підсіву країв і подальшого підсіву для відновлення, адже інші сорти газонної трави можуть відрізнятися відтінком, що погіршує декоративність. Хорошим часом для посіву вважається період з кінця серпня по вересень, коли ночі стають прохолодними. У цей період з'являються рівномірні сходи, які до зими встигають добре підрости. Якщо підготовка ділянки проводилося восени, то посів слід відкласти на весну, коли ґрунт підсохне після сходу снігів і перестане приставати до ніг і інструменту. Хорошим періодом вважається квітневий час, коли температура підвищиться до +4 С.

Посів газону
Підготовка ділянки для газону

Як правильно сіяти газон?

Проводити посів рекомендується в безвітряну погоду. Спочатку сіються насіння по краях ділянки, тому рівномірно висівають половину насіння вздовж, а решта в поперек газону. З розрахунком 30-40 гр. насіння на 1кв.м. ділянки. На великих ділянках, площа яких становить більше 100 кв.м., слід висівати насіння за допомогою сівалки, за тими ж принципами посадки уздовж і поперек. Насіння закладаються в ґрунт за допомогою граблів і присипаються 1-сантиметровим шаром суміші ґрунту і піску. Після чого ґрунт знову накочуються катком.


Полив. До появи сходів ґрунт слід акуратно і рівномірно зволожувати за допомогою розпилювачів, щоб не допустити розмивання насіння. Після проростання газон поливається щодня, в приблизно один і той же час, до тих пір поки газон не виросте до 1-1,5 см. Наступні поливи проводяться за потребою.

Подальший догляд. Навіть за ретельної підготовки ґрунту, на газоні можуть прорости і бур'яни, від яких позбавляються прополюванням вручну: за допомогою висмикування паростків бур'янів. Прополювати слід в суху погоду. Коли газон підросте до 8 сантиметрів, його слід вкоротити. Далі догляд складається з регулярного скошування, своєчасного полива і підгодівлі добривами, які важливі для вирощування смарагдового килима.

18.04.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.