0

ТОП 10 чагарників для красивого саду

ТОП 10 кустарников для красивого сада

Ця стаття допоможе тим, хто ніяк не може визначитися з вибором чагарників для озеленення та декорування свого саду, або ділянки біля будинку.

Бірючина (звичайна)

Бірючина

Хочете відчути себе англійським лордом або витонченою британською леді - посадіть у себе на ділянці цей ефектний, декоративний чагарник. Цю рослину ландшафтні дизайнери часто використовують для створення живої огорожі, оформляють садові доріжки, використовують як декор на квіткових клумбах. Бірючина прекрасно пристосована до наших кліматичних умов, невибаглива, витримує зниження температури до тридцяти градусів. З червня-липня, на чагарнику з'являються квіти і продовжують цвісти до трьох місяців. Рослина розростається дуже швидко, і утворює пишну і густу крону. Для того, щоб чагарник виглядав акуратно, його бажано підстригати (можна надавати різні цікаві форми). Але якщо ваша стрижка з першого разу не вдалася - не турбуйтеся, бірючина розростається дуже швидко, і цей дефект буде малопомітним.

Вейгела

Вейгела

Квіти цієї рослини дуже ніжні і витончені. Розпускаються двічі - по весні і в самому кінці літнього сезону, цвітуть близько місяця. Цікаво, як суцвіття змінюють своє забарвлення в період цвітіння. На самому початку, як тільки віночки розкрилися, вони бліді. Але в процесі росту стають яскравішими, і набирають колір (червоний, рожевий, жовтий, білий, кремовий). Чагарник невибагливий, вимагає поливу тільки в особливо посушливе літо. Рекомендується регулярно прополювати, але робити це потрібно гранично акуратно, так як коріння знаходяться неглибоко.

Дейція (східна красуня)

Дейція

Найгарніший чагарник, чудово прикрасить вашу зону відпочинку. Розлогі крони нагадують застиглі різнокольорові, святкові салюти. Період цвітіння червень-липень, любить сонячні місця. Дейція прекрасно виглядає як в одиночній посадці, так і в якості живої огорожі біля дороги (чагарник не боїться загазованості). Але особливо ефектно виглядає в композиціях з хвойними (декоративними). І не потрібно забувати про своєчасний полив.

 

Спірея

Спірея

Прекрасно декорує сади, парки, може послужити живою огорожою. Спірея розділяється на два види: перший - який цвіте навесні (травень-червень), другий - влітку (липень-серпень). При правильному підборі рослин, можна домогтися ефекту безперервного цвітіння. Гілки спіреї спадають каскадом, а влітку на них з'являються, і рясно розпускаються маленькі, витончені квіточки. Перед висадкою потрібно визначитися, яка форма чагарнику вам подобатися більше - пірамідкою, каскадна, у формі півшару, прямостояча, або та, яка більше стелитися та ін. Восени більшість видів спірей перефарбовуються в сезонний колір (червоний, жовтий, оранжевий). Рослина дуже невибаглива і витривала.

 

Форзиція

Форзиція

Рослина любить добре освітлену місцевість, при висадці потрібно уникати місця з височиною - пориви вітру можуть поламати тендітні квіточки і гілочки. Завдяки своїй специфіці, форзиція ефектно виглядає від самої весни і до пізньої осені. Цінується за дуже раннє цвітіння - на голих гілках першими розпускаються золоті квіточки, навздогін з'являться зелені листочки. Ближче до осені листя поміняють зелений колір на фіолетовий, багряний, золотий. Чагарник буде вигідно виділятися серед інших рослин - його вогняні, золоті гілки доповнять і відтіняють колірну гамму саду.

 

Бузок

Бузок

Багато людей плутають його з жасміном, але насправді вони відносяться до різних родин. Любить сонце, але при цьому добре переносить тінь. Починає цвісти і наповнювати ароматом сад в літній час, терміни цвітіння чагарнику, залежать від його виду. Крім гарного запаху, у нього ще дуже красиві суцвіття, безсумнівно, бузок буде гідною прикрасаю вашого саду.

 

Барбарис Тунберга

Барбарис

Найяскравіший представник осіннього саду. Універсальна рослина, його часто використовують в ландшафтному дизайні - прекрасно виглядає в кам'янистому садку, займає не останнє місце в пейзажних композиціях, може служити живою огорожею. Вся принадність барбарису полягає в тому, що він зберігає свої декоративні якості протягом усього сезону. Рослина невибаглива, чудово переносить посуху і морози. Плоди барбарису Тунберга для їжі не придатні.

 

Очиток

Очиток

Рослина невибаглива, практично не вимагає ніякого догляду. Стебла і листя очитків здатні накопичувати необхідну кількість вологи, тому вони такі і м'ясисті. Не бояться морозу, не схильні до ніяких хвороб. Крім того, що очитки прекрасно декорують ваш сад - вони ще й чудові медоноси.

 

Сніжноягідник

Сніжноягідник

Цей чагарник теж входить до числа улюбленців ландшафтних дизайнерів. Дуже часто застосовується для озеленення скверів, парків, садових ділянок. Чудово переносить забруднення повітря, задовольняється лише природними опадами. У чагарника плоди білого і рожевого кольору, і найдивовижніше, що вони міцно тримаються на гілці, навіть під товстим сніговим шаром В їжу ягоди, категорично приймати не можна!

 

Берсклет

Бересклет

На дачних ділянках цю рослину побачиш не часто, а даремно. Прекрасно переносить зиму, може розвиватися в будь-якому регіоні. Листя рослини гладкі, і блискучі. Залежно від виду мають різні забарвлення: зелений, або досить строкатий. Особливо ефектно рослина виглядає восени, коли багато рослин втрачають свою красу і привабливість. Саме в цей період бересклет перетворюється - червоні, жовті, бронзові, пурпурні листя освіжать і прикрасять сад. Ягоди чагарника отруйні, в їжу не придатні.

18.07.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.