0

Квітучий сад для алергіка. Гіпоалергенні культури для безпечного саду

Цветущий сад для аллергика. Гипоаллергенные культуры для безопасного сада

Переважна більшість людей з нетерпінням чекає приходу весни. Як все-таки приємно спостерігати, як потихеньку розпускаються на деревах бруньки, дивишся, а на галявині вже вискочив перший пролісок. А яке сонечко тепле і ласкаве, а які ароматні запахи навколо - з глузду з'їхати. Природа починає оживати ....

Але, на жаль, не у всіх буйство запахів і ароматів викликають захват. На жаль, є категорія людей, у яких велика кількість квіткових запахів і мікроскопічний пилок викликає жах.

Весняна алергія
Як боротися з алергією

Постійний алергічний нежить, червоні «плачучі» очі, ускладнене дихання - ось неповний список «принад», які супроводжують цих нещасних протягом квітучих сезонів.

Але чи все так погано? Невже алергікам назавжди закрита дорога в сади, парки, та й взагалі на вулицю. Давайте про це поговоримо. Перш за все, потрібно досконально вивчити список рослин, які протипоказані для культивування на площі, де проживають алергіки.

Весняна алергія
Як боротися з алергією

Тож почнемо:

  • Дерева, які викидають колір, і декоративні кущі (жасмин, ліщина, дуб, рододендрон, верба, ясен, буддлея, черемха, бузок, ліщина, тополя, береза);
  • Хвойники з голками (ялина, ялівець);
  • Злакові, які ростуть на газоні (овес, тимофіївка, тонконіг);
  • Деякі сміттєві (кульбаба, пирій, лобода, богульник, подорожник (болотний), мати-й-мачуха, полин);
  • Частина декоративних рослин (маргаритки, соняшник, жоржина, нігтики, хризантема, чорнобривці, герань, лілія, наперстянки, конвалія та ін.);
  • Ягоди (малинка, полуничка, суниця).
Дерева, небезпечні для алергіків
Ягідники, небезпечні для алергіків

Велика частина цих культур небезпечна для людей з алергією, тільки в період цвітіння, а конкретно - небезпечний пилок. Крім неї, багато неприємностей можуть доставити і малюсінькі частинки рослин - опушені стебла і листочки, рубана трава і залишки листя (після стрижки).

Є люди, які не переносять сильні і важкі запахи (аромати ефірних масел в тому числі). Є випадки, коли після зіткнення з цибулинними (нарциси, тюльпани), на шкірі з'являвся висип. Або людина випадково дряпнулась хвоєю, і в результаті отримала кропив'янку.

Іноді між видами алергії простежується відчутний зв'язок. Коли у людини алергія на суницю/малину, то на садовій ділянці не можна висаджувати культури, які мають квіти рожевого кольору - спіреї, дюшен, троянди, і т.д. Якщо алергія на цитруси- не варто висаджувати рослини рутового ряду.

алергія у дітей
Дерева, що викликають алергію
Кущі, які можуть викликати алергію

Список заборонених рослин вийшов дуже значний. Але це не означає, що алергікам на дачу вхід закритий. Нічого подібного.

  Існує такий же значний перелік культур (гіпоалергенних), що не менш красиві, але і безпечні для людей, у яких є алергічні реакції.
Гіпоалергенні рослини
Гіпоалергенна клумба

Саме тому, ми хочемо запропонувати створити на своїй ділянці гіпоалергенний сад.

Ось кілька основних вимог:

  • Земля алергіка не повинна перебувати на відкритому просторі - потрібно мінімізувати появу протягів;
  • На території повинна знаходитися велика кількість води. Вода підніме на ділянці відсоток вологості, і буде блокувати появу летючого пилку;
  • Добре, якщо дача огороджена суцільним парканом або багаторічними деревами (лісовими).
Створити гіпоалергенний сад
Як створити сад для алергіка

Газон. Можна висадити папоротник, сукуленти, алоє, гейхеру, барвінок, конюшина (біла), флокси, мох, мазус. Якщо газон вже засаджений алергенами, то найдієвіший спосіб - це регулярне скошування. Таким чином, ви не дасте рослинам зацвісти.

Прекрасним варіантом для озеленення та декорування ділянки може стати альпінарій, рокарій, кам'яні сади. Для цих споруд не складно підібрати безпечні рослини - мох, папоротник, незабудка (альпійська), бамбук, азалія. І до речі, ці кам'яні споруди відмінно виглядають зі штучними водоймами і ставками.

Прикрасити і задекорувати паркан зможуть плетисті гіпоалергенні культури – ипомея, клематиси, виноград декоративний.

Гіпоалергенні кущівейгела, кипарис, жимолость, калина, форзиція, рокитник, туя достойно перетворять і прикрасять будь-яку територію.

Папоротник
Газон безпечний для алергіка

Квіти. Гіпоалергенних квітів - ціле море. Ценезабудки, іриси, астильби, флокси, галантуси, петунія, флоксы, лобелія, дицентра, свинчатка, братки, скабіоза, фіалки, астильби, лілійники, крокуси, маки, ерінгіум і т.д.

Гіпоалергенні пряні трави - м'ята, лаванда, розмарин, тим'ян, шавлія прекрасно доповнять і урізноманітнять будь-який сад.

Лаванда
М'ята

Ось бачите, рослин назбиралося дуже багато. У такому саду чудово можна провести час, походити, подихати свіжим повітрям. І при правильному виконанні наших рекомендацій алергія буде не така страшна

І головне - кожен організм унікальний. Якщо ви знаєте, на які конкретно культури у Вас алергія - намагайтеся уникати їх і схожих видів на ділянці.

Насолоджуйтесь тим, що приносить користь!

Звірятка нюхають квіти
Звірятка нюхають квіти
Зверюшки нюхают цветы
20.03.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.