0

Весняна обрізка кісточкових дерев

Весенняя обрезка косточковых деревьев

Обрізка дерев - це дуже потрібне і відповідальний захід. Завдяки цій процедурі, дерево стає міцнішим, молоді пагони ростуть інтенсивніше, що позитивно позначається на кількості і якості одержуваного врожаю.

Методи, а також кількість обрізаних гілок безпосередньо залежать від віку плодової культури.

Роботи по догляду за деревами потрібно проводити відразу ж після їх висаджування. У перші два-три роки формується «скелет» рослини, після трьох - обрізка проводиться для поліпшення плодоношення. Коли дерева вже дорослі - ця процедура потрібна, щоб «зістригти» засохлі гілки, і щоб нові пагони могли добре розвиватися.

Форування крони


Обрізка кісточкових дерев проводиться, коли на вулиці буде тепла і хороша погода (березень-квітень). Направлена вона на формування крони у молодих дерев. Для цього на культурі потрібно знайти скелетні і обростаючі гілки. Саме вони відповідають за майбутній урожай.

Кісточкові культури плодоносять, в основному, на приростах з минулого року, або ж на гілках (букетних), які через пару-трійку років відмирають. Тому кількість врожаю прямо залежить від кількості річних приростів.

Якщо крона сильно загущена, то вона дуже сильно послаблює і гальмує приріст. А ми пам'ятаємо, що саме він відповідає за формування плодів. Також не проведена в терміни формуюча обрізка крони призводить до швидкого старіння дерева.

Тому, якщо вчасно крону не прорідити, то культура буде недоотримувати необхідне сонячне світло і кисень.

Досвідчені садівники рекомендують формувати чашоподібну крону. Тоді скелетні гілочки закладаються з трьох-чотирьох бічних гілок, які будуть розташовуватися поруч один до одного (на одному ярусі). Це забезпечить міцне з'єднання гілок (скелетних) зі штамбом, з також гарне надходження повітря і світла.

Обрізка дерев
Обрізка дерев

Правила обрізки


Вона проводиться в квітні, після появи рожевих бутонів або квітів, що розпустилися. Від того, скільки на гілці з'явилося квіток, можна порахувати і кількість майбутніх ягід або фруктів. Тобто скільки квіток, стільки і плодів. Тому ви повинні вирішувати, скільки суцвіть потрібно залишити.

Таким чином, ви зможете відрегулювати, яке навантаження давати на пагін, на плодовий ланцюжок, та й на деревну культуру в цілому.

Далі видаляються (на кільце) непотрібні і зайві гілочки, які ростуть усередину крони. Жирові пагони, зрізати не обов'язково. Їх можна тільки вкоротити, вони в подальшому можуть замінити окрему плодову ланка, або ж кісткову гілку.

При обрізці (короткій) кісточкових культур з сучком заміщення, залишається один пагін. Він повинен бути молодим і добре розвиненим. Молодий пагін вкорочують на вісім-десять бруньок, а сучок заміщення - на дві бруньки. Ці дії допоможуть відрегулювати висоту дерева і його врожайність.

Обрізка дерев
Обрізка дерев

Довга обрізка


Вона не передбачає видалення бруньок, які плодоносять. Для зменшення навантажень на кісточкові культури, плоди проріджуються вручну. Плоди, які залишилися для дозрівання повинні знаходитися один від одного на відстані п'ятнадцяти-двадцяти сантиметрів. Це робиться для того, щоб навантаження на пагони було рівномірним.

Така процедура проводиться (після того, як рослина зацвіте) ще чотири тижні. Це дозволить контролювати кількість врожаю. В іншому випадку, переобтяжене плодами дерево буде слабнути, плоди будуть дрібними і несмачними. І навпаки, при грамотному проріджуванні, зав'язі не будуть обламуватися, плоди будуть добре рости і «наливатися» соком.

При такій обрізці (довгою) сучок заміщення потрібно видалити. Тому, що під великою вагою плодів гілочка буде сильно нахилятися. І в тому місці, де вона згинається, проростає новий пагін, який буде давати врожай наступного року. В результаті перевантажені плодами гілки будуть опускатися на всі боки, займати великий простір, а іноді і сплітаються з гілочками інших культур.

Якщо ви вирішили, що будете регулювати плодоношення за допомогою довгої обрізки, то при посадці кісточкових культур збільшуйте площу між ними.

Обрізка дерев
Обрізка дерев

Засоби санітарного захисту при обрізанні


Для того, щоб запобігти перенесенню грибних спор з рослин, а також збудників різних хвороб, необхідно проводити дезінфекцію інструментів. І робити це потрібно після кожної обрізки - опустити інструменти в одновідсотковий розчин купоросу. На деревах, місця де проводилася обрізка, потрібно замазати спеціальними засобами для дезінфекції та загоєння.


04.04.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.