0

Виноград. Один з ефективних способів посадки і догляду за молодими саджанцями

Уход за виноградом

Хто ж не хоче посадити і виростити у себе вдома або на дачі цю прекрасну культуру, насолодитися смаком соковитих, стиглих і солодких ягід. Або хто не мріє спекотним літом посидіти в тіні витонченої альтанки, яка оповита і прикрашена смарагдовими листям і соковитими плодами виноградника?

У цій статті, ми постараємося розповісти про те, як потрібно правильно висаджувати  виноград, і як потрібно за ним доглядати, щоб плоди цієї рослини радували нас довгі роки.

Посадка винограда


Виноград - досить примхлива світлолюбна рослина і в перший же рік після посадки вона вимагає до себе особливої уваги і турботи, і тому, від того, як ви будете доглядати за молодою рослиною, безпосередньо залежить і ваш майбутній урожай.

Висаджувати виноград можна в будь-який період часу: з травня по листопад. Розповімо докладніше про один із способів посадки винограду.

Для цього потрібно викопати яму глибиною десь від 50 до 60 см. Потім на денце кладеться дренаж (це може бути щебінь, бита цегла, або керамзит) - товщина цього шару повинна бути від 20 до 25 см. Потім дренаж засипається шаром родючого ґрунту, можна додавати добрива.

Наступний етап: ямку потрібно добре злити водою, а потім помістити в неї рослину, присипати землею і злегка «притоптати», і знову добре полити. Після необхідно зробити лунку біля стовбура - це потрібно зробити для загартовування рослини, а також - для зручності видалення поверхневих коренів.

Для того, щоб саджанець добре укорінився і був захищеним від хвороб - краще додати добриво для винограду або будь-яке весняне добриво, що містить азот, а також - під кожен саджанець покласти по 1 пігулці «Ініціатора».

саджанці винограду
саджанці винограду

Догляд за саджанцями в перший рік


Догляд за саджанцями винограду в перший рік можна розділити на кілька етапів. Це полив, розпушування, і нарешті - катаровка.

Полив. 70-сантиметровий шар землі під саджанцем повинен бути вологим, тому поливати потрібно часто і рясно. Потім робиться перерва від десяти до п'ятнадцяти днів (залежить від температури повітря і спеки). Поливати рослину потрібно ввечері, тепленькою водою, відстояною пару днів.

Розпушування. Під час поливу, утворюється кірочка, вона перекриває надходження кисню до кореневої системи саджанців. Ось чому розпушування необхідно робити після кожного дощу або поливу обов'язково, і робити це потрібно дуже акуратно, щоб не пошкодити молоді корені винограду.

саджанці винограду
Саджанці винограду

Катаровка. Це процедура по видаленню поверхневих коренів. Робиться це для того, щоб «головні» коріння винограду, пішли глибше в землю - тим самим покращиться морозостійкіть рослини. Проводити катаровку потрібно: кінець липня, початок серпня. З трьох-чотирьох пагонів листочків залишати потрібно один (найсильніший), він і стане основою масивного куща.

Зимівля. У перший же рік потрібно подбати і про зимівлю саджанця, і зробити все, щоб вона пройшла успішно. Як ми пам'ятаємо, виноград - це рослина, яка дуже любить тепло, і природно, сильне зниження температури може призвести до його загибелі.

Тому, в самому кінці серпня починаємо «підгодовувати» наш виноград азотом (впливає на набір зеленної маси), фосфором, калієм (без цих добрив неможливе зростання лози, і не буде якісних ягід). Через пару тижнів, ґрунт навколо винограду (і міжряддя теж) потрібно перекопати, потім потрібно почекати, коли старе листя злетить. І вже потім молоді листочки і пагони слід укрити.

Сджанці винограду
Саджанці винограду

Перекопування проводити потрібно в вересні або жовтні (все залежить від погоди). Потім під кожним кущем потрібно вирити невелику канавку (глибина близько 30 см), зв'язати мотузкою вирослі за літо молоді пагони, і потім акуратно покласти в підготовлене місце. Зверху рослину потрібно засипати шаром землі і перегною від 25 до 35 см. Все залежить від природних умов вашого регіону.

До речі, пагони можна засипати не тільки землею, альтернативним рішенням може бути і руберойд, і мішки з поліетилену, брезент, а найкраще - дихає агроволокно. Адже головна наша мета - не дати корінню замерзнути взимку. І ще, з настання весни, не варто відразу позбуватися від нашого укриття, пам'ятайте, що навесні бувають сильні заморозки, які в одну мить здатні звести нанівець всі ваші зусилля.


06.02.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.