0

Виростити розсаду легко: 5 необхідних ґаджетів

Вырастить рассаду легко: 5 необходимых гаджетов

Насіння на розсаду починають сіяти взимку, коли відкритий ґрунт ще мерзлий та холодний. Отже, рослини вимагають особливого догляду і допоможуть в цьому спеціальні гаджети. Їхнє завдання – зробити піклування про розсаду приємним, легким та навіть цікавим.

Місткість для розсади: в чому краще вирощувати

Місткості для розсади дозволяють організувати простір таким чином, щоб було зручно доглядати за паростками та їх пересаджувати.

В магазині «Світ Рослин» ми пропонуємо обрати місткість для розсади – на будь-який бюджет та для будь-яких потреб. Замовляйте:

  1. Стаканчики (горщики та вазончики) для розсади, виготовлені з якісного пластику, а тому є легкими та довговічними. Мають дренажні отвори на дні, через які з ґрунту виводиться зайва волога. Непрозорі стаканчики чудово захищають кореневу систему від сонячних променів. Якщо простору небагато, краще купувати квадратні місткості: при однаковому об’ємі вони займають менше місця, порівняно з круглими.

  2. Касети для розсади- це пластикові ящики, в яких виділені окремі комірки з дренажними отворами. В таких «стаканчиках» рослина розвиває міцне коріння і не переростає стеблом. Розсада формується стійкою до хвороб та добре витримує пересадку. Касети дозволяють вирощувати чималий урожай – і при цьому доволі компактні.

  3. Рукав для розсади - це двошарова плівка, яку розрізають на фрагменти потрібної довжини і тим самим отримують повноцінні стаканчики. Вони не мають дна, тому в майбутньому буде дуже легко висаджувати рослини у відкритий ґрунт. З одного рулону плівки можна отримати 4000-5000 одноразових стаканчиків, кожен з яких підтримуватиме правильний теплообмін всередині місткості.

  4. Торф’яні горщики (або касети) зроблені зі спресованого торфу. Він насичений корисними речовинами, до того ж є пористим і забезпечує оптимальний водно-повітряний режим, тому розсада розвивається швидко.
  5. Торф’яні таблетки замінюють субстрат для вирощування рослини (ґрунт не треба купувати додатково). Перед використанням таблетки розмочують. Тоді вони набухають, збільшуються – і в них висаджують насіння. Розсаду не треба нічим підгодовувати, адже таблетки вже збагачені поживними речовинами.

Незалежно від місткості розсаду треба правильно поливати: і нестача, і надлишок вологи шкідливі. Чим більший об’єм посудини, тим повільніше буде пересихати ґрунт.

В великих стаканчиках розсада може довше знаходитися до моменту висадки, в малих – їй швидко стане тісно (важливо не пропустити момент пересадки).

Рукава найбюджетніші, але найменш екологічні. Торф’яні горщики та таблетки також одноразові, проте вони повертаються в землю і роблять процес вирощування розсади максимально природним. Пластикові стаканчики та касети – золота середина, адже їх вистачає на кілька сезонів.

rassada_1.jpg
rassada_2.jpg

Фітолампа для підсвічування – для здорової розсади

Вирощування розсади припадає на період, коли світовий день ще короткий. Фітолампи для підсвічування допомагають компенсувати нестачу сонячних променів.

Найпопулярніші варіанти:

  1. Фітолампочки з класичним цоколем E27, які можна використовувати зі звичайним світильником (торшером, настільною лампою). Вони підходять для досвічування невеликих площ: наприклад, кількох стаканчиків або вазона.

  2. Лінійні фітолампи - використовуються, коли місткості з розсадою розміщені в ряд (на стелажах теплиці, на підвіконні, на полиці і т. п.)

В природних умовах рослина сприймає стільки сонячного світла та тепла, скільки їй дозволяє погода. Фітолампи для підсвічування забезпечують максимально комфортні умови – такі, в яких розсада виросте здоровою, міцною, візуально красивою.

Для цього залучені характеристики різних кольорових спектрів, серед яких найважливіші:

  1. синій – проникає в ґрунт, допомагає прорости насінню, сприяє розвитку кореневої системи та нарощенню зеленої маси;

  2. червоний – активізує фотосинтез, позитивно впливає на процеси цвітіння та плодоношення.

В природних умовах рослина сприймає стільки сонячного світла та тепла, скільки їй дозволяє погода. Фітолампи для підсвічування забезпечують максимально комфортні умови – такі, в яких розсада виросте здоровою, міцною, візуально красивою.

Існують також фітолампи повного спектру (включно з білим кольором). Такі світильники імітують сонячне світло. Вони мають розширені довжини синього та червоного, тому розсада не буде розвиватися так очевидно і активно. Проте фітолампи повного спектру можна використовувати з моменту посадки насіння і до самих плодів: вони чудово підходять для в цілому темних приміщень.

rassada_3.jpg
rassada_5.jpg

Обприскувач для поливу та для обробки від шкідників

До моменту, поки буде отриманий урожай, доведеться чимало сил віддати рослинам. Постійний полив та своєчасна обробка від шкідників – обов’язкова рутина дачників та городників.

Ці заняття набридають швидко. Спростять же їх спеціальні обприскувачі. Як мінімум, вони звільняють від необхідності безкінечно шукати посудини для води або фунгіцидів та інсектицідів. А ще – покращують якість розсади, адже:

  1. вода або засіб від шкідників розпилюється правильно – дрібно та по всій ділянці;

  2. є можливість змінювати режим роботи та контролювати тиск виходу рідини;

  3. процес пришвидшується, звільняючи час для прополювання та інших робіт (тобто за день рослини отримують більше уваги, що позитивно впливає на урожайність).

Для невеликого обсягу розсади використовують невеликі ручні обприскувачі. Вони виглядають просто як насадка або ж комплектуються пластиковою пляшкою. Нерідко їх замовляють і для догляду за кімнатними квітами.

Якщо розсади багато або вона вже пересаджена у відкритий ґрунт, вибирають наплічні (ранцеві) обприскувачі. Вони підходять як для поливу, так і для обробки рослин препаратами.

Пікірувальний набір – найнеобхідніший інвентар

Не пікірують тільки ту розсаду, яку висадили в окрему місткість (наприклад, в касетах кожна рослина має своє місце). Але якщо насіння посіяли в ящик, то – доведеться.

Пікірування, як правило, люблять найменше, адже воно провокує болі в спині та приводить руки в жахливий стан. Не рятують навіть медичні рукавички. Людина, що відпрацювала повний пікірувальний сезон, має загрубілу шкіру та неохайні нігті.

Тому пікірувальний набір – це найбюджетніший та найкращий спосіб допомогти собі (та розсаді). В комплект входять:

  1. посадковий конус з мірною шкалою – дозволяє робити лунки потрібної глибини для насіння або паростка;

  2. вилка-лопатка для витягування рослин із землі – допомагає без пошкодження кореня та стебла пересаджувати рослини.

Розсада безболісно переносить процес пікірування, а людина при цьому докладає мінімум зусиль (їх точно знадобиться менше, ніж при формуванні лунок пальцями).

Пікірувальний набір також можна використовувати для пересаджування невеликих квітів в інший вазон. Але ще краще – купити спеціальний набір по догляду за кімнатними рослинами. Дві лопатки (широка та вузька) дозволяють безпечно висаджувати квіти, а мініатюрний культиватор призначений для розпушування ґрунту. «Кімнатний набір» зручно використовувати і при вирощуванні розсади.

rassada_6.jpg
rassada_7.jpg

Ручна сівалка – зручно, просто, швидко

Без інструментів швидко засіяти великий ящик або ділянку в парнику – важко. До того ж розподіл посівного матеріалу буде нерівномірним, тобто:

  1. рослини проростуть з хаотичною щільністю – десь густо, десь пусто;

  2. частина насіння пропаде марно (адже в густих ділянках рослини будуть заглушувати одна одну).

Тому використовують ручну сівалку. Це місткість, що складається з:

  1. закритого відсіку для насіння;

  2. «носику», через який воно під кутом випадає в ґрунт.

Ручна сівалка дозволяє вибирати оптимальний розмір отвору: чим він більший, тим більше насіння за раз вивільниться. А щоб розсада розвивалася краще, варто додатково використовувати стимулятори росту. Такі препарати гарантують, що вкладені сили окупляться. Ці засоби:

  1. підвищують імунітет рослин;

  2. активізують процес розвитку кореневої системи;

  3. забезпечують здорове цвітіння та смачні плоди.

Стимулятори росту безпечні та ефективні. Вони дозволяють отримати відмінний урожай – навіть якщо досвіду з розсадою у вас мало. А садові таблички допоможуть не розгубитися серед різноманіття посаджених рослин: інформацію про кожен сорт фіксують на пластиковій «дощечці», яку вставляють в землю.

Всі необхідні атрибути для легкого вирощування розсади ви можете знайти в нашому магазині «Світ Рослин». Більш того – наші спеціалісти нададуть консультацію щодо конкретно вашого випадку. Ви отримаєте лише корисний інвентар – найкращий саме для вас!


07.02.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.