Жива ялина в контейнері - як доглядати в домашніх умовах

Ель в горшке

Новорічні та Різдвяні свята здавна зберігають в собі дивовижну таємничість і загадковість. Дорослі, як і маленькі дітлахи, продовжують чекати і вірити в чудеса - що Святий Миколай і його казкові помічники обов'язково завітають до їхніх домівок і виконають заповітні бажання, а Різдвяна зірка принесе багато-багато любові, щастя і душевного спокою.

З давніх часів символом всіх зимових свят була і є ялинка. Хтось вважає за краще наряджати вдома зрубану в лісі зелену красуню. Звичайно ж, це дуже красиво і по всьому приміщенню розноситься свіжий хвойний аромат. Але вдумайтеся - ліс збіднів ще на одне дерево, а сама ялина недовго простоїть у вашій квартирі. Зрубані рослини швидко реагують на різницю температури і тепле кімнатне повітря - поступово починають злітати голки, в будинку з'являється багато сміття і, в кінцевому підсумку, ялинка виявляється на звалищі. Може, все-таки не варто брати гріх на душу?

Тепер поговоримо про штучні ялинки. Безумовно, великий плюс такої покупки в тому, що від цього не страждає ліс. Зараз існує величезна кількість різних штучних дерев: вони відрізняються розмірами, формами і кольором. Вибір величезний. Але вони не передають той лісовий, природний аромат, дуже швидко припадають пилом, і, в кінцевому підсумку, швидко набридають.

Тому ми радимо зупинити ваш вибір на контейнерних ялиночках. Тим більше, що вони зараз користуються величезною популярністю.

Як доглядати за живою ялиною в контейнері в домашніх умовах


Всупереч відомій фразі з дитячої пісеньки, справжній ялинці зовсім не холодно взимку. Ці пухнасті красуні прекрасно себе почувають в зимовому лісі. Тому, якщо Ви придбали ялину в контейнері, не поспішайте «відігрівати» її - такий теплий прийом може обернутися чималим стресом для рослини. А при правильному догляді, різдвяна красуня буде радувати вас своєю красою довгі роки. Як же доглядати за живою ялиною будинку?

Три головні критерії, які потрібно забезпечити контейнерній ялинці: полив, вологе повітря, прохолода.

  • Полив проводити бажано через піддони, але дивіться, щоб земля не була занадто «мокрою». Водичка для поливу повинна добре відстоятися, і бути кімнатної температури. Головне - знати міру: ґрунт повинен бути завжди злегка зволоженим, але не «залитим».

  • Вологе повітря. В обов'язковому порядку, ялину в опалювальних приміщеннях потрібно регулярно обприскувати і зволожувати - залиште біля рослини кілька відкритих, красивих ємностей з водою. Це можуть бути фужери, декоративні та стильні вазочки. Накидайте в воду пелюстки троянд, запаліть плаваючі свічки - і виглядає дуже красиво, і вологість в нормі. Регулярно зрошують хвою прохолодною чистою водою з пульверизатора.

  • Прохолода. Ялинки в природних умовах зимують з великим шаром снігу і при мінусових температурах. Тому поставте рослину якнайдалі від обігрівачів і радіаторів. Ідеальний варіант - поставити ялинку на «північні» вікна, і періодично повертати горщик в сторону сонечка.

Ялина в горщику
Ялина в горщику

Чого не можна робити при вирощуванні контейнерної ялинки вдома?


Краще заздалегідь врахувати помилки, які можуть бути допущені при догляді за живим хвойним деревом будинку. Знаючи їх, Ви зможете уникнути багатьох дрібних неприємностей і зберегти рослину здоровою і красивою на довгі роки.

  • Не можна створювати для ялинки тропічні умови. У зимову «сплячку» впадають не тільки ведмеді. Період «сну» на час зими - природний стан всіх рослин. Тому, не поспішайте радіти, якщо ялина під Новорічні свята стрімко пішла розростатися і з'явилися новенькі паростки. Все це говорить про те, що до продажу вона перебувала в більш холодному приміщенні, а зараз для неї «прийшла весна». Це не дуже добра ознака - рослина не може «заснути».


  • Як запобігти? Найкраще перемістити ялинку в більш прохолодне місце.

    Важливо! Відразу виносити контейнер з ялиною в холодне приміщення не рекомендується - рослина, швидше за все, почне замерзати. Перепади температур і різкі зміни клімату - завжди стрес для будь-якого живого організму. Потрібно поступово «привчати» ялинку до зниження температурного режиму. Після свят рослину краще перенести на засклену веранду або балкон, контейнер по кругу утеплити ковдрою, пледиком і т.д.

  • Не можна підгодовувати ялину взимку. Велика кількість поживних речовин також може спровокувати зростання нових пагонів, яке зараз для дерева буде зовсім «не до місця». Як людям важливо вночі спати, щоб днем бути продуктивним, так і рослинам взимку краще не вступати в фазу активної вегетації. Хвойні дуже люблять добрива (без них хвоя може жовтіти і рідшати, а дерево буде повільно рости і втрачати свою декоративність), але вносити їх краще за все не раніше початку березня.


  • Як запобігти? Якщо Ви не встигли підживити рослину восени, наступну підгодівлю проводите з початку весни.

    Важливо! Підбирайте спеціалізовані добрива для хвойних рослин: в них містяться спеціально підібрані речовини, необхідні саме для ялин.

Ель в горшке
Ель в горшке

Що робити з живою ялиною після свят?


На відміну від зрубаного дерева, ялина в контейнері залишиться з вами навіть після закінчення всієї вервечки новорічно-різдвяних свят. Як її зберегти до наступного року?

  1. Зберігайте її на прохолодному балконі або віконці до настання весни, регулярно зрошуючи хвою і підтримуючи необхідний рівень вологості.

  2. Є ще один варіант, для перетримки рослини до приходу весни - накрити ковпаком. Для цих цілей використовують пластикову здорову пляшку, попередньо зрізавши у неї дно. Ну а контейнер, знову ж вкутуємо якимось теплим матеріалом - земля не повинна промерзати.

З приходом весни, і настанням дачних робіт, ялину необхідно пересадити в сад. Вибирайте не вітряні і затемнені місця.

За великим рахунком, догляд за ялиною ніяких особливих труднощів не передбачає. Зате уявіть собі, що в морозні і сніжні дні, напередодні свят, у вас вдома вже стоїть вбрана, зелена і пишна новорічна красуня. А як чудово хвойники доповнюють будь-який ландшафт присадибних ділянок!

Ель в горшке
Ель в горшке

Де купити живу ялинку в Україні?

Придбати живу ялинку в контейнері з доставкою поштою можна в інтернет магазині svitroslyn.ua. Встигніть замовити пухнасту лісову красуню до новорічних та різдвяних свят.

Купити живу ялинку поштою в інтернет-магазині Свiт Рослин з доставкою по всій Україні: Київ, Одеса, Миколаїв, Дніпро, Кропивницький, Херсон, Харків, Суми, Полтава, Черкаси, Рівне, Луцьк, Житомир, Чернівці, Ужгород, Львів , Кривий Ріг, Запоріжжя, Вінниця та ін.

У нас ви можете придбати такі саджанці :


30.11.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.