0

6 кроків до здорової та міцної розсади

6 шагов к здоровой и крепкой рассаде

Вирощування розсади дає можливість отримати гарний урожай на місяць–півтора раніше, ніж при звичайному висіванні. Особливо це актуально для томатів, огірків, перцю, баклажанів, капусти.

Коли висівати насіння на розсаду

коли висівати розсаду.jpg

Дата висіву насіння на розсаду підлаштовується під те, коли планується пересадка. Тут все просто:

  • хто планує пересаджувати розсаду в опалювану теплицю, може висівати насіння раніше;

  • хто буде пересаджувати розсаду з підвіконня одразу у відкриту землю, має висівати насіння на три–чотири тижні пізніше.

Нерідко роботи намагаються виконувати у сприятливі дні місячного календаря. Але більш доречно враховувати особливості культури, яку планується розводити розсадним методом:

  • перець та баклажани висівають з 20 лютого по 15 квітня, чим раніше, тим краще; насіння, що було висаджено пізно, дасть урожай у другій половині осені, якщо вона виявиться холодною, плоди будуть втрачені;

  • томати висівають з 10 лютого по 10 квітня, («народний» день для цього — 14 березня, або «Явдохи», колись в цю дату сіяли помідори, а через 1,5–2 місяці пересаджували їх одразу у відкритий ґрунт — без теплиць та парників);

  • капусту на розсаду висівають у другій половині березня — як тільки зійде сніг, культура любить прохолоду, капусту бажано одразу висівати у теплицю подалі від груби, якщо хочеться вирощувати розсаду на підвіконні вдома, то треба забезпечити їй комфортну температуру.

1. Підготовка ґрунту для висівання насіння під розсаду

Поживний ґрунт - запорука здорової та сильної розсади. Ідеальний варіант — купити готовий ґрунт під розсади, знезаражений та насичений поживними речовинами. Підійде Субстрат Флорін Розсада 10 л чи Щедра Земля, склад включає суміш ґрунтів, торфів, органічні добавки, мінеральні макро- і мікродобрива, перліт, вапнякові матеріали, пісок.

Якщо брати на розсаду землю з городу, її потрібно продезінфікувати. Існує чотири методи:

  1. знезаразити препаратом Фітоспорин чи Залізний купорос;

  2. прожарювання (землю на 2–3 години поміщають у духовку за температури + 80–100°C);

  3. пропарювання (нагрівають на водяній бані);

  4. заморожування (на тиждень поміщають у морозилку).

2. В чому вирощувати розсаду — таблетки, касети, ящики чи стаканчики?

в чому вирощувати розсаду.jpg

Будь-яка рослина може рости у будь-чому. Але враховують:

  1. індивідуальний стаканчик або горщик — найкомфортніша тара, яка забезпечує достатньо простору для коренів, огірки, баклажани та перець вирощують саме так: вони погано витримують пересадку, а зі стаканчика їх можна дістати з земляною грудкою;

  2. ящик підходить для більшості культур, в тому числі для томатів; недолік ящику — він досить громіздкий, плюс не завжди вдається організувати якісні дренажні отвори; при пересадці з ящика можливе травмування коріння;

  3. касети для розсади нагадують звичайні невеликі стаканчики, з’єднані в єдину систему, вони легкі, оскільки зроблені з пластику, стандартна касета на 36 комірок з глибиною 3,5 см та діаметром 4,5 см підійде для томатів;

  4. торф’яні горщики — екологічні та під час пересадки розсади просто закопуються у землю, розкладаючись, вони вивільняють поживні речовини й «годують» свою рослину; для перцю та баклажанів вибирають ємності 11х11 см; томатам, капусті та кабачкам купують горщик 8х8 см;

  5. торф’яні таблетки по принципу дії схожі на торф’яні горщики, невеликі таблетки на 33 мм використовують для розсади квітів і дрібних овочевих.

3. Досвічування розсади

Розсаду досвічують фітолампами для компенсації дефіциту сонячного світла, без якого неможливий фотосинтез та здорова вегетація. Після висадки насіння:

  1. перші 2–3 дні лампу вмикають на 15 годин;

  2. далі — на 12 годин.

Розсада має відпочивати хоча б 5 годин.

4. Як поливати розсаду

До перших сходів зволожують землю раз на день пульверизатором. Це допоможе уникнути твердої кірки.

Після появи сіянців зупиняють поливи на 2–3 дні, щоб дати рослинам зміцніти.

Далі поливають розсаду залежно від потреби, але не рідше разу на тиждень. Перець, томати та баклажани менше потребують вологи, ніж капуста та огірки.

Зміцнілі сходи зволожують через піддон, щоб стимулювати розвиток коренів.

5. Підживлення розсади

Розсаду починають підживлювати після вкорінення:

  1. для рослин, які пікірують, можна внести добриво у ґрунт - Fertis NPK 12-8-16+ME чи Нітроамофоску

  2. можна проливати розчином Агроном Профі для розсади, Гуміфрендом або Rost- Концентратом (5+5+5);

  3. найефективнішим є живлення по листу, що дозволяє речовинам швидко всмоктуватися, підійдуть Плантатор початок вегетації, Майстер-Агро для розсади, обробки проводять кожні 7-10 днів;

Додатково використовують стимулятори росту Megafol+ або Brexil Combi. За міцне коріння та недопущення витягування стебла відповідає стимулятор росту Атлет.

6. Загартовування розсади

Загартовування розсади — це поступове привчання паростків до яскравого світла, перепадів температури, протягів (тобто до тих умов, що чекають рослину у відкритому ґрунті).

Загартовування потрібно всім, а особливо теплолюбним баклажанам і перцю. Починають, коли температура на вулиці стабілізується на рівні +10℃). В сонячний день виносять розсаду на балкон або веранду. Тримають там 3–4 години, поступово збільшуючи час до кількох днів.

7. Коли висаджувати розсаду у відкритий ґрунт

загартовування розсади.jpg

Чим раніше було висівання, тим раніше можна пересаджувати рослину. Звичайно, якщо ґрунт вже достатньо прогрівся:

  1. капуста любить температуру +10–15℃, це приблизно середина квітня;

  2. томати влаштовує температура повітря від +14–16℃. це, як правило, травень;

  3. перець та баклажани теплолюбні, їм потрібен добре прогрітий ґрунт та стабільна температура на рівні +22–25 °C. Подібна погода спостерігається у червні.

Якщо є опалювана теплиця або теплий парник, то пересадка туди можлива на кілька тижнів раніше.

Профілактика чорної ніжки у розсади

Чорна ніжка — це гниль бактеріального чи грибкового походження. Стебло в нижній частині стає вужчим, темнішає та може зламатися/порватися. Саме через чорну ніжку найчастіше гине розсада овочевих.

Основні способи профілактики:

  1. стерильний ґрунт;

  2. помірний полив;

  3. оброблене насіння.

Для лікування використовуються фунгіциди Фундазол та Біофунгіцид Фітохелп-p.

Вирощування розсади овочів потребує немалих зусиль. Але і результат порадує — красивий город, здорові рослини, чудовий урожай!


11.01.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.