0

Як доглядати за полуницею навесні

Как ухаживать за клубникой весной

Первинна весняна обробка полуничної культури проводиться в березні - квітні. Для того, щоб не пропустити якогось важливого моменту по догляду за полуницею - рекомендується заздалегідь скласти робочий план. При безграмотному догляді можна втратити більшу частину врожаю.

Посадка полуниці
Посадка полуниці

З чого розпочати?


Як тільки зійшов сніг, можна відразу ж приступати до роботи. Сюди входить прибирання сміття та старої мульчі, також необхідно прибрати з грядок торішнє листя і вуса. Після прибирання потрібно обприскати посадки розчинами бордоською суміші (однопроцентним) або мідного купоросу.

Перегляньте кущики, може якісь вимерзли. Може десь потрібно підсадити новий кущ або підлікувати старий?

Для тих, хто хоче отримати ранній урожай ягід, рекомендується над грядою встановити дуги і накрити їх ущільненим агроволокном або ж плівкою. Після цього кущі почнуть розвиватися в прискореному темпі і будуть захищені від різких перепадів температури.

Догляд за полуницею
Догляд за полуницею

Весняна підгодівля


Перша підгодівля вноситься приблизно в другій декаді квітня, як тільки листя полуниці починаює свій ріст.

    У цей період кущики мають велику потребу в азоті:
  • Дві склянки коров'ячого навозу і одна столова ложка сульфату амонію на десять літрів води. Вноситься під кожен кущик по одній ложці;
  • Нітроамофоска - одна столова ложка на десять літрів води. Витрата - півлітра на один кущ;
  • Курячий послід або коров'ячий навоз - один літр на десять літрів води. Потрібно настоювати три доби. Витрата - півлітра на один кущ. Але гній повинен бути «дозрівший», щоб не обпекти рослину. Можна використовувати замість нього готове добриво Агролайф.

Друга підгодівля (калійна). Після появи перших бутонів. Для цього потрібно розвести в десяти літрах води одну чайну ложку селітри (калійної). Під кожен кущик влити по півлітра розчину

Догляд за полуницею


До появи перших квіток потрібно постаратися оптимально зволожити грунт в районі кореневої системи, а також забезпечити безперешкодний доступ повітря.

Грядки потрібно регулярно поливати, і один раз в два-три тижні рихлити.

Під час прибирання (весняного) проводиться перше розпушування полуниці і потрібно трышечки підгортати кущі. Це стимулює розвиток додаткової кореневої системи.

Навіть якщо на вулиці вдень вже досить тепло, то, все-таки, на ніч гряди бажано вкривати спанбондом або ж плівкою. Адже всім відомо, що заморозки можуть приходити практично до кінця травня.

Посадка полуниці
Посадка полуниці

Цвітіння


Це дуже складне і відповідальне час для полуниці. Тому бажано в цей проміжок часу без потреби грядки не чіпати. Але, тим не менш, не забувайте про полив і про боротьбу з бур'янами.

У період цвітіння забороняється вносити підживлення, а також обробляти рослину препаратами від шкідників. Але якщо вам зустрівся суничний довгоносик, боріться з ним народним способами (настоянкою часнику, пилом тютюнової, гірчицею і т.д.).

Догляд після цвітіння. У цей період полуниця «щедра» на вуса. І обдаровує вона ними у великій кількості. Тому, такі відростки потрібно залишити тільки на тих культурах, які вирощуються як маткові. А на тих кущах, де ви плануєте отримати великий урожай - вусики потрібно зістригати.

Якщо у вас на ділянці в минулому році буйствували шкідливі комахи, то в цьому році, до появи перших бутончиків, бажано посадку обробити інсектицидами. Такими, наприклад, як Актеллік, Актара, Каліпсо.

Для профілактичних цілей підійде Фітоспорін.

Посадка полуниці в агроволокно
Посадка полуниці в агроволокно

Вирощування під агротекстилем


Завдяки такому чудодійного методу, ягідки отримують всю необхідну вологу і підгодівлю, яку пропускає агроволокно. Ще один плюс - це те, що плоди, які лежать на агороволокні завжди чисті. А ось бур'янам пощастило менше - через матеріал вони не можуть прорватися на поверхню, і відповідно - гинуть.

Метод посадки полуниці під агроволокно досить простий. На грядку, заздалегідь оброблену і підкормлену добревами, розстеляють матеріал (укривний). По краях грядки залишають запас по десять-п'ятнадцять сантиметрів. Потім край матеріалу фіксують камінням/дошками, а на самому агроволокні робляться хрестоподібні прорізи. І в ці отвори і висаджується полуниця.

Мульчування полуниці
Мульчування полуниці

Мульчування


Цей метод також дозволить заощадити вологу і збирати чистенькі ягоди. Після мульчування не потрібно буде часто полоти і рихлити землю.

Буде краще, якщо ви виберете мульчу природного походження - торф, солому, хвойний опад і т.д.

Мульчування полуниці
Мульчування полуниці

Весняне висаджування


У цей період підсаджуються кущики в ті місця, де за зиму полуниця вимерзла. У цьому сезоні ви, можливо, ще ягід не спробуєте, зате на наступний рік поласуєте сповна.

Висаджувати кущики потрібно, коли температура повітря встановиться на позначці вісім-десять градусів тепла.

Посадковий матеріал потрібно вибирати міцний і здоровий. Перед висадкою кісткової землю потрібно очистити від бур'янів і внести добрива. За кілька тижнів перед посадкою в грунт, обробляється Фітоспоріном. І вже прямо перед висадкою, в ямки висипають попіл (жменьку).

Бажаємо щедрих врожаїв!


12.04.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.