0

Як виростити баклажани: від насіння до врожаю

Как вырастить баклажаны: от семян до урожая

Баклажан — універсальний овоч: його можна запікати, додавати в салати, використовувати для приготування соусів… М’ясистий м’якуш багатий клітковиною, калієм та іншими поживними речовинами — та при цьому малокалорійний. Тож немає жодної причини, щоб найближчого сезону не посіяти баклажани на розсаду.

Як вибрати насіння баклажанів — основні сорти

siiemo_baklazhany_na_rozsadu.jpg

Умовно сорти баклажанів поділяються на старі та нові (сучасні). Перші — стабільні та перевірені. Другі — відрізняються ніжнішим смаком через знижену кількість соланіну. Сучасні сорти часто мають нетиповий колір (білий, бузковий) та незвичну форму (куляста, грушоподібна).

Сорти баклажанів без гіркоти

Зазвичай не гірчать нові гібриди. Наприклад:

  • ранній Бібо F1 (плоди — білі, овальні, 400–500 г);

  • ранній гібрид Фабіна F1 (плоди — чорно-фіолетові, циліндричні, 200–350 г);

  • ранній гібрид Візир F1 (плоди — чорно-фіолетові, циліндричні, 200–350 г);

Серед інших негірких сучасних сортів та гібридів: італійський «Албіно», американський «Лонг Вайлет», солодкуватий «Луїзіана Лонг Грін», дуже врожайний «Максик F1», дрібноплідний та холодостійкий «Ненсі F1».

Серед старих сортів та гібридів не дають гіркоти:

  1. середньостиглий Алмаз (плоди — темно-фіолетові, циліндричні, 100–170 г);

  2. ранньостиглий «Ультраранній F1» (плоди — матово-фіолетові, грушоподібні, 120–140 г);

  3. ранньостиглий «Геліос F1» (плоди — світло-фіолетові, кулясті, 300–700 г).

Легка гіркота може проявитись за несприятливих умов вирощування. Наприклад, якщо невистачало вологи або були перепади температури. Також гіркішими є недозрілі та перезрілі плоди.

Сорти баклажанів із малою кількістю насіння

koly_siiaty_baklazhany.jpg

Сорти з невеликою кількістю насіння ідеальні для приготування класичної закуски — баклажанної ікри. Популярні:

  1. середньостиглий Вайт Егг (плоди — білі, яйцеподібні, 200–250 г);

  2. ранній Прадо F1 (плоди — темно-фіолетові, грушоподібні, до 250 г);

  3. ранньостиглий Казимир F1 (плоди — темно-фіолетові, видовжені, 250–300 г);

  4. ранній сорт Царська ікра (плоди — насичено фіолетові, подовжені, 300–700 г).

Також мало насіння мають: Бібо F1, «Албіно», «Ненсі F1», «Чемодан F1». Як правило, всі сучасні гібриди та сорти виводять з якомога дрібнішим насінням та мінімальною його кількістю.

Сорти баклажанів, стійкі до несприятливих умов

Баклажан — вимоглива культура. Але є сорти, стійкі до погодних стресів та основних хвороб. Це:

  • ранній Епік F1 (плоди — темно-фіолетові, краплеподібні, 200–300 г);

  • середньоранній Дестан F1 (плоди — темно-фіолетові, видовжені, 250–300 г);

  • ранньостиглий гібрид Боніка F1 (плоди — темно-фіолетові, овальні, 250–350 г).

Добре себе показує в українському кліматі старий сорт Алмаз. Проте конкуренцію йому може скласти новіший Бібо F1, що росте практично в будь-яких умовах.

Сорти баклажанів для балконного вирощування

Для балконного вирощування краще обирати низькорослі сорти. Ідеальний варіант — Голден Егс: формує компактний кущ, висотою 30–50 см, дає невеликі біло-жовті плоди по 80-100 г, а вегетаційний період триває 90 днів.

Коли висівати баклажани на розсаду

yak_siaty_baklazhany_na_rozsadu.jpg

Баклажани висівають з лютого до середини березня. Сходи з’являться через 7–28 днів, залежно від сорту та температури. І ще 60–80 днів потрібно на розвиток сіянців до пересадки у відкритий ґрунт.

Як висівати насіння баклажанів

Ґрунт

Баклажанам підходить пухкий нейтральний ґрунт. Оптимально придбати готовий субстрат — наприклад, Ґрунтосуміш для розсади з кокосовим волокном чи Щедра земля з добавками, що сприяють зміцненню коренів.

Вибір ємності

Бажано, щоб в ємності росло не більше 1–2 сіянців. Варіанти посудин:

  1. пластиковий стаканчик;

  2. екологічний торф’яний горщик зі спресованої суміші торфу та картону. Пористі стінки забезпечують повітрообмін, а пересадка у відкритий ґрунт здійснюється прямо в горщику. Протягом місяця він розкладатиметься, перетворюючись на добриво;

  3. торф’яна таблетка — замінює субстрат та грає роль ємності. Вона переноситься у відкритий ґрунт й розкладається аналогічно торф’яному горщику.

Можна вирощувати розсаду і в ящиках. Але густо посіяні рослини виростають слабкими: у них гірше розвинене коріння, а стебла — тонкі.

Як посадити розсаду

yak_siiaty_baklazhany.jpg

На ¾ заповнюють посудину субстратом (якщо не використовується торф’яна таблетка). По центру поміщають насінину, заглибивши на 1–2 см. Присипають тонким шаром землі та збризкують відстояною водою з пульверизатора. Накривають плівкою та ставлять у темне місце при +25–30°С.

Кожні 1–2 дні посіви провітрюють, знімаючи плівку на 15–60 хвилин. В міру підсихання ґрунту зволожують його з пульверизатора. Чекають сходів.

Освітлення, температура та полив після появи сходів

Після появи сходів плівку знімають. Стаканчики переставляють в освітлене місце — зазвичай це підвіконня. Через 3 дні поливають з пульверизатора. Щоб не допустити витягування сіянців та забезпечити розвиток коренів, підтримують температурний режим:

  1. перші 5–7 діб — +14–16°С вдень та +12–15°С вночі;

  2. далі — +18–25°С вдень та +16–17°С вночі.

Перші 3 доби практикують цілодобове досвічування фітолампою, потім скорочують до 10–12 годин. Полив — 1–2 рази на тиждень відстояною водою без переливу: він провокує розвиток чорної ніжки.

Якщо розсада посіяна в ящик, то після появи пари справжніх листків потрібно розділити її по стаканчиках.

Профілактика чорної ніжки баклажанів та підживлення

Після появи 2–3 листків кожні 7–10 днів підживлюють баклажани мінеральними добривами. Можна взяти Master NPK 13:40:13 або Нутрівант для розсади. Особливо важлива підгодівля при неідеальному освітленні та недотриманні температурних вимог.

З цього ж моменту — після появи 2–3 листків — проводять профілактику чорної ніжки: кожні 10–14 днів застосовують фунгіцид Магнікур Енерджі, Фітоспорин чи Енергодар.

Загартовування розсади

Розсаду починають загартовувати за 10–20 днів до висадки у відкритий ґрунт. Слід:

  1. відкривати у кімнаті вікно;

  2. виносити стаканчики на балкон або лоджію;

  3. тримати посудини на відкритому повітрі — спочатку в тіні, потім і на розсіяному сонці.

Починають загартовування з 15–20 хвилин, щодня збільшуючи тривалість. Згодом розсада може проводити цілий день на вулиці, якщо температура повітря перевищує +15°С.

Коли пересаджувати розсаду у відкритий ґрунт

peresadka_baklazhaniv_u_grunt.jpg

Пересадку проводять, коли ґрунт прогріється до +15°С, а розсада наростить 7–9 листків. Зазвичай це травень.

Як садити баклажани у відкритий ґрунт

Вибирають сонячну ділянку без протягів. За місяць до пересадки ґрунт перекопують та збагачують: вносять комплексні мінеральні добрива або органіку (компост, перепрілу тирсу, перегній).

Пересаджують баклажани ввечері або в хмарну погоду:

  1. дістають рослину із ємності;

  2. поміщають саджанець у лунку, не заглиблюючи кореневу шийку;

  3. засипають землею та рясно поливають.

Відстань між саджанцями має складати 30–50 см (при близькому розташуванні знижується врожайність). Догляд за баклажанами передбачає:

  1. полив в міру висихання ґрунту;

  2. підживлення (через 14 днів після пересадки, до цвітіння, після формування зав’язі, далі в разі потреби кожні 1,5–2 тижні);

  3. прополювання, особливо в перший час (але не можна розпушувати землю в 10 см від стовбура, бо коріння травмується);

  4. за можливості — мульчування від бур’янів, пересихання та перегріву;

  5. пасинкування та підв’язування високорослих екземплярів.

Залежно від сорту та дати посіву баклажани збирають в липні–вересні. Як правило, плоди добре зберігаються та транспортуються. Проте все починається з розсади — саме на цьому етапі закладається якість урожаю.

18.12.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.