0

Як і коли правильно садити огірки

Как и когда правильно сажать огурцы

У майбутньому сезоні кожному городнику хочеться порадувати себе та своїх рідних свіжими овочами з грядки. До найпопулярніших вирощуваних овочевих культур належить і огірок, плоди якого активно вживають у свіжому, замороженому, консервованому, засоленому вигляді. Про те, як виростити здорові рослини і досягти хорошої врожайності, Ви можете дізнатися у нашій статті.

Коли краще сіяти огірки

Коли сіяти огірки на розсаду

Насіння огірків відмінно проростає і у відкритому ґрунті, але, якщо хочете отримати більш ранній урожай, тоді культуру слід вирощувати через розсаду. Терміни посіву залежать від часу пересадки розсади на ділянку, що визначається погодними умовами та станом рослин. Розсаду висаджують на грядку, коли ґрунт прогріється до +15 градусів. Оптимальними термінами стане кінець травня – початок червня. Сіянці готові до посадки через 3 тижні після посіву в контейнер, адже вирощування культури в домашніх умовах понад місяць приведе до зниження врожайності. А тому сіяти огірки на розсаду краще у другій декаді квітня чи на початку травня.  


Як правильно садити огірки у відкритий ґрунт

Огірки воліють рости на сонячних ділянках, тому місце для майбутньої грядки має бути відкритим та захищеним від холодних вітрів. Хороше освітлення сприяє більшому утворенню зав'язей. Ґрунт повинен бути легким і родючим. Перед посадкою можна внести перегній або компост із розрахунку 2 відра на 1 кв.м. Або можна використовувати 1 ст. нітроамофоски на 1 кв.м. Добрими попередниками для огірків стануть капуста, картопля, цибуля, помідор, перець, морква. Не слід вирощувати огірки після гарбузових культур. 

Посів слід проводити, коли температура повітря підніметься щонайменше до +16-18°C. Рослини гинуть, якщо температура знижується до +5 °C. Тому сіяти насіння необхідно, коли пройде загроза заморозків, а нічна температура триматися на рівні +8° C і вище.

У ґрунті заготовляють борозенки завглибшки 2-4 сантиметри на відстані 70 сантиметрів друг від друга. Борозни зволожують, заповнюють насінням з відстанню 5-10 сантиметрів. Після чого насіння присипають ґрунтом і знову поливають. Після посадки вздовж грядки рекомендується встановити опори. Найкраще використовувати шпалери, за якими культура плететься, що полегшує збирання врожаю. Крім того, так огірки краще запилюються комахами, завдяки чому врожайність зростає на 20-30%. 

Як правильно посадити огірки на розсаду

Розсада огірківПеред посадкою слід відсортувати порожнє та деформоване насіння. Для цього посівний матеріал опускають у слабосолоний розчин на 10 хвилин, після чого міцне насіння опуститься на дно, а дефектне спливе. Варто відзначити, що такі маніпуляції з інкрустованим, дражоваиме і обробленим насінням не проводять, тому що таким чином з нього змивається інкрустація разом з пестицидами і вони стають беззахисними до захворювань і шкідників. Таке насіння вже найвищої якості, відібране і з відсутністю браку.

Для посадки рекомендується вибирати індивідуальні ємності, які дозволять не проводити пікірування. Тонка коренева система погано переносить пересадку. Хорошим варіантом стануть окремі торф'яні склянки або таблетки. Також можна використовувати картонні чи пластикові ємності. Тару наповнюють спеціальним ґрунтом для розсади. У кожну ємність викладають по 1-2 насінини на глибину до 1,5-2 сантиметри. Посіви поливаються теплою водою за допомогою пульверизатора.

Зверніть увагу! Проросле насіння слід висаджувати з особливою обережністю, адже крихкі паростки можуть легко пошкодитися. Для цього в ґрунті за допомогою олівця робиться ямочка, куди укладається насіння.

Якщо використовуються торф'яні таблетки, посадка проводиться так:

  • Торф'яні таблетки поміщають у ємність та заливають теплою водою.

  • Коли таблетки набубнявіють і стануть стовпчиком, їх переносять на піддон.

  • Насіння огірків розміщують у невеликому заглибленні на таблетці, або додатково проштовхують зубочисткою при необхідності.

Посіви накривають плівкою або пластиковою кришкою та ставлять у тепле місце до появи сходів. Якщо вирощується одразу кілька сортів, слід встановити таблички або наклейки із зазначенням назви. Що особливо важливо при вирощуванні нових сортів чи рідкісних гібридів.

З появою сходів контейнер необхідно переставити на сонячне, захищене від протягів місце. Поливати розсаду слід шляхом обприскування, адже сильний струмінь може розмити ґрунт.

Зверніть увагу! Якщо в одній склянці проклюнулося два насіння, слабку рослину необхідно зрізати гострим ножем над рівнем ґрунту. Висмикувати не можна, адже може постраждати коренева система другої рослини.

Особливості догляду

Чим підгодувати огірки

Перше підживлення можна провести вже після появи сходів, що допоможе сформувати здоровий корінь і міцні стебла. Для цього застосовують розчин сечовини (1 ч.л. на 3 л води) використовуючи 200 мл розчину під кожну рослину. За тиждень можна підгодувати фосфатом, розвівши 1 ч.л. нітрофоски та 1 ст.л. деревної золи розводять у 3 л води.

Підживлення у червні прискорюють ріст кущів і наближають плодоношення. Готують розчин з 10 л коров'яку, 40 г суперфосфату та 10 г сульфату калію. На 1 кущ використовують 200 г такого розчину

У липні рослини дають вже перші плоди, тому також можна провести підживлення для рясного та якісного врожаю. Підживлення можна провести у два етапи. Вперше вносять 1 ст. нітрофоски, розведену у 10 л води. Через 2 тижні підгодовують настій коров'яку (0,5 л на 10 л води), до якого можна додати 1 ст.л. сульфату калію, що сприяє швидкому розподілу поживних компонентів по всій рослині.  

Підживлення у серпні також необхідні, щоб не знижувалась врожайність кущів. У цей період у ґрунті калію стає дедалі менше. І тут можна скористатися деревної золою. Також кущі можна підгодувати суперфосфатом із розрахунку 50 г на 1 кв.м.

Позапланові підживлення можна провести, коли у рослин з'явилися ознаки дефіциту елементів. Якщо зблідло листя, необхідне підживлення по листу сечовиною з розрахунку 2 ст.л. добрива на 10 л. А бліді плоди свідчать про нестачу калію. У такому разі в ґрунт вноситься 15 г сульфату калію на 1 кв.м. 

Як підв'язувати

Підв'язування огірків

Підв'язані рослини полегшують збирання врожаю, який також краще зберігається. Приступити до підв'язування можна , коли кущики вже мають 5 листочків, а сама висота досягла 30 сантиметрів.
Основні методи підв'язки огірків:

  1. Горизонтальна підв'язка. Необхідно встановити дві опори в різних кінцях грядки, між якими натягують мотузку в кілька рядів з відстанню 25-30 сантиметрів. Молоді стебла потрібно акуратно витягнути та зафіксувати до нижньої опори. Такий спосіб підв'язки можна доповнити вертикальними мотузками, тоді культура буде простіше проростати вгору.

  2. Вертикальна підв'язка. Дві опори встановлюють у різних кінцях грядки, між якими натягують мотузку або кладуть невелику балку, до яких підв'язують тканинні смужки і опускають вниз. Нижнім кінцем смужки обв'язують основи стебла під другим листом, що дозволить рослині обвивати опору та тягнутися вгору. Такий спосіб допоможе виростити на невеликій ділянці велику кількість огіркових кущів.

  3. Шпалерна сітка. Така сітка натягується вздовж грядки між двома опорами. Огірки прив'язують до нижньої частини сітки, а далі рослина сама вибирає собі зручний шлях зростання. Підв'язувати слід ганчірковою мотузкою, яка не пошкодить стебла під вагою плодів або під час негоди.

Як пасинкувати огірки

Пасинкування — це видалення бічних пагонів огірків, що формуються з пазух листя. Таким чином, рослина може спрямувати всю енергію на формування та зростання плодів, що призводить до значного збільшення врожайності. Час пасинкування, як правило, збігається з часом першої підв'язки і проводиться після появи 5-7 листочків. 

За першою схемою пасинкування залишають лише одну основну гілку. Поки пасинки дуже маленькі, їх зручно прищипувати руками, але коли вони трохи підростуть, краще обрізати ножицями, залишаючи невеликі пеньки довжиною до 0,5-1 сантиметра. Такий варіант підходить для густо засаджених грядок, що надає їм акуратного вигляду та полегшує збирання плодів.

При другій схемі пасинки видалять не повністю, а зрізують на 4-5 листках, що допомагає сформувати пишний кущ. Надалі необхідно регулювати кількість зав'язей, укорочуючи пагони до 3-4 вузла. Такий спосіб також допоможе зберегти жіночі суцвіття, що розвиваються на бічних пагонах. Наступного разу пасинкування проводять, коли з'явиться 9 листках, а останній з появою 11 листків. Надалі все нові зайві пагони повністю видаляють.

Як часто поливати огірки

Полив огірківДля огірків використовують полив під корінь, для якого рекомендується викопати канавки між рядами. Також допустиме зрошення рослин, яке проводиться ранковим часом або в похмурий день. Наявність крапель на листі під яскравим сонцем призводить до опіків. Протягом сезону можна користуватися наступною схемою поливу:

  • з появою сходів до початку цвітіння полив проводять двічі на тиждень, використовуючи 4-5 літрів води на 1 кв.м, з урахуванням випадання опадів;

  • з появою зав'язей частішають полив до трьох разів на тиждень, збільшуючи об'єм води до 8-12 л на 1 кв.

  • починаючи з серпня і до кінця сезону, рослини поливають кожні 10 днів.

Чим обприскувати огірки від хвороб

Враження рослин захворюваннями або паразитами здатна у короткий час залишити без урожаю цього року. Тому з появою перших ознак хвороб необхідно швидко реагувати та усувати проблему. Основні захворювання представлені нижче у таблиці.

Захворювання

Прояв

Способи боротьби

Мучниста роса

 

Утворення білого нальоту на листі, після якого вони зморщуються і гинуть.

Профілактичні обробки «Квадрісом». За кілька тижнів до збирання плодів обробки припиняють.

 

Хибна борошниста роса

 

Поява біло-фіолетового нальоту із двох сторін листової пластини. Зелень поступово стає бурою, рослина гине.

 

 

Обробка рослин фунгіцидом — "Рідоміл Голд". Припиняють за місяць до дозрівання плодів.

 

Біла гнилизна

 

Поява білого нальоту у вигляді пластівців із чорними краплинками по всій рослині

Уражені рослини знищують, а землю піддають термообробці або змінюють нову.

 

Коренева гнилизна

На листі та стеблах з'являються плями та отвори, плоди покриваються бурими виразками.

 

Обробка рослин фунгіцидами — "Квадріс", "Топаз".

Зі шкідників рослини найчастіше атакуються кліщем. Якщо на кущі оселився кліщ, на листі з'являються дрібні блідо-жовті цятки, які поступово ростуть у розмірах, призводячи до засихання. При великому скупченні паразитів між листям і стеблами утворюється тоненька павутинка. Для боротьби з кліщем використовують різні інсектициди, з яких найефективнішими є «Актеллік», «Вертимек», «Актофіт».

Як прищипувати огірки

Прищипування — це видалення верхівкової точки зростання. Ще одна процедура, яка допоможе правильно розподілити ресурси та направити всі сили рослини на формування зав'язей. Допомагає зупинити зростання, коли кущ значно переріс опору, і починає затемняти грядку огірків.

На основному стеблі виростають чоловічі квіти (пустоцвіти), жіночі утворюються на відгалуженнях. Тому прищипка допомагає обмежити розвиток безплідних гілок. Крім того, процедура впливає на смак плодів. У разі переважання чоловічих квіток на кущі, овочі мають гіркуватий присмак.

Чим корисні огірки

Огірки часто зустрічаються на наших столах, адже вони не лише смачні, соковиті та хрумкі, але й багаті на корисні сполуки. Вони містять у собі вітамін К, С, А, групу В, магній, калій, марганець, кальцій, залізо, фосфор та ін. Завдяки наявності великого відсотка води, овоч часто використовується в літніх дієтах для запобігання зневоднення організму. Огірки підвищують апетит, сприяють гарному засвоєнню їжі, покращують ріст волосся, зміцнюють серцевий м'яз та судини. 

Плоди також мають гарні косметичні властивості, тому сік огірків часто використовується для догляду за шкірою. Він надає відбілюючий, освіжаючий ефект, надає шкірі бархатистості і сприяє видаленню висипу вугрів.

Купити насіння огірків Ви можете в інтернет-магазині «Світ рослин», ознайомившись у нашому каталозі з широким асортиментом сортів, їх фото, цінами та описом. Залишити відгук та задати питання Ви можете нижче в розділі коментарів.

05.01.2022

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.