Вирощування овочів — заняття цікаве і корисне. По-перше, цікаво спостерігати, як крихітна насінина розвивається у стиглий плід. По-друге, є можливість мати на столі власні помідори, огірки, баклажани тощо. Вони завжди смачніші магазинних!
Основа успіху — відповідний ґрунт. Розпушений, удобрений, а головне — знезаражений. Для цього в землю варто вносити біопрепарати. Вони:
неймовірно ефективні для профілактики — кожна обробка зменшує популяцію шкідників та концентрацію збудників хвороб, які могли б уразити овочі;
не шкодять людям, домашнім тваринам, бджолам, дощовим черв’якам;
не накопичуються в ґрунті та плодах, не змінюють їх смак;
стимулюють імунітет рослин;
діють м’яко, але демонструють тривалий ефект при регулярному внесенні (весною та восени).
Попередня обробка ґрунту біопрепаратами дозволить зекономити час та зусилля в гарячий городній сезон, корисні мікроорганізми конкуруватимуть з патогенною мікрофлорою, а обробка біоінсектицидами дозволять зменшити популяцію шкідників, які зимують в ґрунті.
Заради відновлення ґрунту висівають сидерати. Вони швидко ростуть, а потім слугують добривом. Важливо лише враховувати сумісність:
баштанні (гарбуз, кабачки, огірки) та пасльонові (томати, картопля, баклажани) можуть рости після жита, вівса, фацелії, ріпаку, люпину, гірчиці, буркуну;
капуста, дайкон, редиска добре ладнають з такими сидератами, як віка, гречка, люпин, фацелія, конюшина, горох, злакові;
бурякам підходять злакові, суріпиця, віка, гірчиця;
морква непогано реагує на будь-які сидерати, а особливо на ріпак та гірчицю;
бобовим корисна гірчиця, суріпиця, редька олійна;
цибулю садять після віки, фацелії, ячменю, гречки.
Сидерати сіють протягом теплого сезону, в тому числі — під зиму. Скошують їх до цвітіння, інакше вони почнуть поглинати корисні речовини (а потрібно, щоб все дісталося овочам).
Органік Баланс — концентрат мікроорганізмів, які природним шляхом знищують патогенні бактерії та грибок. Ґрунт насичується поживними речовинами, стає аерованим та родючим.
Боверин — містить спори гриба Beauveria, з городу зникають надто активні мурашки, личинки хруща, плодожерка, трипси, капустянка та ін.
Мезітропін — має у складі спори Metarhizium. Вбиває дротяників, колорадського жука, хруща, трипсів, капустянку.
Метавайт — «суміш» корисних грибів знищуютє совок, гусениць, личинок хруща.
Триходерма не дозволяє виникати кореневій гнилі, вертицильозу, антракнозу, аскохітозу та ін.
МікоХелп не допускає гниття коренів та блокує появу фітофторозу, бактеріозу, альтернаріозу, ризоктоніозу.
Фітоспорин ефективний проти ключових бактеріальних та грибкових захворювань.
Варто вирощувати овочі, які дійсно споживає сім’я. Зазвичай улюбленці — помідори, огірки, цибуля, картопля. А ось кількість кабачків на городі часто можна зменшити.
На сезон рекомендується садити до двох новинок. Популярні екзоти — арахіс, момордіка, ківано, огурдиня, люфа. Незвичні культури вимагатимуть додаткових обробок, тож перевантажувати ними ділянку не варто.
Ще до висівання овочів варто розпланувати, де і що буде рости. Вираховують, скільки насіння знадобиться на площу (ця інформація разом з даними про розмір плодів та врожайність є на пачці насіння).
Вільний від овочів простір можна засадити квітами та пряними травами. Це зробить город привабливим, стимулюватиме активність комах-запилювачів, відлякуватиме шкідників.
Гібриди урожайніші та стійкіші до хвороб, спеки, вологості. Зате сортові овочі смачніші.
Серед томатів краще вибирати високорослі сорти. Вони менше вражаються фітофторою та дають більше плодів.
Якщо плануєте зберігати моркву тривалий час, віддайте перевагу короткоплідним сортам, які менше ламаються при викопуванні (Шантане Роял, Абако).
Огірки бажано купувати самозапильні (Пасалімо, Арктика, Солон). Вони менше деформуються та довше не старіють. До того ж зникає залежність від бджіл.
В ідеалі щороку треба міняти місце висадки культури. Повертатися ж сюди рослина може лише через три сезони. Таким чином не укорінюються хвороби та шкідники, а земля не виснажується. Слід висівати:
томати — після огірків, гарбузів, моркви, кабачків, капусти, зелені;
капусту — після бобових, огірків, гарбузів, кабачків;
часник і цибулю — після огірків, гороху, бобів, квасолі, капусти, картоплі;
моркву — після зелені, огірків, кабачків, капусти, картоплі;
картоплю — після кабачків, бобів, часнику;
огірки, гарбузи, кабачки — після часника, цибулі, бобів, кукурудзи, капусти.
Загальна рекомендація, якої достатньо більшості городів, — після пасльонових садити бобові. Плюс завжди корисні сидерати.
Пришвидшить посадку та полегшить догляд насіння на стрічці — особливо часто купують насіння буряка та моркви на стрічці, адже тоді не треба проривати сходи. Такі грядки слід добре пролити, щоб розчинити оболонку насінини та стрічку.
Лайфхаки щодо окремих культур:
моркву садять в рядок, пролитий окропом, це дозволить вплинути на ефірні олії, що блокують проростання, — і насіння зможе проклюнутися за тиждень; для дуже раннього урожаю моркву сіють під зиму;
огірки садять під шпалеру — догляд простіший, урожай більший; регулярний полив не дасть плодам гірчити;
після висівання буряка грядки утрамбовують; чим кращий контакт із ґрунтом, тим ліпше зійде насіння;
грядки редису присипають попелом для захисту від хрестоцвітих блішок, заради соковитих плодів овоч рясно поливають;
томати глибоко закладають у землю через їх велику кореневу систему;
біля капусти корисно садити чорнобривці, які відлякуватимуть білокрилку;
морква та цибуля — хороші сусіди. Вони рятують одна одну від цибулевої та морквяної мухи.
Овочі підживлюють з урахуванням якості ґрунту, потреб культури та стану рослини. Обробка по листу ефективніша, оскільки корисні речовини доставляються швидше.
Типові для українського клімату овочі вирощувати нескладно. З екзотами доведеться постаратися. Але в будь-якому випадку можна отримати чудовий урожай, якщо забезпечувати рослинам хороший догляд.
Відгуків поки що немає
Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті. Авторизація