Догляд за газоном навесні

Уход за газоном весной

Дача – чудове джерело енергії, як для тіла, так і для душі! А справжньою окрасою кожної заміського ділянки, є красивий доглянутий газон – улюблене місце відпочинку для всієї родини в спекотні літні дні. Звичайно, гарний газон не створюється сам собою, але й міф про те, що самостійно виростити гарний смарагдовий газон неможливо, теж невірний.

Догляд за газоном ранньою весною

Аерація

З сходом снігів важливо запобігти перезволоженню ділянки. Уникайте застою води і утворення калюж, сирі місця рекомендується проколювати вилами, що поліпшить повітрообмін і допоможе верхнього шару швидше підсохнути. Кращим варіантом стане заздалегідь встановлений дренаж. Поки газон залишається сирим слід скоротити переміщення по ньому до мінімуму, адже в цей період велика ймовірність утворення слідів і вибоїн.

Аерація. Ще багато років тому всесвітньо відомий поет і драматург Вільям Шекспір ​​вивів свій секрет швидкого зростання трави, який полягав в тому, щоб по ній якомога довше ходити. Цікава порада. Напевно, він мав на увазі ходити по газону в сандалях-ареаторах. Аерація (провітрювання) – дуже важливий захід, особливо навесні, коли за зиму ґрунт ущільнився, і щоб допомогти траві якомога швидше почати зростати, проводять аерацію. Допоможуть в цьому спеціальні пристосування – вертикуттери або скарифікатори. Для обробки невеликих ділянок з газоном допоможуть аераторні сандалі, вила.

Вичісування газону

Вичісування. Коли верхній шар ґрунту підсохне можна приступати до видалення повсті, сухого, зів'ялого листя і пагонів, які утворилися за час зимівлі, завдяки чому покращиться ріст трави.

Рекомендації по вичісуванню:

  • Перед прибиранням слід очистити ділянку від листя, каміння та іншого сміття.

  • Як інструмент беруться прості граблі або віялові. Останній варіант більш зручний і запобігає висмикуванню трави разом з корінням.

  • Газон вичісують уздовж і поперек, що сприяє розпушуванню поверхні, забезпечуючи ефективний повітрообмін в кореневій системі.

Обробка фунгіцидом. Щоб уникнути розвитку таких захворювань, як коренева гниль, снігова пліснява, плямистості листя, рекомендуємо обробити траву робочим розчином препарату Хорус з розрахунку 6 г препарату на 5 л води. Обробляємо газон два рази з інтервалом 6-8 днів.

Обсяг робіт на квітень

Підсіювання газону

Підсіювання газону. Через 14 днів після «прочісування» і внесення фунгіциду, на порідівших газонах, рекомендуємо провести підсів наступним чином:

  • Уражені ділянки низько скошуються і очищаються від зрізаної трави.

  • Верхній шар ґрунту розпушують за допомогою граблів або культиватора і розрівнюють.

  • Норму висіву насіння газонної трави слід знизити до 50%, від зазначеної на упаковці, і провести підсів на проріджених ділянках.

  • Насіння мульчують торфом або піском товщиною до 1 сантиметра.

Внесення добрив. Після підсіву поливаємо і вносимо спеціальні добрива для газону, які містять в своєму складі велику кількість азоту, наприклад, Біопон, Агрон, Agrecol і т.д ,. Азот в поєднанні з фосфором, калієм і іншими елементами сприяє рівномірному росту трав'яного покриву і розвитку красивої соковитої зелені. Рекомендується підгодовувати рідкими добривами. Дотримуючись пропорції, мінімізується ризик випалювання молодої трави, що часто буває при підгодівлях сухими або гранульованими аналогами. Також необхідно рівномірно розподіляти добрива по газону, що забезпечить рівномірний ріст всієї трави.

Боротьба з шкідниками. В середині-кінці квітня на газонах, особливо віком понад два роки, можуть з'явитися ґрунтові шкідники. Тому при перших ознаках або профілактично необхідно пролити ґрунт розчином препаратів: Антихрущ або Актара. Є ще один небезпечний шкідник газону, який навесні проявляє найбільшу активність: личинки комарів-довгоніжок. Якщо на Вашому газоні часті гості шпаки – це головна ознака. В даному випадку обов'язкова обробка газону препаратом Децис 0,5-1г на 5 літрів води.

На що звернути увагу в травні

Стрижка газону. Після підгодівлі мінеральними добривами, перших весняних дощів і прогріванням під сонцем зелень активно зростає. Тому при висоті трави в 8-10 сантиметрів слід скосити до 5-6 сантиметрів, що дозволить їй швидше відновитися після холодів. Залишаючи меншу висоту, коренева система слабшає, ґрунт частіше пересихає. У високої трави ослабнуть стебла. Стрижку газону слід проводити в суху погоду.

Газон – це гордість кожного господаря. Місце проведення активного відпочинку всією сім'єю. Ну і звичайно який відпочинок без шашлику! Агроцентр Світ Рослин пропонує Вам широкий асортимент товарів для активного відпочинку на природі: мангали, решітки для гриля, шампура, стільці, вугілля.

Давайте проводити літо з користю!

15.04.2021

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.