0

Вирощування шалоту (кущівки): цибуля буває ніжною

Выращивание шалота (кущевки): лук бывает нежным

Шалот — знахідка для тих, кому звичайна цибуля здається надто «цибулевою» на смак. Ця рослина кардинально змінює кулінарний досвід примхливих гурманів, додаючи стравам вишуканого аромату та приємної солодкості. До того ж вона швидко формує зелень і добре зберігається, завдяки чому ласувати нею можна і взимку. Ну а виростити цибулю шалот взагалі не складно — й обов’язково потрібно спробувати.

Що таке цибуля шалот: опис культури

tsybulia_shalot_koly_sadyty.jpg

Цибуля шалот — це трав’янистий багаторічник із роду Allium, до якого також належать інші види цибулі та часник. В народі шалот називають кущівкою, бо він росте «кущиком»: в гнізді формується 6–12 цибулинок. Коренева система рослини мичкувата, не сильно розгалужена й знаходиться в орному шарі.

Шалот дозріває швидко: через 4 тижні після посадки зрізають зелень, через 2,5–3 місяці — збирають цибулинки. 

Листки — трубчасті, тонкі, не грубі. Цибулини — маленькі, масою 20–50 г, часто подовжені. Забарвлення лусок коливається від фіолетового до білого. Смак шалоту — це баланс між гіркотою та ніжністю.

Переваги цибулі шалот

Шалот варто включити в список рослин, обов’язкових до посадки. Адже ця цибуля:

  • росте швидше ріпчастих сортів;

  • дає густий кущик ранньої зелені;

  • майже не стрілкується і не грубішає;

  • добре зберігається;

  • невибаглива у вирощуванні;

  • приємна на смак;

  • не провокує сліз під час нарізання.

Цибулю шалот споживають сирою, карамелізують, запікають, маринують, додають у соуси та салати. У порівнянні з ріпчастою цибулею тут більше антиоксидантів, вітамінів В та С, міді, фолієвої кислоти, марганцю.

Коли садити цибулю шалот та збирати врожай

tsybulia_shalot_vyroschuvannia.jpg

Шалот починає розвиток при середньодобових +2°С. Садять цибулю як ранньою весною, так і під зиму:

  1. весняну посадку проводять у березні–квітні, коли земля прогріється (зелень з’явиться у травні);

  2. посадку під зиму виконують у середині жовтня–на початку листопада — за 15–20 днів до стійких морозів, щоб цибулини прийнялись, але не проросли (зелень з’явиться в квітні).

Збирають цибулини шалоту після того, як лягла та пожовтіла більша половина зелені. В Україні цей момент припадає на другу половину липня–серпень. 

Зволікати не слід, бо гнізда почнуть ділитись та повторно вкоренятись. А оскільки корені наситяться вологою, то під час зберігання цибулинки проростатимуть.

Як зберігати врожай шалоту

Гнізда шалоту розділяють на цибулинки та просушують. Сухе перо зрізають, лишаючи 3–4 см шийки. 

6–7 місяців шалот може лежати в кімнаті (наприклад, в ящику на кухні) — але за таких умов погіршуються смакові якості. Тому бажано витримувати схему:

  1. до приморозків цибулю тримають при +20–25°С;

  2. потім перекладають у погреб, у підвал, на засклений балкон — у вентильоване приміщення з температурою від 0 до +4°С та вологістю 60–70%;

  3. весною, коли стабілізується тепла погода, повертають до  +20°С.

Небезпечним діапазоном є +5–12°С. При зберіганні за такої температури стрілкуватиме зелень.

Технологія посадки цибулі шалот

shalot_tsybulia_chym_vidrizniaetsia.jpg

    Де посадити

    Вибирають освітлену ділянку, яка добре провітрюється. Ґрунт має бути пухким, родючим, нейтральним.

    Підготовка ділянки

    Якщо ґрунт бідний, восени потрібно внести в нього перепрілий гній або компост. Орієнтовно — 3–4 кг/м2.

    Вибір цибулин

    Урожайність шалоту залежить від розміру посадкового матеріалу. Згідно зі спостереженнями:

    1. якщо посадити дрібні цибулини (до 20 мм), то нові цибулини в гнізді сформуються великими (від 30 мм);

    2. якщо посадити великі цибулини, то за рахунок значного запасу поживних речовин нарощуватиметься зелень — а нові цибулини будуть меншими і непридатними для тривалого зберігання.

    Якщо шалот вирощується на перо (заради зелені), варто вибирати посадковий матеріал великої фракції. Якщо заради цибулин, слід брати дрібніші.

    tsybulia_shalot_kuschivka_yak_sadyty.jpg

    Підготовка цибулин

    5–7 днів до посадки цибулини тримають у вентильованому приміщенні за температури +30–35°С.

    Безпосередньо перед посадкою шалот можна обеззаразити, замочивши в розчині:

    1. марганцівки (1 г на 1 л води) — на 20–25 хвилин;

    2. протруйника Максим — 10 мл на 80–100 мл води на 10 кг посадкового матеріалу.

    Як садити

    У борозну глибиною 5–10 см поміщають цибулини — денцем униз. Засипають землею.

    Дистанція між екземплярами має складати 3–5 см (для цибулин до 1,5 см), 5–6 см (для діаметру до 2,2 см), 8–12 см (для діаметру від 3 см).

    Найширшу частину цибулини заглиблюють в землю лише на 2–4 см (зимою на 5–6 см). При заглибокій посадці шалот погано проростає і видовжується, при мілкій — «оголяється» дощами або вітром.

    Догляд за цибулею шалот

    Основне в догляді — прополка та розпушування ґрунту. Поливи потрібні лише за посушливої погоди.

    Добрива можна внести 1–2 рази за сезон:

    Дрібні цибулини допустимо видаляти з гнізда. Це стимулюватиме ріст цибулин, що залишились.

Популярні сорти шалоту

tsybulia_kuschivka_koly_sadyty_voseny.jpg

    «Ліра»

    Ліра — ранньостиглий сорт голландської селекції. Жовті цибулини масою 40–50 г. Ідеально для ранньої зелені.

    «Шелія»

    Шелія — ранньостиглий сорт голландської селекції. Округлі фіолетово-червоні цибулини на 25–50 г. Універсальний варіант, з якого можна починати знайомство з шалотом.

    «Ред сан»

    Середньо-ранній сорт голландської селекції. Довгасті або округлі цибулини масою 25–35 г. Чудово для висаджування під зиму. 

    «Делікатесний»

    Ранній сорт голландської селекції. Видовжені рожево-коричневі цибулини на 40–50 г. Дуже добре зберігається.

    «Банановий»

    Ранньостиглий сорт голландської селекції. Масивні золотисто-фіолетові цибулини масою 70–120 г. Добре зимує в ґрунті. 

    «Аристократичний»

    Середньостиглий сорт голландської селекції. Фіолетово-червоні цибулини масою 35–45 г. Характеризується одночасною «віддачею» врожаю.

Загалом будь-який сорт шалоту непримхливий і смачний. Вирощена у хорошу погоду цибуля буде трохи ніжнішою — але навіть легка гірчинка після посушливого літа чудово «звучить» у вишуканих стравах. Варто спробувати.

27.08.2025

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.