Про жимолость їстівну чули майже всі, але не так багато людей в Україні вирощують її у себе в саду. І даремно. Адже цей листопадний кущ не лише симпатично виглядає, а й дає дуже корисні плоди. Вони дозрівають ще до кінця весни, стаючи одними з перших «ласощів» сезону. Цікаво, що смаком жимолость одночасно нагадує лохину, чорницю, брусницю, чорну смородину та навіть полуницю. Рослина невибаглива, стійка до хвороб, не потребує складного догляду — тож посадити її можна і просто з цікавості. А як це буде любов із першої ягоди?..
Жимолость їстівна (Lonicera edulis) та жимолость синя (Lonicera caerulea) належать до того ж роду, що й жимолость звичайна (Lonicera xylosteum). Проте якщо у останньої плоди червоні та отруйні, то у їстівних видів вони темно-сині з сизим восковим нальотом. На 80–90% ягоди жимолості складаються із води, але їхній соковитий червоно-фіолетовий м’якуш насичений корисними речовинами: в ньому понад 40 хімічних елементів — у тому числі магній, калій, кальцій та йод.
100 г ягід містять 35–70% добової норми вітаміну С та 30–40% — вітаміну К. А ще у їхньому складі багато поліфенолів: до 1800 мг на 100 г — і це «підвищує» садову ягоду до рівня суперфудів. Плоди жимолості:
знижують ризик запальних процесів у організмі;
сприяють зміцненню імунітету, не допускають ГРВІ;
забезпечують профілактику атеросклерозу, інфаркту, інших серцево-судинних захворювань;
відіграють важливу роль у запобіганні деменції, хвороби Альцгеймера, дегенеративних процесів мозку;
підвищують якість засвоєння заліза та рятують від анемії;
позитивно впливають на стан шкіри, шлунково-кишкового тракту, кісток;
покращують пам’ять та загальне самопочуття.
Жимолость дозволено їсти діабетикам, оскільки вміст цукру тут невисокий — 5–8 мг на 100 г (тоді як у популярнішій чорниці — 10–15 мг). «Безпечна» і калорійність ягід: 30–40 кКал на 100 г не зіпсують дієту та не спровокують різкий приріст на вагах.
Як показує практика, в Україні найкраще вирощувати вітчизняні та канадські сорти. Перші виводились спеціально для нашого клімату — часто на основі морозостійкої та невибагливої камчатської жимолості (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica). Найвдаліші українські сорти:
Alicia (Алісія) — плодоносить у червні, дає 1,5–2 кг ягід із дорослого куща. Смак — свіжий та солодкий, із легкою кислинкою;
Spokusa (Спокуса) — плодоносить у червні–на початку липня, дає 1,5–3 кг ягід із куща. Виділяється ідеальним десертним смаком із медовими нотками.
Канадські сорти добре приживаються, бо легко переносять весняні коливання температур і не бояться ні спекотного літа, ні зимових морозів. Вони урожайніші українських та формують масивніші ягоди. Серед «канадців» популярні:
Аvrora (Аврора) — плодоносить із кінця червня і майже весь липень, дає з куща до 6 кг солодкувато-кислих ягід. Вони непримхливі у зберіганні та транспортуванні, але через розтягнутий період дозрівання до 5% плодів не встигають поспіти на момент збору;
Boreal Blizzard (Бореал Блізард) — плодоносить із другої половини червня та дозволяє зібрати з куща до 3,5 кг ароматних ягід. Проблема сорту — погана транспортабельність, особливо якщо плоди дуже стиглі;
Boreal Beauty (Бореал Бьюті) — плодоносить із другої половини липня та майже до кінця серпня, даючи до 6 кг урожаю із куща;
Giant's Heart (Серце гіганта) — плодоносить із середини червня до середини липня, даючи до 5 кг ягід із куща;
Blue Treasure (Блю Треже) — плодоносить з початку червня до середини липня, даючи до 4 кг ягід з куща.
Окремо варто згадати бакчарські сорти жимолості (Гордість Бакчару, Бакчарська ювілейна, Дочка велетня, Бакчарський велетень, Захоплення тощо). Вони характеризуються смачними великими плодами, але не завжди добре себе почувають в умовах українського клімату — особливо у південних областях. Спекотним літом ці сорти страждають сонячними опіками, а через дефіцит вологи жимолость схильна давати дрібніші та не такі солодкі ягоди, ніж очікується.
Жимолость потребує перехресного запилення для формування ягід. Тому поряд неодмінно мають рости 2–3 сорти, у яких збігаються терміни цвітіння.
Розташовують кущі на дистанції 1,5–2 м. Загалом схема проста:
викопати яму розміром 45х45х45 см;
до половини засипати лунку родючим субстратом;
помістити саджанець (кореневу шийку заглибити на 4–8 см, якщо ґрунт важкий — на 2–3 см);
засипати субстратом, утрамбувати, рясно полити.
Для субстрату готують суміш: дернова земля + перегній + пісок у пропорції 3:1:1. Також на кожну лунку додають 70 г нітроамофоски (або 50–80 г суперфосфату + 40–50 г калійної солі) та 5–7 кг гною.
Жимолость садять восени або весною. Враховують, що:
рослина дуже рано починає розвиватись, тож навесні її садять одразу після танення снігу;
восени намагаються посадити кущ за 3–4 тижні до заморозків.
У перші роки після посадки плодоношення скромне. Повною мірою урожайність жимолості розкривається на четвертий-п’ятий рік.
Жимолості потрібна освітлена ділянка, захищена від протягів. Допустима розсіяна напівтінь.
Ідеальний ґрунт — пухкий родючий суглинок із рН 5,5–7. Закислену землю попередньо «лікують» доломітовим борошном, супіщану — удобрюють перегноєм. Жимолость погано приживається на щільних глинистих ґрунтах, а також не любить перезволожених низин.
Якщо в лунки був доданий перегній та інші добрива, підживлення розпочинають аж через 2 роки після посадки.
Ранньою весною вносять аміачну селітру або нітроамофоску (15–20 г/м2). Перед цвітінням застосовують комплексне мінеральне добриво (20–30 г/м2), а у першій половині вересня вносять калійне добриво. Також восени можна проводити підживлення наступною сумішшю: 40 г подвійного суперфосфату + компост.
Жимолость поливають так, щоб не допустити пересихання ґрунту. У хмарну погоду — раз на 1–1,5 тижні, у спекотну — раз на 2–3 дні. Для збереження вологи рекомендується замульчувати ділянку соломою, травою, компостом: це зменшить потребу в поливах.
Із третього року після посадки проводять санітарну і формувальну обрізку. Восени видаляють дуже тонкі гілочки (товщиною з сірник) та нижні пагони, що ростуть вниз. Також гілки, які ростуть вниз, обрізають у верхньому ярусі — але їх не повністю зрізають, а лише вкорочують до першої бруньки.
Жимолость витримує морози до –45°С, тож в Україні вона може зимувати без укриття.
Загалом із цією непримхливою культурою проблем не виникає навіть у новачків. Головне — дати шанс ягодам: їхній смак спочатку здається дещо незвичним, але дуже швидко він стає улюбленим!
Відгуків поки що немає
Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті. Авторизація