0

Зимова ягода – хурма

Зимняя ягода – хурма

Хурма

Ще пару десятиліть тому хурма була дефіцитним екзотичним плодом, але завдяки копіткій роботі селекціонерів виростити солодку ароматну ягоду стало можливо прямо на своїй ділянці. Батьківщиною хурми вважаються Північні регіони Китаю, тому її також називають «китайським персиком». Для хурми характерні оранжевого відтінку плоди з ніжним солодко-терпким смаком. До складу ягоди входить велика кількість бета-каротину, який і надає колір плоду. Вміст таніну обумовлює наявність характерної терпкості, яку можна прибрати, поклавши плід на кілька годин в морозилку. Хурма багата на вітаміни А і С, різні мікроелементи: калій, магній, марганець, натрій, завдяки чому втамовує голод, але є низькокалорійним продуктом. Ягоди активно використовуються для вживання в свіжому вигляді, засушуванні про запас, в різних салатах, десертах і інших стравах.

Існує більше 350 різновидів хурми. Кожен сорт відрізняється терміном дозрівання, смаком, розміром і забарвленням плодів. Для вирощування в регіонах України рекомендується підбирати сорт з коротким часом дозрівання. Вирощування можна проводити двома способами: з кісточки і посадкою саджанців. Перший варіант не є надійним, оскільки молоді паростки не встигнуть зміцніти до заморозків. Посадка саджанців більш популярний спосіб, який тішить позитивним результатом. Саджанці хурми можна придбати в спеціалізованому магазині або вибрати сорт в каталозі інтернет-магазину «Світ рослин».

Особливості вирощування хурми

Насамперед необхідно підібрати сорт. Рекомендується вибирати ті саджанці, які щеплені на хурмі віргінській. Вона відрізняється міцною стрижневою кореневою системою, яка глибоко і міцно вкорінюється в ґрунті.

Вибір ділянки. Для вирощування підбирають добре освітлені ділянки. Так молодий саджанець зможе отримати необхідну кількість сонячного світла і тепла для успішного росту і розвитку. Також рослина має бути захищеною від холодних північних вітрів, тому підходящим місцем стане ділянка біля будинку, сараю чи іншої споруди. Хурма воліє рости на дренованих суглинних ґрунтах. Застій вологи біля основи призводить до гниття коренів і загибелі рослини. Таке відбувається при посадці в болотистий ґрунт або в низинах, де скупчується вода після дощів, сходження снігу.

Основа успішного вирощування і отримання хорошого врожаю закладається під час посадки.

Основні моменти посадки хурми:

  • Заготовлюється посадкова яма глибиною до 50 сантиметрів. На дно вкладається дренаж. Наступним шаром вноситься перегній та ґрунт. Для зручності висаджування ґрунт насипається гіркою.

  • Саджанець хурми розміщують на гірці, що утворилась, розправляють кореневу систему. Кореневу шийку слід заглибити на 5-7 сантиметрів.

  • Простір, що залишився заповнюють садової землею, розправляючи корінці. Не слід утрамбовувати ґрунт ногами, що може привести до пошкодження коренів.

  • Після посадки ґрунт добре зволожують. На один саджанець рекомендується використовувати 20-30 літрів води. Також необхідно встановити опору і підв'язати саджанець стрічкою або мотузкою.

Який сорт хурми вибрати

Вирощування хурми

Хурма Корольок, яку також називають «шоколадний пудинг» або «чорне яблуко». Гладкі плоди з соковитою, ніжною м'якоттю пофарбовані в темно-помаранчевий відтінок. Урожай можна збирати протягом жовтня. Вага плоду може досягати 200 грам. Різновид відрізняється хорошою морозостійкістю в межах -20 ° С.

Хурма Вірджинська, або Віргінська в першу чергу відрізняється морозостійкістю. Рослина витримує зниження температури до -30 ° С. Завдяки міцному росту часто використовується в якості підщепи. Плодоношення припадає на 2-4 рік. Вага червоно-помаранчевих плодів може досягати 50-100 грам. А з однієї рослини можна зібрати до 60-70 кілограм ягід.

Хурма Говерла вирощується на віргінській підщепі. Плодоношення починається на 3-4 рік, а збір врожаю припадає на кінець жовтня – початок листопада. Великі ягоди мають округло-довгасту форму, помаранчевий окрас. М'якоть соковита і солодка, без терпкого присмаку. Шкірочка покрита тонким восковим нальотом. Вага одного плоду досягає 200-300 грам.

Хурма Волове Серце також виведена на віргінській підщепі. Відмінною особливістю сорту є самозапилення. Дерево з широкою густою кроною нарощує до 70-80 кілограм ягід, середня маса яких становить 200 грам, завдяки чому сорт і отримав свою назву. Шкірка має темно-помаранчевий колір, м'якоть забарвлена ​​в світлий відтінок. Доросла рослина переносить морози до -20 ° С.

Як доглядати за хурмою

Основу догляду становить регулярний полив. Недостатність вологи призводить до осипання ягід, які ще не дозріли. Тому важливо забезпечити регулярні, але помірні поливи. Під час літньої посухи рекомендується підвищити вологість повітря, обприскуючи рослину, або помістивши ємність з водою під крону. Для запобігання утворення кірки в верхньому шарі ґрунту проводять розпушування і мульчування, що сприяє гарному повітро-і вологообміну. Мульчування також сприяє збереженню вологи, завдяки чому можна знизити частоту поливів.

Щорічно проводиться обрізка гілок рослини для формування правильної крони. У перший рік саджанець обрізають до висоти 80 сантиметрів, залишаючи бічні гілки. У наступні рази підрізання проводиться для укорочення гілок, що сприяє їх міцному росту. Також слід своєчасно видаляти сухі, пошкоджені і підмерзлі гілки для успішного росту розвитку хурми, яка нагородить хорошим урожаєм.

18.03.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.