0

Як виростити еустому в домашніх умовах та відкритому ґрунті

Как вырастить эустому в домашних условиях и открытом грунте

Ефектне цвітіння, приголомшливий аромат, збереження свіжості у зрізі – особливості еустоми, які роблять її бажаним гостем на ділянці. Зовнішньо суцвіття схожі на троянду, а при повному розкритті нагадують мак. Бутони розпускаються у червні та наповнюють сад яскравими фарбами до початку жовтня. Дізнатися про секрети вирощування, догляду та розмноження еустоми можна у нашій статті.

Сорти еустоми

як садити еустому.jpg

Високорослі сорти еустоми:

  1. Aurora - високорослий махровий сорт, який сягає 90-120 сантиметрів заввишки. Відрізняється раннім цвітінням, яке настає на 2-3 тижні раніше, та дивовижним забарвленням. Великі махрові бутони поєднують відразу кілька відтінків: синій, блакитний, білий та рожевий;

  2. Echo - у висоту розлогий кущ виростає до 70 сантиметрів. На кожному квітконосі розташовується багато бутонів, діаметр яких становить 5-7 сантиметрів. Бутони розпускаються один за одним і зберігають свіжість у букеті до двох тижнів;

  3. Heidi - різновид еустом, який має 15 варіацій забарвлення. У висоту рослина сягає 90 сантиметрів. Характеризується рясним та тривалим цвітінням. Підходить для вирощування на зріз. Такий букет виглядає дуже ефектно та нікого не залишає байдужим;

  4. Flamenco - серія сортів, що характеризується високими кущами, що виростають від 90 до 120 сантиметрів у висоту. Суцвіття мають тонкий аромат і забарвлені в мікс відтінків, які залежать від різновиду. Відмінною особливістю є простота у вирощуванні.

Низькорослі сорти еустоми:

  1. Mermaid - компактний кущик виростає до 15-20 сантиметрів заввишки. Гіллясті стебла нарощують безліч пишних суцвіть, які можуть бути пофарбовані в білий, блакитний, рожевий, відтінок;

  2. LittleBell - висота рослини сягає 15 сантиметрів. Характеризується простими, компактними, лійкоподібними квітками. Підходить для вирощуванняв в кімнатних умовах. Серія багата варіаціями забарвлення: від ніжного білого до насиченого фіолетового відтінку;

  3. Вірність - висота складає 20 сантиметрів. Квітконоси нарощують по спіралі безліч простих еустом білого кольору, які відмінно доповнюють квіткові композиції в саду та інтер'єрі;

  4. Florida Pink - розгалужений сорт із великими махровими бутонами, діаметр яких сягає 8 сантиметрів. Суцвіття забарвлені у рожевий або бежево-рожевий відтінок.

Терміни посадки еустоми

Для вирощування лізіантуса слід запастися терпінням, оскільки період активного зростання культури до початку цвітіння розтягується до 5-6 місяців. Тому, якщо ви вирішили наступного сезону прикрасити клумбу еустомою, зайнятися посівом насіння слід вже в кінці січня-на початку лютого. Для домашнього вирощування лізіантусу підійде і осінній посів, тоді рослини прикрасять квартиру вже взимку.

Вирощування еустоми в домашніх умовах

    1. Розмноження

    як виростити еустому.jpg

    До однієї з особливостей вирощування еустоми є розмноження лише із насіння. Живці не утворюють власну кореневу систему і не приживаються. А розділення рослини призводить до пошкодження корінців, що також перешкоджає укоріненню та подальшому розвитку культури.

    2. Терміни посіву насіння

    Щоб насолодитися цвітінням еустоми в зимовий час, насіння слід посіяти влітку. Хорошим часом стане період із липня по вересень. Вирощувати лізіантус із насіння для подальшої пересадки у відкритий ґрунт варто розпочати вже в перших числах лютого.

    3. Детально про посів

    Для посадки рекомендується вибирати окремі ємності, адже лізіантус погано переносить часті пересадки. Вибір можна зупинити на касетах, торф'яних таблетках чи окремих стаканчиках. Місткості наповнюються спеціальним субстратом для сенполій.

    Насіння лізіантуса дуже дрібне, схоже на пил, тому посів слід проводити на зволожений ґрунт, після чого злегка притиснути та зволожити за допомогою пульверизатора, щоб не розмити насіння. Посіви накривають прозорою плівкою або склом і ставлять у добре освітлене тепле місце.

    4. Освітлення та температура

    З моменту посіву слід забезпечити оптимальний температурний режим у межах +21-25 градусів. Сходи з'являються приблизно через 10 –15 днів у вигляді маленьких точок. Після чого плівку або скло прибирають і переносять контейнер у місце з гарним розсіяним освітленням. Якщо посів проводиться у лютому, рослини рекомендується додатково досвічувати фітолампами, оскільки на момент вирощування світловий день ще не досить довгий. В ідеалі, розсада має досвічуватися протягом 12-14 годин на добу.

    Щоб адаптувати розсаду до пересадки у відкритий ґрунт, рекомендується знижувати температуру на ніч до +14-17 градусів, створюючи умови наближені до природних.

    5. Полив сіянців

    Полив посівів проводиться шляхом обприскування. До появи сходів рослини необхідно щодня провітрювати, перевіряючи стан ґрунту, який має бути помірно вологим. Під плівкою волога добре зберігається, тому можна обмежити поливи до 2-3 разів на тиждень. З появою перших листків поливи скорочують, дозволяючи верхньому шару субстрату просихати між поливами. Рекомендується використовувати відстояну воду кімнатної температури.

    Зверніть увагу! Еустома дуже чутлива як до дефіциту, так і надлишку вологи. Зміцнілі рослини слід поливати під корінь, адже обприскування може призвести до захворювань листя.

    6. Профілактика захворювань сіянців

    В основу профілактики входить регулярне провітрювання посівів, поки вони знаходяться під плівкою, адже тепло та підвищена вологість є хорошими умовами не тільки для росту розсади, але й розвитку захворювань. Додатково захистити рослини можна за допомогою поливу розчином Фундазол. За час вирощування хоча б один раз можна обприскати сіянці Епіном чи Цирконом. Препарати забезпечать здорове зростання та розвиток і також запобігають появі чорної ніжки.

    7. Пікірування сіянців

    Лізіантус має тендітну кореневу систему, тому рекомендується відмовитися від пікірування розсади, а відразу сіяти насіння в окремі ємності. Але якщо виникла потреба пересадки, провести її краще наступним способом:

    • через 1-1,5 місяці після появи сходів тонким шилом піднімаєть та виймають рослину;

    • у новій ємності заготовлюють лунки за допомогою олівця і переносять туди сіянець, заглиблюючи по самі листочки;

    • після чого рослини накривають плівкою на 1,5-2 тижні та залишають у спокої;

    • в березні зміцнілу розсаду вдруге пересаджують методом перевалки, зберігаючи земляний ком, що допомагає зменшити ризик пошкодження корінців.

Вирощування еустоми в саду

    1. Висадження розсади

    устома у відкритому грунті.jpg

    Розсада буде готова до пересадки у відкритий ґрунт, коли сіянці наростять від 4 до 8 справжніх листків. Для висадки на ділянку слід почекати, поки мине загроза повернення заморозків. Гарним часом стане середина травня. Пересадку рекомендується проводити в похмуру погоду або у вечірній час.

    Перед висаджуванням ґрунт добре зволожують. Посадкові лунки розташовують на відстані 10-15 сантиметрів одна від одної. Сіянці необхідно акуратно витягти з ємностей разом із зеленою грудкою, помістити в лунку і простір, що залишився, заповнити землею. Висаджування лізіантуса повинне проводитися на такому самому рівні, на якому вони знаходилися в горщику.

    Кожен кущик рекомендується вкрити на 2-3 тижні, що допоможе довше зберегти вологу, яка необхідна молодим рослинам.

    2. Місце розташування, тип ґрунту

    Для майбутнього квітника рекомендується вибирати сонячні ділянки з розсіяним світлом, де лізіантус зможе проявити себе у всій красі. Також місце має бути захищеним від протягів та добре дренованим, адже застій вологи негативно впливає на розвиток культури. На ділянці має бути пухкий, легкий, поживний грунт з нейтральною кислотністю. У ґрунті зі слабокислою реакцією кущики лізіантуса починають жовтіти і сповільнюються у рості. Тому в такому випадку ґрунт слід розкислювати вапняком.

    3. Полив

    Полив культури у відритому ґрунті проводиться за тими самими принципами, що при вирощуванні в контейнері. Поливи проводяться регулярно, але в проміжках ґрунт повинен встигати просихати. Якщо верхній шар ґрунту на 2–3 сантиметри просох, значить настав час полити культуру. При надлишку вологи підвищується ризик розвитку грибкових захворювань, а посуха призводить до скидання бутонів та перешкоджає утворенню нових. Важливо, не допускати попадання води на листя та стебло рослини.

    4. Добрива

    Своєчасні підживлення допоможуть рослині рясно та довго цвісти. Відразу після пересадки розсади на ділянку сіянці рекомендується пролити розчином Корневіна, що покращить укорінення та прискорить адаптацію до нових умов.

    Перша мінеральна підгодівля проводиться не раніше ніж через 2 тижні після пересадки. Для цього можна використовувати комплексні суміші з переважанням азотного компонента. Підійде сечовина, кальцієва селітра або аммофос.

    До початку бутонізації рослини підгодовують калійно-фосфорними сумішами, які сприяють формуванню зав'язей, розвитку великих квіток з яскравим забарвленням та довгим цвітінням. У нашому каталозі можна вибрати готові добрива для квітучих рослин.

    5. Цвітіння

    Терміни цвітіння лізіантуса залежить від часу посадки. Як правило, культура зацвітає через 20 тижнів після висіву та припадає на червень – серпень. Під час цвітіння калієві та фосфорні підгодівлі вносять кожні два тижні з моменту формування бутонів до закінчення цвітіння. Великоквітковіі сорти зі слабкими стеблами рекомендується підв'язувати до опор.

    Зрізати еустому рекомендується букетом, що сприяє розгалуженню куща та повторному цвітінню. Якщо не плануєте збирати насіння, відцвілі бутони та засохле листя необхідно видаляти, щоб зберегти рослині охайний вигляд.

    6. Збір насіння

    Збір насіння проводиться після висихання насіннєвих коробочок, ближче до середини вересня. Збирати насіння треба обережно, адже воно дуже дрібне і легко просипається. Збирати насіння слід у сонячні або сухі дні. Якщо сезон був дощовим, можна зрізати зів'ялі бутони і досушувати їх у приміщенні.

    На білому аркуші паперу слід розкрити коробочки та відокремити насіння від рослинного сміття. Зберігати насіння можна в паперових пакетиках або тканинних мішечках, які розміщуються в прохолодному місці подалі від сонця. Їх можна розмістити на нижній полиці холодильника або на холодній лоджії.

    7. Хвороби та шкідники

    Рослини полюбляють слимаки, павутинні кліщі, попелиці та білокрилки. Щоб зберегти культуру від шкідників, проводять обробку Актарою або Актеліком.

    Нестача поживних сполук у вегетаційний період і підвищена вологість призводять до зниження імунітету рослин і сприяють розвитку захворювань, ознайомитися з якими нижче в таблиці.

    Хвороби рослин

    Ознаки ураження

    Способи боротьби

    Мозаїчний вірус

    Поява на листі та стеблах білих плям через руйнування хлоропластів. Квітки дрібнішають, в'януть і опадають.

    Препаратів для боротьби з вірусним захворюванням немає, тому захистити рослини можна лише за допомогою профілактики, дотримуючись правильного догляду. Уражену рослину необхідно знищити, поміняти ґрунт, обробити інструмент.

    Фітофтора

    Поява буро-сірих плям з білим обідком цвілі або утворення нальоту, що нагадує павутинку. Уражені частини рослин швидко відмирають.

    Основний спосіб захисту – профілактика, а уражені рослини необхідно спалити.

    Фузаріоз

    Листя жовтіє і висихає. З'являються плями гнилі, що призводять до вилягання рослин.

    Профілактичні заходи: зниження вологості, розпушування ґрунту для покращення повітропроникності. Уражену рослину необхідно знищити.

    Сіра гниль

    Поява пухнастих сірих плям на стеблах і листі, причиною яких є підвищена вологість.

    Уражені та сусідні рослини обробити протигрибковими засобами: Квадріс, Фундазол

    Коренева гниль

    Темніють кінчики корінців, припиняється зростання рослини.

    Необхідно зрізати уражені ділянки, місця зрізу обробити Фундазолом. Уражені та сусідні рослини обробити протигрибковими засобами: Квадрісом, МікоХелп

    8. Пересадка еустоми в горщик

    Для домашнього вирощування використовуються низькорослі сорти. Посів та догляд за розсадою проходить за аналогічним принципом, що і для вирощування у відкритому ґрунті, тільки сіянці, що підросли, пересаджують у вазон.

    Місткість наповнюють універсальним субстратом для кімнатних рослин. На дно укладають дренажний шар для виведення надлишків вологи. Для пересадки підходять 10-сантиметрові саджанці, які переміщають у горщик разом із земляною грудкою. Пересадку проводять на таку ж глибину, як рослина знаходилася у контейнері.

    Горщики з лізіантусом краще розмістити на підвіконнях із західного або південно-західного боку в умовах розсіяного освітлення та вологого повітря. У зимовий період підживлення проводять один раз на місяць. Через три роки культуру слід пересадити в новий вазон, що сприяє ще ряснішому цвітінню.

Висновки

Еустома — універсальна рослина, яка підійде для облагородження ділянки, озеленення кімнати, вирощування на зріз та складання ефектних букетних композицій. Вона надзвичайно красива та водночас вибаглива культура. Але ознайомившись із основними правилами та нюансами вирощування, задовольнити вимоги культури не складе труднощів. Своєчасна посадка, вибір місця, регулярний полив і підживлення стануть запорукою яскравого і тривалого цвітіння.

Ознайомитись з асортиментом еустом, їх цінами, фото та описом можна у каталозі інтернет-магазину «Світ Рослин». На сайті можна оформити замовлення у зручний час не виходячи з дому з доставкою до будь-якого відділення Нової Пошти чи Укрпошти. Залишити відгук та поділитися думкою ви можете нижче в розділі коментарів.

18.01.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.