0

Як правильно садити помідори у відкритий ґрунт та в теплицю

Как правильно сажать помидоры в открытый грунт и в теплицу

Поласувати смачними домашніми помідорами хочеться завжди. І влітку проходячи повз грядку зірвати свіжий помідор на салат, і взимку подати консервацію до столу. Виростити томати на ділянці зможе кожен. А з'ясувати головні моменти під час вирощування розсади та пересадки її на грядку можна у нашій статті.

Підготовка ґрунту до посіву томатів

Коренева система томатів характеризується сильною розгалуженістю, тому для посіву насіння слід підбирати пухкий, волого- і повітропроникний, поживний ґрунт.

Можна придбати спеціальний субстрат для розсади або виготовити самостійно. Для саморобного субстрату компоненти слід підготувати заздалегідь. У рівних частинах змішують пісок, перегній та городній ґрунт. Перед використанням самостійно приготовлений субстрат необхідно знезаразити, щоб знищити спори грибків, патогенні організми та насіння бур'янів. Ґрунт можна прожарити в духовці, проморозити при негативній температурі, пропарити на водяній бані або протруїти за допомогою Фітоспорину.

Посадка помідорів з насіння на розсаду

Розсада помідорів

Посів насіння томатів проводиться взимку за 45-65 діб до пересадки розсади у відкритий ґрунт та за 30-35 діб до пересадки у теплицю. Перед посадкою слід відібрати насіння середніх розмірів, правильної форми без механічних пошкоджень.  Відповідні екземпляри необхідно перевірити на життєздатність. Для цього готують сольовий розчин та опускають у нього посівний матеріал на 10 хвилин. Порожнє насіння спливе на поверхню води, а екземпляри, які опустяться на дно, готові до посадки. 

Зверніть увагу! При неправильному зберіганні насіння може сильно висушитися, через що воно спливає, але це не означає його непридатність. 

Додатково посівний матеріал слід проростити, що сприяє ранній появі сходів. Для цього відібране насіння загортають у вологу марлю або бавовняну тканину, яку поміщають у поліетилен і розміщують у теплому місці, ближче до батареї. Через 3-5 днів, коли насіння проклюнутися, можна приступати до сівби. 

Для вирощування розсади можна використовувати окремі пластикові стаканчики, горщики, касети та загальні контейнери. На дно ємності викладають дренажний шар та засипають підготовлений ґрунт, який зволожують теплою водою. В окремих ємностях за допомогою олівця заготовляють по дві лунки завглибшки 0,5-1 сантиметр і висівають по 2 насінини. У контейнерах роблять борозни на відстані 4 сантиметри, куди висівають насіння з проміжком 2 сантиметри. Посіви присипають тонким шаром ґрунту та зволожують за допомогою пульверизатора. 

Місткість з розсадою накривають склом або прозорою плівкою і ставлять у добре освітлене місце з температурою +22-25°С. При цьому необхідно регулярно розкривати посіви для провітрювання та огляду. З появою сходів рекомендується знизити температуру до 16-20 ° С та прибрати плівку. 

Догляд за розсадою томатів до посадки

Розсада помідорів добре розвивається при 12-годинному висвітленні. Тому у разі недостатнього денного освітлення рекомендується додатково використовувати фітолампи. При дефіциті світла розсада схильна до витягування, що призводить до зниження врожайності.

У перші тижні після появи сходів повноцінний полив рослин не проводитиметься, адже тоді коренева система почне відставати у розвитку від надземної половини. До появи листя розсаду поливають раз на тиждень. Для поливу рекомендується використовувати відстояну воду кімнатної температури, що допоможе знизити ризик появи чорної ніжки. 

Підрослі рослини необхідно поливати тільки під корінь, потрапляння води на листя призводить до гниття та розвитку грибкових захворювань (фітофтороз, чорна ніжка). Кількість поливів залежить від стану ґрунту. Поливати розсаду слід, коли підсохне верхній шар ґрунту.

Важливо! Слід дотримуватися балансу, адже пересихання ґрунту призводить до загибелі сіянців, а рясний полив знижує повітропроникність ґрунту та сприяє розвитку захворювань розсади.

Пікірування сіянців проводять через 2-3 тижні після посіву. Під час пікірування слід звернути увагу на такі моменти:

  1. Готова до пересадки розсада повинна мати не менше 2 справжніх листків.

  2. Заздалегідь необхідно підготувати ємність для пересадки, обсяг якої має бути в 5 разів більший від попередньої. Ґрунт можна використовувати такий самий, як і при посіві насіння.

  3. За кілька годин до пересадки розсаду томатів поливають, що допоможе перемістити сіянці разом із земляною грудкою в окремі стаканчики або великі ящики.

  4. Рослини заглиблюють до сім'ядольних листочків. Ґрунт злегка ущільнюють і поливають біля основи стебла, що допоможе йому осісти біля кореневої системи.

  5. Після пікірування ящик із томатами необхідно залишити на 1-2 дні в затінку. А потім повернути на добре освітлене місце.

Зверніть увагу! Щоб розсада краще прижилася після пересадки, через 1-2 дні можна обробити стимулятором росту: Епін, Циркон.

У період активного зростання важливо забезпечити рослинам баланс мікро- та макроелементів для здорового та міцного розвитку. Проводити підживлення розсади можна за наступною схемою:

  • вперше томати підгодовують через 10 днів після пікірування. Можна використовувати розчин нітроамофоски з розрахунку 1 столова ложка добрива на 10 літрів води. Для кожної рослини буде достатньо по півсклянки розчину.;

  • друге підживлення проводять через 10 днів після першої, використовуючи той же розчин Нітроамофоски;

  • втретє вносять добрива за 3-4 дні до пересадки у відкритий ґрунт. Використовують 1 столову ложку суперфосфату та 1 ложку деревної золи, розведених у 10 літрах води.

Строки посадки помідор

На зиму

Посів культури на зиму допоможе отримати врожай не гірше, ніж при стандартному вирощуванні, але значно заощадить час та зусилля навесні. Наприкінці жовтня – листопаді, коли вдарять перші морози, копають грядку та сіють насіння томатів. Такий спосіб дозволить насінню пройти природну стратифікацію та прорости у міцні, стійкі до захворювань та перепадів температур рослини.

У відкритий ґрунт

Єдиної дати для висаджування томатів у відкритий ґрунт немає, оскільки необхідно враховувати кліматичні особливості, готовність розсади до пересадки та бажаний час отримання врожаю. На момент посадки сіянці повинні досягти 25-30 сантиметрів у висоту, наростити 3-5 пар справжнього листя і зав'язати перші бутони. Як правило, такі ознаки з'являються через 50-60 днів після сівби. Також необхідно орієнтуватися на стан ґрунту, температура якого має перевищувати +13-15°С.  

Якщо хочете отримувати врожай кількома хвилями, пересадити розсаду можна у два етапи. Першу половину сіянців висадити у середині травня, але тоді необхідно захистити рослини за допомогою плівки. Другу половину висаджувати у другій декаді червня. Підібрати вдалий день для посадки помідорів можна за місячним календарем.

У теплицю

Терміни посадки розсади у теплицю залежать від погодних умов, сортових особливостей томатів та типу теплиці. В останніх числах квітня можна провести пересадку розсади томатів у теплиці та парники із плівки. Якщо у Вас теплиця із полікарбонату, пересадити рослини можна на тиждень раніше. Щоб не помилитися з часом пересадки, слід звернути увагу на температуру ґрунту, яка не повинна опускатися нижче за +15°С. Якщо теплиця опалюється культуру можна сміливо пересаджувати наприкінці березня.

Посадка помідор у відкритий ґрунт

Томати

Грядки під томати заготовляють ще з осені. Перекопують ґрунт і вносять перегній чи золу. Для вирощування вибирають ділянку з розсіяним освітленням та захищену від протягів. Ґрунт повинен бути легким, дренованим, з нейтральною або слабокислою реакцією. Хорошими попередниками для томатів стануть бобові культури, цибуля, огірки, капуста, морква. А ось після пасльонових рослин висаджувати не можна. Під час весняної підготовки дільниці рекомендується внести мінеральні добрива. Наприклад, суперфосфат, сульфат калію, аміачну селітру.   

На грядках заготовляють лунки в шаховому порядку, дотримуючись відстані між рядами 50-70 сантиметрів. Рослини в одному ряду слід розміщувати на відстані 30-40 см. Розміри лунок повинні бути трохи більшими за обсяг контейнера, в якому знаходилася розсада. За 1,5-2 години до пересадки рослини рекомендується полити, що допоможе зберегти цілісність земляної грудки. Лунки також потрібно зволожити. 

Рослини акуратно витягають із ємностей за допомогою лопатки або будь-якого іншого зручного інструменту. Якщо розсада була у пластикових стаканчиках, їх можна акуратно розрізати. Сіянці поміщають у лунку на глибину до сім'ядольних листочків. Простір, що залишився, заповнюють родючою землею, акуратно утрамбовують і поливають. Встановити кілочки для наступної підв'язки необхідно відразу після посадки, адже якщо зробити це пізніше є можливість пошкодити кореневу систему.

Посадка помідорів у теплицю

Помідори в теплиці

При пересадці томатів у теплицю слід також провести підготовчі роботи. Помідори відносяться до теплолюбних рослин, тому посадка в холодний ґрунт погано впливає на стан культури. В опалювальній теплиці та при висадці в травні прогрівання ґрунту не стане проблемою. Але якщо висадка проводиться у квітні грядки у холодній теплиці необхідно підготувати. 

Для початку необхідно оглянути теплицю на наявність тріщин у склі, розірваної плівки, щілин і закрити всі кватирки. Ґрунт перекопується та накривається чорною плівкою, яка допоможе притягнути тепло. Коли ґрунт прогріється до 10-15 градусів, готують грядки шляхом створення насипів із родючого ґрунту та перегною висотою до 30-40 сантиметрів і шириною 60-80 сантиметрів. Одна така грядка буде використана для висаджування одного ряду розсади. При цьому ширина між грядками повинна залишатись не менше 60 сантиметрів.   

Після чого заготовляють посадкові лунки з відривом 50-60 сантиметрів. Під час посадки лунки удобрюють компостом або перегноєм і підсипають золу. Сам процес посадки проводиться за таким же принципом, що і у відкритий ґрунт. 

Догляд після посадки

Основні правила догляду за помідорами у відкритому ґрунті та теплиці після посадки схожі. Однак у теплиці необхідно контролювати температуру повітря, особливо в літній період, і регулярно розкривати теплицю на провітрювання. 

Одним з важливих етапів догляду є підв'язування кущів у міру їхнього росту, щоб вони не полягли і не зламалися під вагою плодів. Як опору можна використовувати кіл, шпалери або клітини.

Поливи повинні бути нечастими, але рясні. Поливати томати необхідно під корінь. Дощування знижує температуру повітря, що погано впливає на цвітіння, появу зав'язей та дозрівання плодів. Якщо листя почало темніти і в'янути на спеку, значить настав час поливу. З появою зав'язей томати поливають кожні 5-7 днів 3-5 літрів під кожен кущ.

Для хорошого розвитку необхідні регулярні підживлення, схема яких представлена ​​в таблиці нижче.

Час підгодівлі

Чим удобрювати

Через 2 тижні після посадки розсади

 

Комплекс мінеральних добрив (аміачна селітра, суперфосфат сірчанокислий калій)

До періоду цвітіння

Комплексні добрива з підвищеним вмістом азоту (нітроамофоска)
 

Під час цвітіння
 

Мінеральними добривами з переважанням фосфору та калію (суперфосфат, нітрофосфат)

Під час плодоношення

 

Підживлення повинні містити мінімум азоту та максимум калію (суперфосфат, гумат калію)

Важливо також приділяти увагу обробці ґрунту. Розпушування сприяє хорошому прогріванню ґрунту та підвищує повітропроникність. Його проводять на глибину до 4-5 сантиметрів.  Необхідно прополювати грядки від бур'янів, які конкурують із культурою за поживні елементи та місце під сонцем. При вирощуванні томатів також проводять підгортання, що дозволить рослині наростити додаткове коріння.

Вже незабаром прийде час сіяти насіння на розсаду, тому пропонуємо ознайомитися з широким асортиментом сортів томатів з цінами, фото та описом у каталозі інтернет-магазину «Світ рослин». На сайті можна оформити замовлення онлайн у зручний час. Поділитися думкою, задати питання та залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.   

24.11.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.